MMS

MMS 2023: Ani Frece iskreno o razvajenki

Festivalska skladba Razvajenka

V soboto, 8. julija se bo v Avditoriju Portorož zgodil 42. festival Melodije morja in sonca, s katerim se začenja vroče poletje, nenazadnje pa tudi počitnice in morske dogodivščine. S priljubljenim festivalom, ki se je začel daljnega leta 1978 vsako leto dobimo nove poletne uspešnice, ki se pridružijo tako zmagovalnim skladbam kot tudi zimzelenim melodijam.

V tekmovalnem delu se bo na festivalu MMS 2023 predstavilo 14 izvajalcev, ki jih predstavljamo (tako kot vsako leto) tudi letos na našem portalu Evrovizija.com. Predzadnja se bo predstavila Ani Frece, in sicer skupaj z bendom Hotel za srečo.

Ani Frece in Hotel za srečo
Ani Frece in Hotel za srečo Foto: Promo foto

Svoje znanje prenaša na mlade

Ani Frece je sodobna glasbena ustvarjalka, ki v lastnem glasbenem slogu povezuje ljubezen do številnih zgodovinskih obdobij ter glasbenih žanrov in izvajalcev, ki so jih zaznamovali. Je tudi odlična pianistka in organistka in kot glasbena pedagoginja svoje znanje prenaša na mlade ustvarjalce.

Hotel za srečo je bil najprej naslov avtorske pesmi, nato uglasbena poezija, oziroma šanson, ki ga je Ani Frece premierno predstavila na Festivalu slovenskega šansona 2011. Hotel za srečo je od takrat zrasel v fiktivni glasbeni butični hotel, ki ponuja sprehod po sobah z različnimi razpoloženji, ki jih pričarajo glasbene interpretacije Ani Frece in njenega akustičnega sestava, ki ga tvorijo kitarist in avtor glasbe Marko Mozetič Mozo, kitarist Marko Čepak Maki, harmonikar Zmago Štih ter kontrabasist Nikola Matošić.

Zasedba Ani Frece & Hotel za srečo je pred dvemi leti izdala glasbeni prvenec, ki diši po šansonu, in vsem skladbam z aktualnimi besedili, doda retro pridih zlate dobe jazza in swinga. »Hotelske sobe« ponujajo poleg avtorskega šansona vse od klasičnih jazz balad, tanga, francoskega šansona, bluesa, bossa nove in swing, manouche ritmov, do pop skladb in kabaretnih vložkov, ki jih lahko zasedba vključuje glede na razpoloženje in dogodek, kjer glasbeniki nastopajo.

Upoštevajoč vse našteto Hotel za srečo ponuja celovito izkušnjo, ki poslušalca zaziba na pot, po kateri nazadnje prispe do najpomembnejšega kotička na svetu: sebe samega. Na letošnjih Melodijah morja in sonca bodo nastopili pod zaporedno številko 13. Pridite tudi vi in navijajte za Ani Frece & Hotel za srečo.

Ani Frece
Ani Frece smo lahko spremljali tudi v šovu Znan obraz ima svoj glas. Foto: Miro Majcen

Poudarek na pripovedovanju

Ali vas je presenetila odločitev izborne komisije, da so vas izbrali za MMS 2023?
Pozitivno presenečeni, zagotovo. Moram pa priznati, da sem imela vse od prijave en zelo dober občutek. Neka intuicija mi je govorila, da bi lahko bilo izbrani, a vseeno sem bila res presenečena. Komad sem nekako ‘videla’ na tem festivalu in sem vesela, da smo se uvrstili na festival, saj smo se s to zasedbo prvič prijavili … vem pa tudi, da se vsako leto prijavi na razpis veliko zanimivih in kvalitetnih skladb.

Kako bi se pred nastopom v Avditoriju Portorož predstavili našim bralcem?
Zasedba in zven glasbenikov v Hotelu za srečo nas postavi na ulice Pariza v 30-ih in 40-ih letih prejšnjega stoletja. Skladbam doda retro pridih zlate dobe jazza in swinga. Poleg avtorskih skladb in avtorskega šansona najdemo se najde na našem repertoarju vse od klasičnih jazz balad, tanga, francoskega šansona, bluesa, bossa nove, swing ritmov, do pop skladb in slovenskih popevk v retro preoblekah. S kabarejskim šarmom tako uspešno plujejmo od uglasbene poezije in šansona, do neusmiljenih ritmov gipsy swinga. Če ste ljubitelji plesa ali pesmi, ki imajo poudarek na besedilih in vsebini, nam morate prisluhniti. Najbolje se predstavimo na naših koncertih, kjer je ves program celota in ne manjka ne smeha ne solz. Smo pa tudi prisotni na zabavah, kjer se želijo ljudje le naplesati. Takrat jih peljemo v neusmiljeni swing. Glasba, ki je bila včasih izjemno popularna, plujemo med rumbo, valčki in bossa novo ter vas ne pustimo hladne. Hotel za srečo sestavljajo priznani in mednarodno uveljavljeni jazz / klasični instrumentalisti: Marko Mozetič – Mozo, kitara; Marko Čepak – Maki, kitara; Zmago Štih, harmonika; Nikola Matošić, kontrabas. Marko Mozetič – Mozo je poleg Ani Frece, ki idejni vodja projekta, umetniški vodja skupine in avtor večine melodij, tako da je naša zasedba močno instrumentalno podprta in kot pevki mi je biti na odru s takimi mojstri v izjemen užitek. To začuti tudi publika.

O čem govori vaša festivalska skladba?
Protagonistka zgodbe je ‘Razvajenka’. Govori o ženski, ki se pusti razvajati svojemu izbrancu in v tej vlogi zelo uživa. Ta zgodba pa vseeno ni le sreča in veselje, saj moški, ki ji nudi vse to zaradi tega vsak dan le še več dela, razvajanka pa ugotavlja, da ji vse te materialne dobrine ne pomenijo nič, če izgubi njiju, če nimata časa za odnos in drug za drugega. Kako se zgodba konča vam pokažemo na odru festivala … Razvajenka poraja tudi druga vprašanja, ki si jih lahko poslušaec zastavi. Ali se znam razvajati … si znam vzeti čas zase, kaj so moje vrednote in prioritete v življnenju …. Puščam vam prosto pot, da greste vase in se vprašate, kdo ste …

Vaš adut na odru MMS 2023 bo …
Vedno gledam na celoto. Da si zvest svojemu slogu. Od obleke, gibov na odru, da prav vse podpira vsebino pesmi.

Kakšen nastop obljubljate, kako se na vse skupaj pripravljate?
Naša zasedba je nekaj med šansonom, swingom in kabaretom in vse to bomo prikazali tudi na odru. Na odru se bo zgodila mini predstava, v mojem slogu. Poudarek je na pripovedovanju. Kabaret in šanson, ki sta mi blizu, sta navdih … a ker je oder velik, bo prostor tudi za ples. Vse intimno in v podporo zgodbi. Pesem je na prvi pogled lahkotna in vesela, a v sebi nosi velik več. Prav tako lahko pri vsakem poslušalcu vzpodbodi različna čustva in odpira drugačna razmišljanja, če se le v vsebino malo bolj poglobi.

Kaj pa bi vam pomenila morebitna zmaga ali katerkoli druga festivalska nagrada?
Jaz pravim tako … na zmago nimaš vpliva, niti ne na odločitve komisije … lahko pa vplivaš na to, da imaš dober nastop, da tri minute, ki so ti na voljo, izkoristiš za to, da si te občinstvo zapomni, da jih ‘premakneš’ in da te še želijo slišati. Če si sam zadovoljen z nastopom, je to to. Kakršna koli nagrada pa je seveda le še dodatno darilo in lepa nagrada za ves trud, a ni bistvena – ne za tvoj nadaljnji razvoj, uspeh, niti za prepoznavnost.

Bo morda vaša skladba po festivalu dobila tudi videozgodbo?
Videospot za pesem Razvajenka je že posnet in čaka, da se lahko pokaže svetu. Nedelja, dan po festivalu, bo dan za premiero tega videa, ki smo ga posneli na enem res lepem kraju Slovenije in bo celovit zaključek večtedenskih priprav na MMS.

Skozi bogato zgodovino Melodij morja in sonca se je nabralo veliko uspešnic … Katera melodija pa je vam najljubša?
Se jih najde več. V spominu mi je ostala Delam, kar se ne sme, zmagovalna banda Jazz station. Čudovita je tudi Lahko noč, Piran Anike Horvat, pa Najino in naše morje, s prvega festivala.

Je izmed njih tudi katera, ki jo na vaših nastopih sami radi prepevate?
Z bandom Hotel za srečo sicer ne, sem pa že pela pesem Še si tu, ob pogrebnih slovesnostih. Tudi ta pesem je bila zmagovalka MMS-a.

Kaj pa po MMS, kaj vse imate v načrtu za letošnje poletje oziroma jesensko-zimski čas?
V poletno jesenskih mesecih načrtujemo snemanje male plošče, v tem letu nameravamo izdati drugi avtorski album, ki bo tokrat po prvem ‘šanonjersko’ obarvanem, odet predvsem v plesne ritme, ne bomo pa zanemarili vsebine. Pomembno nam je, da ima vsaka zgodba sporočilo, je morda provokacija, ogledalo družbe … vključuje humor, satiro, oziroma nekaj od naštetega.

In za konec še, kakšno je vašo idealno poletje ter kako ga boste preživeli?
Idealno poletje je letošnje poletje. Priložnost, da svoje ustvarjanje predstavim na Festivalu Melodij morja in sonca, ki ga bomo z možem in hčerkama združili v dopust. Vsak mesec sledi še kar nekaj samostojnih koncertov po Sloveniji in snemanje plošče. Vmes pa promocija nove pesmi Razvajenka in njenega videospota. Meni je poletje že samo po sebi idealno. Temperature zraka so mi všeč, počitnice in občutek da je vse bolj umirjeno, čeprav zadnja leta pri nas ni nekega miru in počitka. Je živahno in prav je tako. Otroški smeh je nekaj zelo lepega in hvaležna sem zanj. Veliko časa bomo priživeli tudi pri mojih starših, kjer se bomo kopali v bazenu in tako skupaj preživljali te poletne mesece.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button