Piškotki

Spletno mesto Evrovizija.com uporablja piškotke, in sicer z razlogom, da vam zagotovimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo ter omogočimo še boljše delovanje naše spletne strani. Podatki o piškotkih se shranijo v vašem brskalniku in izvajajo funkcije, kot so prepoznavanje, ko se vrnete na naše spletno mesto Evrovizija.com.

Ob vašem prvem obisku naše spletne strani Evrovizija.com se vam bo tako odprlo okence, kjer boste izbrali oziroma podali soglasje. Če ste soglasje za piškotke predhodno že dali in se pozneje premislili ter izključili prejemanje piškotkov v svojem brskalniku, bo vaš obisk na spletni strani razumljen kot prvi obisk. V tem primeru boste znova dobili obvestilo o piškotkih.

1. Kaj so piškotki?

Piškotek je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki, ki  niso škodljivi in so vedno časovno omejeni, omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Na ta način je interakcija med uporabnikom in spletno stranjo s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. S pomočjo piškotkov pa si spletna stran zapomni posameznikove želje, zanimanja in izkušnje. S tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa bolj učinkovito in prijazno uporabniku.

2. Nujni sistemski piškotki

Domena Ime piškotka Namen Veljavnost
.evrovizija.com PHPSESSID Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami. Seja
.evrovizija.com moove_gdpr_popup Piškotek služi avtomatskemu zaznavanju, da ste piškotke sprejeli ali ne. 1 leto
evrovizija.com PH_HPXY_CHECK Piškotek se uporablja za varnost in razlikovanje unikatnih uporabnikov. Seja

3. Piškotki za boljšo izkušnjo

S piškotki za boljše delovanje uporabnikom omogočamo tudi prikazovanje prilagojenih vremenskih podatkov ter boljšo uporabniško izkušnjo. Pri uporabi vremenskih podatkov se uporablja ID kraja, ki si ga je uporabnik izbral za podatke o vremenu (na sejo oziroma različno). Pri anketi pa se uporablja ID ankete, za katere je uporabnik glasoval (prav tako na sejo).

4. Analitični piškotki

Domena Ime piškotka Namen Veljavnost
.evrovizija.com _ga Piškotek se uporablja za razlikovanje unikatnih uporabnikov. 2 leti
.evrovizija.com _gat Piškotek se uporablja za analizo. Seja
.evrovizija.com _gid Piškotek se uporablja za razlikovanje unikatnih uporabnikov. 1 dan

Naše spletno mesto Evrovizija.com uporablja storitev spletne analitike Google Analytic, ki jo zagotavlja Google. Google Analytics uporablja piškotke za analiziranje, kako uporabniki uporabljajo spletno stran. Podatke, ki jih piškotek pridobi o vaši uporabi spletne strani (vključno z vašim IP naslovom) Google posreduje in hrani na svojih strežnikih v Združenih državah Amerike. Google te podatke uporablja za ovrednotenje vaše uporabe spletne strani, posredovanje poročil o aktivnostih spletne strani upravitelja, in za zagotavljanje drugih storitev, povezanih z aktivnostmi na spletni strani in uporabo spleta. Google lahko te podatke prenese tudi tretjim osebam, če tako zahteva zakon, ali kadar tretje osebe obdelujejo podatke v imenu Googla. Google vašega naslova IP ne bo povezal z drugimi podatki, ki jih Google hrani. Podrobne informacije o storitvi Google Analytics in svoji zasebnosti (vključno s tem, kako lahko nadzirate podatke, poslane Googlu) so zapisane tukaj.

5. Piškotki tretjih oseb

Domena Ime piškotka Namen piškotka
Veljavnost
.doubleclick.net IDE Piškotek za prikazovanje in ciljanje oglasov. 1 leto
.google.com NID Piškotek vsebuje edinstven ID, ki ga Google uporablja, da shrani vaše nastavitve in druge podatke. 6 mesecev
.youtube.com PREF Varnostni piškotek iskalnika Google, ki vaš računalnik ščiti pred nalaganjem škodljive vsebine. 2 leti
.youtube.com VISITOR_INFO1_LIVE Piškotek za merjenje pasovne širine. 8 mesecev
.youtube.com YSC Piškotek se uporablja za določanje oglasne vsebine relavantne za uporabnika. Seja

Nekateri članki, zgodbe oziroma intervjuji, ki so objavljeni na Evrovizija.com občasno vsebujejo tudi vsebine s tujih strani. To pomeni, da uporabniku oziroma obiskovalcu s tehničnega vidika serviramo vsebine tretjih strani (npr. YouTube video, javno dostopne vsebine družbenih omrežij), ki vključujejo lastne oglasne sisteme in s tem uporabniku namestijo lastne piškotke, ki jih uporabljajo za svoje namene, nad katerimi nimamo nadzora.

Piškotki za družbena omrežja omogočajo deljenje vsebine spletne strani na nekaterih družbenih omrežjih. Vtičniki in orodja tretjih oseb uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletne strani.

Prav tako vam bodo družbena omrežja, kot so Facebook, Instagram, Twitter in Google+ piškotke nameščala glede na to, ali ste v njihovo storitev prijavljeni. Upravljanje njihovih piškotkov je urejeno s pogoji sodelovanja, ki ste jih kot uporabnik teh omrežij sprejeli ob registraciji.

Ime piškotka Namen piškotka Veljavnost Podjetje
Različni Statistika ogledov spletne strani Različno Meta (FB)
Različni Statistika ogledov spletne strani Različno Twitter
Različni Statistika ogledov spletne strani Različno Instagram
Različni Statistika ogledov spletne strani Različno YouTube

6. Piškotki za oglaševanje

Poleg tega pa so lahko tu še piškotki za morebitne oglaševalske kampanje, ki zagotavljajo prikaz oglasov, ki v največji meri ustrezajo interesom uporabnika. Z njihovo pomočjo lahko anailziramo obisk na spletni strani, poleg tega pa ti piškotki pomagajo meriti učinkovitost oglaševalske kampanje. Med piškotke za napredno oglaševanje lahko štejemo tudi piškotke, ki jih na naši spletni strani uporabljajo oglaševalske agencije pri zakupu oglaševalskega prostora, nad katerimi nimamo nadzora. Omenjeni piškotki zagotavljajo prikaz oglasov uporabnikom spletnih strani, ki bi jih lahko zanimali.

Ime piškotka Namen piškotka Veljavnost
Podjetje
Različni piškotki za prikazovanje in sledenje oglasov Napredno oglaševanje in oglaševalske kampanije Različno Poslovni in oglaševalski partnerji

7. Upravljanje piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik, kar mu omogoča, da po želji omeji ali onemogoči piškotke. Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, je mogoče tudi enostavno izbrisati. V nastavitvah brskalnika lahko piškotke nadzirate, spreminjate ali izklopite. Za dodatne informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Da bi zagotovili najboljšo uporabniško izkušnjo in optimalno delovanje naše spletne strani, uporabnikom priporočamo, da piškotke sprejmejo. Če piškotke izklopite, spletna stran morda več ne bo delovala pravilno in bodo nekatere funkcionalnosti onemogočene. Kljub izklopu vseh piškotkov bo brskalnik še vedno pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje spletne strani. Nekatere nastavitve piškotkov na naši spletni strani lahko določite v nastavitvah.

8. ZEKom-1

Pravila glede uporabe piškotkov ter podobnih tehnologij za shranjevanje informacij oziroma dostop do informacij, shranjenih na računalnikih, tablicah ali mobilnih napravah uporabnikov ureja Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012, ZEKom-1).

8. Politika zasebnosti

Poleg uporabe piškotkov je tu še politika zasebnosti, ki ureja zbiranje, hrambo in obdelavo vaših osebnih podatkov. Vsa pojasnila v zvezi s politiko zasebnosti na Evrovizija.com so zapisana tukaj.

9. Dodatna vprašanja

Če imate obiskovalci oziroma uporabniki našega spletnega portala Evrovizija.com kakršna koli vprašanja povezana s piškotki, nam pošljete elektronsko sporočilo z vsemi potrebnimi zahtevami na naslov [email protected].

Za vse dodatne informacije in vprašanja v zvezi s piškotki smo vam z veseljem na voljo!

Alesh Maatko
odgovorni urednik Evrovizija.com
e-pošta: [email protected]
 
V Trbovljah, 1. januar 2023

Back to top button