MMS

MMS 2023: RiNA rada doživlja trenutke, ko akustika razgali njen glas

Pevka stavi na skladbo Ko dan zaspi

V soboto, 8. julija se bo v Avditoriju Portorož zgodil 42. festival Melodije morja in sonca, s katerim se začenja vroče poletje, nenazadnje pa tudi počitnice in morske dogodivščine. S priljubljenim festivalom, ki se je začel daljnega leta 1978 vsako leto dobimo nove poletne uspešnice, ki se pridružijo tako zmagovalnim skladbam kot tudi zimzelenim melodijam.

V tekmovalnem delu se bo na festivalu MMS 2023 predstavilo 14 izvajalcev, ki jih predstavljamo (tako kot vsako leto) tudi letos na našem portalu Evrovizija.com. Peta po vrsti se bo predstavila RiNA.

RiNA
RiNA stavi na skladbo Ko dan zaspi. Foto: David Keinne

V svetu glasbe aktivna že deset let

RiNA je pevka in tekstopiska, aktivna od leta 2013 naprej. Raziskovalka bližnjih in daljnih krajev se nadvse rada poigrava z besedami, kar počne tudi profesionalno. Nekaj let je sodelovala z zagrebškim producentom Svenom Gleđo (Cortex Team), od leta 2020 pa ustvarja v družbi slovensko-nizozemske naveze avtorjev in producentov Kevina Koradina in Clifforda Goila. Prav po zaslugi festivala Melodije morja in sonca 2016 je s pesmijo Življenje je prestiž, ki je bila tedaj sicer izbrana kot rezervna skladba, zakorakala tudi na glasbene lestvice. Ljudje so pesem toplo sprejeli in si jo požvižgujejo še danes.

RiNA sodeluje tudi z drugimi izvajalci in spoznava najrazličnejše kulture. Leta 2017 sta z Emkejem posnela prav tako sončno in morsko obarvano balado o prometnih zamaških, poimenovano Mariachi, s pevko Pio Katarino pa sta leta 2022 izdali prijetno skladbico Blizu, ki govori o razmerju med tehnologijo in romantiko.

RiNA se je na festivalu Melodije morja in sonca prvič predstavila leta 2019, ko je prepevala o svetu, ki se postavi na glavo. To se je žal res zgodilo, treba pa je iti naprej, kot se glasi naslov ene izmed RiNINIH skladb, s katero je začrtala novo obdobje, ki ga namerava zaokrožiti še letos. Osmega julija se vrača na festival Melodije morja in sonca, na katerem se bo tokrat predstavila z živahno skladbo Ko dan zaspi. Čutiti bo tudi nekaj retra in nostalgije, ki jo RiNA doživlja na poti, posuti z bleščicami. S svojimi skladbami želi nagovoriti glasbene navdušence in vas vabi, da se ji pridružite. Čas hiti in RiNA pravi, da se je na naših poteh dobro čim večkrat ustaviti, saj ob vseh obveznostih potrebujemo tudi oddih.

Rina K
Rina je leta 2019 nastopila tudi na MMS. Foto: Alesh Maatko

Nočna ptica

Ali vas je presenetila odločitev izborne komisije, da so vas izbrali za MMS 2023?
V zadnjem času so me radijski in televizijski voditelji ter znanci spraševali, ali bom znova nastopala na festivalu. Do zdaj se z ekipo nismo držali rokov in smo skladbe izdajali po trenutnem navdihu. Letos pa je v hipu dozorela ideja in bila je dovolj prepričljiva, da ji boste lahko priča tudi v živo. Zanimivo je, da smo pripravljali drugo pesem, potem pa ugotovili, da mi tokratni izlet v retro pristoji. Lahko rečem, da ta pesem nadaljuje rdečo nit skladbe Blizu, le da smo tokrat pognali časovni stroj.

Kako bi se pred nastopom v Avditoriju Portorož predstavili našim bralcem?
Lahko rečem, da sem pevka, ki ima slovenščino v malem prstu. Večino časa delujem na domišljijski pogon. Sem že krepko v poletju življenja in kljub temu ohranjam kanček navihanosti, ki je moj zaščitni znak, saj stvari ne jemljem preveč zares.

O čem govori vaša festivalska skladba?
Velikokrat poslušamo, da je treba živeti svoje sanje. Jaz jih dobesedno. Včasih so moraste, o čemer prepevam v skladbi Brez obljub, v pesmi Iz sna prerastejo v hrepenenje po nedosegljivem, skladba Ko dan zaspi pa zaokrožuje vse, kar sem in kar doživljam na svoji poti. Tokrat je tudi polno referenc. Ker sem nočna ptica, težko vstanem zgodaj in imam največ ustvarjalne energije ravno takrat, ko dan zaspi. Lahko bi rekla, da sem ena izmed tistih ponočnjakov, ki jim je Anika Horvat zaželela lahko noč. Njeno pesem bom namreč izvedla na predstavitvenem večeru. Skladba Ko dan zaspi obenem govori o starejšem paru, ki živi mirno življenje, a se spominja svojih divjih dni in ponoči v mislih požene časovni stroj. Nemara prepevam o sanjah, v katere se kdaj pa kdaj povabijo osebe iz naše preteklosti in tako (znova) doživijo svojih pet minut slave. Morda pa gre zgolj za pomenek dveh disko krogel, ki ždita v omari na podstrešju, kdo ve. V pesmi se tudi spomnim prvega nastopa na Melodijah in ugotavljam, kako oddaljen se mi že zdi.

Vaš adut na odru MMS 2023 bo …
Da se v tokratni pesmi med drugim spominjam tudi nastopa na MMS. Mimogrede, začetek festivala sega v leto 1978 in to je tudi čas, ki je navdihnil mojo skladbo.

Kakšen nastop obljubljate, kako se na vse skupaj pripravljate?
Rada se sprehajam. Sprehodila se bom tudi po odru in se malo zavrtela. Nagnjena sem k improvizaciji, a smernice sem si že začrtala. Pravijo, da je za disko značilno ravno to, da vse pride prav, recikliranje pa je tako ali tako v modi. A tako glasba kot podoba bosta drugačni kot leta 2019, v zadnjih letih sem namreč »zrasla« v novo smer in upam, da se bo poslušalcem zdela zanimiva.

Kaj pa bi vam pomenila morebitna zmaga ali katerkoli druga festivalska nagrada?
To bi bila dodatna potrditev, da ustvarjamo kakovostno glasbo, ki je ravno prav lahkotna in kratkočasna.

Bo morda vaša skladba po festivalu dobila tudi videozgodbo?
Tokrat bo glavna videozgodba kar nastop v živo. Ko smo skladbo snemali, smo glavnino posneli v celoti in se nismo kaj dosti ustavljali. Nekatere skladbe imajo pač takšno naravo.

Skozi bogato zgodovino Melodij morja in sonca se je nabralo veliko uspešnic … Katera melodija pa je vam najljubša?
Najraje slišim Plimo in prej omenjeno uspešnico Lahko noč, Piran. Zelo sem navezana na morje in občudujem zasanjan vokal Anike Horvat. Zelo simpatični se mi zdita Anita ni nikoli, ob kateri so se starši vedno nasmihali, in Kopalnico ima. To je bil obenem tudi stavek, s katerim so starši vedno dosegli, da sem šla dovolj zgodaj v kopalnico.

Je izmed njih tudi katera, ki jo na vaših nastopih sami radi prepevate?
Na mojem repertoarju sta po želji tudi skladbi Lahko noč, Piran in Anita ni nikoli.

Kaj pa po MMS, kaj vse imate v načrtu za letošnje poletje oziroma jesensko-zimski čas?
Rada doživljam trenutke, ko akustika razgali moj glas. To je pogosto tudi najoptimalnejša rešitev zaradi stroškov, ki jih prinašajo takšni nastopi. Zaradi narave svojih pesmi seveda razmišljam o razširitvi zasedbe, ampak pustimo času čas.

In za konec še, kakšno je vaše idealno poletje ter kako ga boste preživeli?
Moje idealno poletje vključuje vse: glasbo, potepe in pravšnjo mero počitka v ravno prav pobalinski družbi. Imam nekaj načrtov, večinoma pa se prepuščam toku.

https://www.facebook.com/avditorij/videos/289175926896014

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button