MMS

MMS 2022: Veliko zmagoslavje za Aniko Horvat in Tinkaro Kovač

Slišali smo 12 novih melodij

Na slovenski obali je bil znova praznik glasbe. In znova smo obujali spomine na najlepše poletne melodije, kot so Nasmeh poletnih dni, Tople julijske noči, Portorož 1905, Vrniva se na najino obalo, Moj mornarček in mnoge druge.

V velikem amfiteatru portoroškega Avditorija so se namreč odvile še ene poletne melodije, na katerih smo tokrat slišali 12 novih skladb. Strokovno komisijo je najbolj prepričala pesem Do roba in še čez v izvedbi Anike Horvat in Tinkare Kovač. V skupnem enakovrednem seštevku (telefonsko glasovanje, občinstva v Avditoriju, izbrane radijske postaje ter strokovna komisija) pa je največ točk (in s tem veliko nagrado MMS) prejela prav tako skladba Do roba in še čez v izvedbi Anike Horvat in Tinkare Kovač.

Anika Horvat in Tinkara Kovač
Anika Horvat in Tinkara Kovač sta osvojili MMS 2022. Foto: Alesh Maatko

Voditelji festivala MMS 2022 so bili tokrat trije. Lorelli Flego, ki je zvezda stalnica, sta se na odru pridružila Iztok Gustinčič in Tomaž Klepač. Glasbenika in prekaljena radijska voditelja sta zasnovala in izvedla tudi šov program, ki je požel bučne aplavze.

Iztok Gustinčič, Lorella Flego in Tomaž Klepač
Voditeljska ekipa – Iztok Gustinčič, Lorella Flego in Tomaž Klepač. Foto: Aleš Rosa

Ducat tekmovalnih skladb

Na 41. festivalu Melodije morja in sonca so tekmovalne skladbe predstavili tako znani obrazi iz sveta popularne glasbe kot tudi številni glasbeni novinci. Vse skupaj sta v duetu otvorili Anika Horvat in Tinkara Kovač – Do roba in še čez, nato pa so ji s svojimi melodijami sledili San Di Ego – Človek mora imeti sanje, Tosca Beat – Colori della natura, Isaac Palma – Zdaj je čas, Nina Lampret – Modrina, Moya – Luna, Nuša Derenda – Valček, Radar – Moje meje,  Ninnay – Nočem tja, BosaZnova – Želje, Žiga Jan – V laseh polno imaš soli in še Mia Guček s skladbo Andrenalin.

Prav vse nastopajoče je na odru v Avditoriju Portorož – tako kot zadnja leta – v živo spremljal festivalski bend pod vodstvom Tomija Puricha, kar je na naših festivalskih odrih še vedno redkost.

V glasbenem šov programu je nastopila lanskoletna zmagovalka Tatjana Mihelj, ki je odpela svoj Ples v dežju.

Tatjana Mihelj
Tatjana Mihelj je nastopila v šov programu. Foto: Alesh Maatko

Strokovni nagradi

Sicer pa so se tekmovalci na 41. festivalu Melodije morja in sonca potegovali za številne nagrade, in sicer za Veliko nagrado Melodij morja in sonca 2022, za nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti in še za nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja. Tričlanska strokovna festivalska komisija, ki so jo tokrat sestavljali Patrik Greblo, Zdenko Cotić in Štefica Grasselli, je v skladu s festivalskim pravilnikom pri vsaki tekmovalni skladbi ocenjevala melodijo, besedilo in izvedbo v celoti. Na koncu so podelili dve festivalski nagradi:

  • nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja je prejela Ninnay za pesem Nočem tja.
  • nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti je prejela skladba Do roba in še čez v izvedbi Anike Horvat in Tinkare Kovač. Avtorji skladbe so Aleš Klinar in Leon Oblak.
Ninnay
Ninnay je prejela nagrado Danila Kocjančiča. Foto: Alesh Maatko

“Imeli smo težko delo. Izvajalcev, ki so hkrati tudi avtorji je bilo veliko – ampak glede na to, da posebne nagrade za najboljšo izvedbo nimamo več, smo se odločili med debitanti izpostaviti najbolj obetavno izvajalko. Nagrado Danila Kocjančiča prejme Ninnay, za skladbo Nočem tja avtorjev Boruta Zadravca, Andraža Klepačarja in Ninnay.” Strokovna komisija

Anika Horvat, Tinkara Kovač
Strokovno komisijo sta prepričali Anika in Tinkara. Foto: Alesh Maatko

Veliki zmagovalec MMS 2022

Za velikega zmagovalca 41. Melodij morja in sonca je v enakovrednem razmerju (4 x 25 %) glasovalo ljudstvo s telefonskim glasovanjem, občinstvo v Avditoriju, izbrane radijske postaje (Radio Slovenija – 1. program, Radio Koper, Radio Maribor in Radio Ognjišče) ter strokovna komisija. Največ glasov je v skupnem seštevku na koncu prejela skladba Do roba in še čez, ki jo je predstavili Anika Horvat in Tinkara Kovač. Drugo mesto je s skladbo Valček osvojila Nuša Derenda, tretji pa je bil z Isaac Palma s skladbo Zdaj je čas.

Skupni seštevek vseh točk na MMS 2022.
Skupni seštevek vseh točk na MMS 2022. Foto: Alesh Maatko

Novost letošnje edicije je bilo glasovanje občinstva z edinstveno QR kodo. Največ glasov občinstva je prejela skladba Do roba in še čez avtorjev Aleša Klinarja in Leona Oblaka v izvedbi Anike Horvat in Tinkare Kovač. Največ glasov preko »televotinga« pa je prejela skladba Zdaj je čas avtorjev Anje Rupel in Roka Lunačka v izvedbi Isaaca Palme.

Torta MMS
Tudi tokrat ni šlo brez MMS torte velikanke. Foto: Alesh Maatko

Festivalske nagrade

Vsi nagrajenci so prejeli skulpturo festivala MMS, ki je unikatno delo mojstrov iz Steklarne Rogaška, cvetlični šopek aranžerskih mojstric iz Agrarie Koper ter brezplačne tečaje za voditelja čolna, ki jih je podarila pomorska agencija Mare Optimum. Snemalne termine v Studiu Hendrix zagotavlja RTV center Koper-Capodistria. Thalasso Lepa Vida pa podarja bon za wellness razvajanje.

Tinkara Kovač in Anika Horvat
Po festivalu se je nadaljevala zabava … Foto: Alesh Maatko

Brez pokroviteljev ne gre

“Posebna zahvala gre pokroviteljem 41. festivala Melodije morja in sonca: Generali zavarovalnica, Turistično združenje Portorož, Vinakoper, KZ Agraria Koper, Lifeclass Hotels and spa, Surf – Eco shop, Steklarna Rogaška, Thalasso spa Lepa Vida, Okolje Piran, Mare Optimum, Maroccanoil, Studio Hendrix – Radio Koper, Europacific Logistic group, Obala nepremičnine ter za sofinanciranje Ministrstvu za kulturo RS,” so sporočili iz Avditorija Portorož, kjer so med drugim še dodali, “da je s strani strokovne komisije za izbor pohvaljena rast sodelovanja priznanih in priljubljenih imen slovenske glasbene scene (tako v neposredni vlogi izvajalcev in/ali avtorjev, kakor tudi v vlogi besedilo piscev ali aranžerjev ali avtorjev glasbe za druge, mlajše in manj uveljavljene izvajalce) ter vse boljša tehnična dovršenost prijavljenih posnetkov skladb, kar očitno kaže na profesionalen in spoštljiv odnos do lastnega dela in ne nazadnje tudi do festivala MMS samega.”

Anika Horvat in Tinkara Kovač
Zarez v festivalsko torto MMS 2022. Foto: Alesh Maatko
REZULTATI ANKETE

MMS 2022: Kako ste zadovoljni z razpletom 41. festivala?

  • Imel sem druge favorite. (58%, 314 glasov)
  • Zmaga je šla v prave roke. (21%, 114 glasov)
  • Navijal sem za Nušo Derenda. (7%, 39 glasov)
  • Pogrešal sem poletne melodije. (6%, 34 glasov)
  • Navijal sem za Isaaca Palmo. (6%, 31 glasov)
  • Zadovoljen; komaj čakam MMS 2023. (1%, 6 glasov)

Skupno glasov: 538

Nalaganje ... Nalaganje ...

. . .

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
15
+1
6
+1
5
+1
8
+1
8
+1
3
+1
4
Twitter
Back to top button