MMS

Melodije morja in sonca 2023 bodo zasijale v vsej svoji veličini

Rdeča nit bo kot vedno glasba

Festival Melodije morja in sonca (skrajšano MMS) nam je v svoji bogati glasbeni zgodovini postregel s številnimi uspešnicami. Za prvo prizorišče so leta 1978 izbrali Piran, že naslednje leto pa se je festival preselil v Portorož, z izjemo leta 1980 in 1998, ko je festival spet potekal na Tartinijevem trgu v Piranu. No, vmes je bil MMS (v obdobju 1993−1996) tudi na Titovem trg v Kopru. Danes imajo poletno obarvane melodije svoj dom v Avditoriju Portorož, kjer se vsako leto zberejo številni glasbeniki in ljubitelji prijetnih melodij. In nič drugače ne bo letos!

42. festivalska edicija

V soboto, 8. julija 2023 bo tako na sporedu že 42. festival Melodije morja in sonca. Voditeljski šarm in izkušnje bosta znova združili Lorella Flego in Bernarda Žarn, na odru pa se jima bosta pridružila še Iztok Gustinčič in Tomaž Klepač.

Voditelji MMS 2023
Voditelji MMS 2023: Iztok Gustinčič, Lorella Flego, Bernarda Žarn in Tomać Klepač. Foto: Jadran Rusjan

V osredju je glasba

Kot nam je zaupala voditeljica Lorella Flego, ki je prvič na festivalski odder stopila v Kopru, je bila na MMS vedno v ospredju glasba. In tako bo tudi letos. “Seveda je vodenje prireditve pomembno, a glasbeniki so naše zvezde,” doda priljubljena voditeljica, ki pove, da bo letošnji scenarij začinjen z morjem, soljo in soncem. “Vmes bo še kakšna romantična pesem in evo, koktajl je pripravljen.” A čeprav vse skupaj na odru Avditorija Portorož izgleda zelo sproščeno, je v ozadju ogromno dela. “Festival se sestavlja mesece in mesece, na koncu vidimo zelo majhen del tega, kar je. Je mastodont, gigant, ki zahteva veliko pozornosti, kompromisov in vaj. Čez leto odvodim kar nekaj prireditev in oddaj, a MMS je zgodba zase,” nam zaupa Lorella, ki bo tokrat v družbi Bernarde Žarn, s katero je leta 2018 prvič skupaj vodila ta priljubljeni festival.

Enakega mnenja tudi tudi Bernarda, ki pravi, da so lahko na odru sproščni takrat, ko vedo, da so v priprave vložili veliko truda, časa in energije. “Imamo dovolj znanja, sodelujemo s profesionalci in odgovornimi in srčnimi ljudmi, s katerimi se lahko ‘primemo za roke’, če je treba. Tako bomo skupaj previharili tudi neurja, če bo treba,” je zaključila Žarnova, ki se še kako dobro spomni tramontane iz leta 2019, ki je celo za dobre pol ure prekinila festival.

Bernarda Žarn in Lorella Flego
Bernarda Žarn in Lorella Flego na odru MMS 2019. Foto: Alesh Maatko

Izbrani glasbeniki in vrstni red

1. Simon Vadnjal – Prizma
2. Saša Lešnjek – Tipi z jeepi
3. BosaZnova – Običajen par
4. Marijan Novina – Zgodba ribiča
5. RiNA – Ko dan zaspi
6. Žigan Kranjčan in Teo Collori – Jadra
7. Stela Sofia – Sebe daj
8. Bomb Shell – Potujem
9. Alya Elouissi – Valovim
10. Booom! – Portoroško sonce
11. Annia – Na pol poti
12. Boštjan Velkavrh – Za druge in zase
13. Ani Frece & Hotel za srečo – Razvajenka
14. Gregor Ravnik – Torek

MMS 2023
Tekmovalci na predstavitvenem večeru v Portorožu. Foto: Jadran Rusjan

Za tem, ko bomo slišali in videli nastope vseh 14 nastopajočih, bo sledil revijski program, ki bo letos posvečen Danilu Kocjančiču in Enzu Hrovatinu, izvedli pa ga bodo Lea Sirk, Eva Boto, Slavko Ivančić in Tulio Furlanič.

Festivalske nagrade

Tudi letos bodo podeljene številne festivalske nagrade, in sicer bo najprej tu velika nagrada MMS, poleg tega pa še nagrade strokovne žirije – za najboljšo glasbo, najboljše besedilo in nagrada Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja. V glasovanju za veliko nagrado MMS enakovredno sodelujejo: javnost s telefonskim glasovanjem, občinstvo v Amfiteatru, žirija radijskih postaj in strokovna žirija.

MMS 2017 nagrada
Festivalska nagrada, steklena skulptura čaka na novega zmagovalca. Foto: Alesh Maatko

Lanskoletni zmagovalki

Spomnimo. Na lanskoletnem festivalu Melodije morja in sonca 2022 sta zmagali Anika Horvat in Tinkara Kovač s skladbo Do roba in še čez. Priljubljeni glasbenici sta se tako s svojo zmago pridružile premnogim zmagovalnim skladbam, ki jih še danes radi poslušamo.

Anika Horvat in Tinkara Kovač
Zmagovalki MMS 2022: Anika Horvat in Tinkara Kovač Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
7
+1
5
+1
3
+1
0
+1
1
+1
1
+1
1
Twitter
Back to top button