MMS

MMS 2023: Gregor Ravnik bo spregovoril o ljubezni

Stavi na skladbo Torek

V soboto, 8. julija se bo v Avditoriju Portorož zgodil 42. festival Melodije morja in sonca, s katerim se začenja vroče poletje, nenazadnje pa tudi počitnice in morske dogodivščine. S priljubljenim festivalom, ki se je začel daljnega leta 1978 vsako leto dobimo nove poletne uspešnice, ki se pridružijo tako zmagovalnim skladbam kot tudi zimzelenim melodijam.

V tekmovalnem delu se bo na festivalu MMS 2023 predstavilo 14 izvajalcev, ki jih predstavljamo (tako kot vsako leto) tudi letos na našem portalu Evrovizija.com. Kot zadnji po vrsti se bo predstavil Gregor Ravnik.

Gregor Ravnik
Gregor Ravnik na odru MMS 2017. Foto: Alesh Maatko

Preplet klasične in zabavne glasbe

Gregor Ravnik je pop pevec in tenorist. Svoje glasbeno šolanje je začel z igranjem klavirja in petjem v Glasbeni šoli v Kopru. Mladi glasbenik, ki je prejel številne nagrade in najvišja mesta na državnih in mednarodnih pevskih tekmovanjih, je sicer zaključil študij dentalne medicine in študij solopetja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Piji Brodnik. Redno sodeluje na protokolarnih in dobrodelnih prireditvah po Sloveniji. Sodeloval je kot solist v številnih operah in koncertih na različnih odrih, tako v Sloveniji kot v tujini. Leta 2019 je debitiral tudi na odru SNG Opera in balet Ljubljana.

Že od nekdaj se poleg klasične ukvarja tudi z zabavno glasbo. Lahko se pohvali s številnimi nastopi v televizijskih in radijskih oddajah. Njegov prvi festivalski nastop se je zgodil leta 2016 na odru Melodij morja in sonca, kjer je navdušil s pesmijo Glasba. Na Melodijah morja in sonca 2017 je znova požel odlične odzive s pesmijo Med nama, za katero je prejel tudi nagrado za najboljšo izvedbo. Na festivalu Ema 2018 je nastopil s skladbo Zdaj je čas. Leta 2018 je na festival Popevka prejel nagrado za najboljšo interpretacijo za skladbo Ti si. Na festivalu Popevka 2021 pa je slavil zmago po mnenju strokovne komisije za skladbo v celoti.

Gregor Ravnik
Gregor Ravnik je slavil na Popevki 2021. Foto: Adrian Pregelj

Stavi na glas

Ali vas je presenetila odločitev izborne komisije, da so vas izbrali za MMS 2023?
Ko sem izvedel, da je moja skladba izbrana na festival MMS 2023, sem bil izredno vesel. Zame so Melodije morja in sonca eden lepših slovenskih festivalov, pa ne samo zato, ker sem Primorec … Prepričan sem, da bo skladba na tem odru in z bandom v živo zazvenela v vsej svoji polnosti.

Kako bi se pred nastopom v Avditoriju Portorož predstavili našim bralcem?
Vaši bralci me poznajo kot glasbenika – magistriranega akademskega opernega pevca in doktorja dentalne medicine. Seveda je pa glasba velik del mojega vsakdana – ne samo v opernem svetu, ampak tudi v zabavnem žanru. Predstavil sem se že na Melodijah morja in sonca in sem zelo vesel, da bom del tega festivala tudi letos.

O čem govori vaša festivalska skladba?
Skladba govori o ljubezni. O tem, da si ne želiš, da bi te ljubljena oseba zapustila. Glasbo sta prispevala Marko Hrvatin in Mitja Bobič in mislim, da bo s festivalskim bendom končna podoba skladbe zvenela odlično.

Vaš adut na odru MMS 2023 bo …
Predvsem mislim, da je moj največji adut glas. Pri temu pa vsekakor pomaga dobra skladba in dobra izvedba, katere se že zelo veselim. In veselim se tudi publike v avditoriju, ki pričara temu festivalu res en poseben ambient.

Kakšen nastop obljubljate, kako se na vse skupaj pripravljate? 
Na nastop se pripravljamo skupaj z bandom, ki po prisoten z nami tekmovalci na odru. Želiš si opraviti odličen nastop in v tistem kratkem času predstaviti svojo skladbo na najboljši možen način, da bi jo ljudje čim bolje sprejeli.

Kaj pa bi vam pomenila morebitna zmaga ali katerkoli druga festivalska nagrada?
Nikoli se ne prijavim na festival z mislijo, da si želim kakšne nagrade. Najbolj pomembno je, da svoj nastop opraviš na najvišjem nivoju in najboljše. Če pa je to nagrajeno še s kakšno nagrado, je vse skupaj še slajše.

Bo morda vaša skladba po festivalu dobila tudi videozgodbo?
Skladba dobiva tudi videopodobo in jo bo možno videti že takoj po koncu samega festivala.

Skozi bogato zgodovino Melodij morja in sonca se je nabralo veliko uspešnic … Katera melodija pa je vam najljubša?
Melodije morja in sonca imajo v svoji zgodovini res veliko prelepih melodij, ki jih še danes radi prepevamo. Tudi sam jih zelo rad dam na svoj repertoar – ena meni lepših skladb je, in sicer Mi ljudje smo kot morje.

Kaj pa po MMS, kaj vse imate v načrtu za letošnje poletje oziroma jesensko-zimski čas?
Po MMSu me čaka veliko nastopov, tako sam kot tudi s skupino Vivere, v kateri prepevam. Že čez dober mesec pa se že začenjajo priprave na novo sezono predstav, koncertov tako v operi kot na drugih prizoriščih. Čaka me tudi snemanje prvega avtorskega albuma, katerega se zelo veselim in napovedujem izdajo ob začetku prihodnjega leta.

In za konec še, kakšno je vašo idealno poletje ter kako ga boste preživeli?
Moja poletja so vedno delovna. Rad si pa vzamem tudi nekaj prostih dni, kadar lahko, in se v dobri družbi odpravim v kakšen lep kraj bodisi pri nas bodisi v tujini. Vsekakor pa mislim, da če imaš rad tisto kar delaš in si rad v dobri družbi, je poletje idealno preživeto.

https://www.facebook.com/avditorij/videos/299130785799434

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
14
+1
3
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3
Twitter
Back to top button