MMS

MMS 2023: Marijan Novina se po 23 letih vrača z zgodbo ribiča

Tu je pesem Zgodba ribiča

V soboto, 8. julija se bo v Avditoriju Portorož zgodil 42. festival Melodije morja in sonca, s katerim se začenja vroče poletje, nenazadnje pa tudi počitnice in morske dogodivščine. S priljubljenim festivalom, ki se je začel daljnega leta 1978 vsako leto dobimo nove poletne uspešnice, ki se pridružijo tako zmagovalnim skladbam kot tudi zimzelenim melodijam.

V tekmovalnem delu se bo na festivalu MMS 2023 predstavilo 14 izvajalcev, ki jih predstavljamo (tako kot vsako leto) tudi letos na našem portalu Evrovizija.com. Kot četrti po vrsti je tu Marijan Novina.

Marijan Novina
Marijan Novina Foto: Osebni album

Zavidanja vredna kilometrina

Marijan Novina je pevec z zavidanja vredno kilometrino. Z glasbo se ukvarja skoraj štiri desetletja: igra klavir, harmoniko, kitaro ter je avtor svojih pesmi. Prvo pesem je napisal pri dvanajstih letih, tri leta kasneje pa je ustvaril svoj prvi posnetek. V tem času so začeli z očetom Marijanom in bratom Borutom kot Družinski trio Novina nastopati na najrazličnejših prireditvah in prirejati dobrodelne koncerte, z igranjem po otroških oddelkih bolnišnic.

V svoji bogati glasbeni karieri je Marijan Novina obiskal številne festivale, kjer je bil nagrajen z mnogimi prestižnimi nagradami. Najbolj je ponosen na osvojeno drugo mesto na Evroviziji Slovanskih narodov v Belorusiji s skladbo Saša. Ta izjemen dosežek predstavlja največji uspeh Slovenije na tem tekmovanju doslej. V tujini si je zaradi uspešnega zastopanja Slovenije pridobil celo naziv ‘glasbeni ambasador Slovenije’.

Svojo strast do glasbe združuje z nesebično pomočjo bolnim otrokom, starejšim ter vsem, ki potrebujejo pomoč. Trenutno predstavlja dvojno zgoščenko Popotovanje, na kateri je 31 pesmi v slovenskem in hrvaškem jeziku in so plod devetletnega dela.

Na festivalu MMS je nazadnje nastopil leta 2000 s skladbo Zate.

Zgodba prepletena z ljubeznijo

Kako bi se pred nastopom v Avditoriju Portorož predstavili našim bralcem?
Čeprav izgledam, kot izgledam, sem v srcu večni romantik. To se začuti tudi v mojih pesmih. V 39 letih glasbenega dela sem nastopil na številnih festivalih, tako domačih kot mednarodnih. V tujini sem bil zelo lepo sprejet, hkrati pa sem dobil različne nagrade za nastop in skladbe.

O čem govori vaša festivalska skladba?
Zgodba ribiča je nastala pred kar nekaj leti, ko … kot otrok nisem veliko videl morja, žal si starša ob očetovi bolezni in gradnji hiše nista mogla privoščiti morskega dopusta … A mene morje tako pomirja … tu so svoboda, sproščenost in brezskrbnost. Tako sem nekoč sedel ob morju in ga opazoval … nastalo je besedilo in zgodba, ki se dotakne srca.

Kakšen nastop obljubljate, kako se na vse skupaj pripravljate?
Moj nastop bo drugačen in verjamem, da bom marsikoga presenetil. Po 23 letih se vračam na oder festivala MMS. Upam, da se Zgodba ribiča zapiše v zgodovino festivala kot lep melodija in kot lep nastop.

Marijan Novina
Upam, da bom pozitivno presenetil in da bo poslušalcem všeč, pove Novina. Foto: Jadran Rusjan
Kaj pa bi vam pomenila morebitna zmaga ali katerkoli druga festivalska nagrada?
Kako bo 8. julija se pustim presenetiti. Bi pa vsekakor kakšna nagrada pomenila, da delam dobro in dala nov zagon.

Kaj pa po MMS, kaj vse imate v načrtu za letošnje poletje oziroma jesensko-zimski čas?
Poletje je polno nastopov, ravno tako jesen …

In za konec še, kakšno je vašo idealno poletje ter kako ga boste preživeli?
Vesel sem, da z glasbo, za katero živim, lahko polepšam trenutke in poskrbim, da se zbrana družba ima kar se da lepo.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
10
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
Twitter
Back to top button