MMS

MMS 2023: BosaZnova bosta imela na odru kar dva aduta

Dvojec stavi na skladbo Običajen par

V soboto, 8. julija se bo v Avditoriju Portorož zgodil 42. festival Melodije morja in sonca, s katerim se začenja vroče poletje, nenazadnje pa tudi počitnice in morske dogodivščine. S priljubljenim festivalom, ki se je začel daljnega leta 1978 vsako leto dobimo nove poletne uspešnice, ki se pridružijo tako zmagovalnim skladbam kot tudi zimzelenim melodijam.

V tekmovalnem delu se bo na festivalu MMS 2023 predstavilo 14 izvajalcev, ki jih predstavljamo (tako kot vsako leto) tudi letos na našem portalu Evrovizija.com. Tretja po vrsti bosta na oder stopila Vanja in Matjaž Romih, ki ustvarjata pod imenom BosaZnova.

BosaZnova
BosaZnova na odru MMS 2022. Foto: Alesh Maatko

Navihan dvojec

In kdo se skriva pod imenom BosaZnova? Hudomušna, radostna, ljubezniva, duhovita, z glasom, ki boža. Vse to sta Vanja in Matjaž. Vanja izhaja iz jazz voda, Matjaž Romih pa se je do nedavnega pojavljal v vlogi kantavtorja in šansonjerja. Leta 2005 je tudi zmagal na festivalu Slovenski šanson. To svojo ljubezen do ustvarjanja glasbe in pripovedovanja zgodb je z Vanjinim sodelovanjem prelil v skladbe, ki slavijo življenje, njegove radosti in odnose med moškim in žensko. Gre za ‘pozitivno’ naravnane ljubezenske pesmi, ki so polne mehkobe, veselja, humorja, zibajoče ritmičnosti in ljubeznivosti, brez kiča, kot rada poudarjata. Meseca maja sta izdala album Terapija za pare, kjer najdemo tudi pesem Želje, s katero sta se lani predstavila publiki Melodij morja in sonca ter skladbo Ljubi me, ljubi nocoj iz Popevke 2022.

BosaZnova
BosaZnova na odru Popevke 2022. Foto: Adrian Pregelj/RTV SLO

Idealno poletje je najprej zdravo poletje

Ali vaju je presenetila odločitev izborne komisije, da so vaju izbrali za MMS 2023?
Ja, odločitev naju je presenetila. Seveda absolutno prijetno.

Kako bi se pred nastopom predstavili našim bralcem?
Vanja in Matjaž Romih sva par, ki nastopa pod imenom BosaZnova. Lani sva začela javno delovati, izdala tri single in pripadajoče spote (skladbe Marjetica, Želje in Ljubi me, ljubi nocoj) ter se udeležila dveh festivalov: MMS in Popevka. Letos pa sva maja izdala svoj prvi album s hudomušnim naslovom Terapija za pare, ki ga je na pot do ljudi pospremil tudi spot za skladbo Ne pritiskaj. Verjetno se sprašujete, kaj pomeni najino ime BosaZnova? Predstavljajte si, da imate cel dan obute zoprne, tesne čevlje in si jih lahko končno sezujete in ste bosi. Se spomnite kako si takrat človek oddahne, še najbolj od samega sebe? Temu občutku je podoben značaj najine glasbe.

O čem govori vajina festivalska skladba?
Ideja za pesem je bil zanimiv zapis, da bi se glavna lika iz filma Titanik, če bi ostala skupaj zagotovo »pogrizla med sabo«. Vsi romantični filmi se končajo tako, da se junaka na koncu najdeta in skupaj živita »srečno do konca dni«. Vsak, še tako složen par pa dobro ve, da temu seveda ni tako. Prej, ko par dojame razliko med tem idealom in realnostjo, manj stresno je za oba. O tem, na preprost način govori najina pesem …

Vajin adut na odru MMS 2023 bo torej …
Najina aduta sta dva. Prvega najbolje opiše kompliment, ki sva ga dobila po lanskem nastopu na MMS: »da se iz najine glasbe in zanimivih besedil opazi, da midva v resnici živiva svojo glasbo«. Drugi pa je vsekakor najina drugačnost. V tej »drugačnosti« tiči namera, da razelektriva občinstvo, in da to storiva naravno, igrivo, preprosto in spontano.

Kakšen nastop obljubljata, kako se na vse skupaj pripravljata?
Pripravljava se tako, da vadiva pesem na različne načine, poskrbela sva tudi, da bova na odru glasbeno in vizualno lepo usklajena.

BosaZnova
BosaZnova stavi na skladbo Običajen par. Foto: Jan Poreber

Kaj pa bi vama pomenila morebitna zmaga ali katerkoli druga festivalska nagrada?
Zagotovo bi nama zmaga ali nagrada pomenila dobrodošel in vesel mejnik na najini glasbeni poti, kakšen bi v resnici bil ta mejnik, je pa težko vnaprej sklepati.

Bo morda vajina skladba po festivalu dobila tudi videozgodbo?
Ja, skladba Običajen par bo imela tudi spot.

Skozi bogato zgodovino Melodij morja in sonca se je nabralo veliko uspešnic … Katera melodija izmed teh je vama najljubša?
Sen znala jes – Rudi Bučar, Črta – Slavko Ivančič, Nekaj med nama – Easy, Kar je res, je res, Faraoni, Lahko noč Piran, Anika Horvat, Nasmeh poletnih dni – Moni Kovačič, Dober dan – Bazar, Sive ceste – Panda.

Je izmed njih tudi katera, ki jo na vajinih nastopih rada prepevata?
Na dveh predstavitvenih večerih, ki bosta v tednu pred festivalom bova izvedla skladbo Sive ceste v ritmu sambe.

Kaj pa po MMS, kaj vse imata v načrtu za letošnje poletje oziroma jesensko-zimski čas?
BosaZnova bova še naprej z nastopi ter obiski radijskih in tv postaj predstavljala album Terapija za pare, posnela bova spot za jesenski del sezone, najverjetneje avgusta pa bova šla studio k Bortu Rossu posnet skladbo za zimske dni, kar zna biti kar osvežujoče.

In za konec še, kakšno je vajino idealno poletje ter kako ga bosta preživela?
Idealno poletje je najprej zdravo poletje, s čim več prostih dni. Uvod bo čudovit že zaradi nastopa na MMS 2023, potem pa še nekaj morja in kak spontan potep po Sloveniji, da skupaj z otroki preverimo, česa so se naučili v šoli.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button