MMS

MMS 2023: Žigan Kranjčan združil moči s Teom Collorijem

Dvojec stavi na pesem Jadra

V soboto, 8. julija se bo v Avditoriju Portorož zgodil 42. festival Melodije morja in sonca, s katerim se začenja vroče poletje, nenazadnje pa tudi počitnice in morske dogodivščine. S priljubljenim festivalom, ki se je začel daljnega leta 1978 vsako leto dobimo nove poletne uspešnice, ki se pridružijo tako zmagovalnim skladbam kot tudi zimzelenim melodijam.

V tekmovalnem delu se bo na festivalu MMS 2023 predstavilo 14 izvajalcev, ki jih predstavljamo (tako kot vsako leto) tudi letos na našem portalu Evrovizija.com. Šesta po vrsti bosta tu Žigan Kranjčan in Teo Collori.

Žigan Krajnčan in Teo Collori

Žigan Krajnčan (1995) je velika osvežitev na slovenski umetniški sceni zadnjih let. Glasbenik, plesalec, koreograf, igralec in performer, je ustvarjalno razpet po različnih koncih sveta in razvija idejo integralnega ustvarjanja, pri čemer vselej stremi k širjenju, zlitju in potiskanju žanrskih ter stilnih meja. Umetniška pot ga je na uspešni in z več nagradami oplemeniteni karieri vodila v ZDA, na Kitajsko, po Evropi in Afriki, kjer je spoznaval različne kulturne vzorce, jih v zanj značilni odprtosti vpijal, premišljal in vnašal v lastne umetniške projekte. Tokrat predstavlja glasbeni album Fusion Reactor (izid marec 2023), kjer z avtorsko glasbo in plesom potuje med številnimi žanri, kot so funk, hip-hop, raggae, jazz in klasika.

Kitarist Teo Collori, ki je sicer piranski glasbenik, ki je leta 2021 že stal na odru MMS, je leta 2010 diplomiral iz jazza na državnem konservatoriju v Celovcu. Kmalu zatem je ustanovil Momento Cigano (ta je sprva deloval kot trio dveh kitar in kontrabasa), ki se posveča samosvoji viziji gypsy swinga. Živahno in plesno godbo, ki sta jo pred drugo svetovno vojno začela soustvarjati Django Reinhardt in Stéphane Grappelli, Collori vešče prevaja v avtorske skladbe, polne iskrivih aranžmajskih rešitev in navdihnjenih solističnih izletov. Bend ima za sabo tri albume, in sicer Hot Club Piran (2015), Kamerato muzikante (2018) in Molto Aligatore (2019). Leta 2022 je izšla plošča Živo, ki jo je s skupino Momento Cigano posnel skupaj z Vladom Kreslinom.

Sicer pa je Collori v svoji dvajsetletni karieri posnel osem avtorskih albumov. Poleg tega pa je eden najbolj dejavnih glasbenikov na domači jazzovski sceni. Njegovo kitaro lahko slišimo na več kot sto različnih albumih. Teo je sprva igral rock, kasneje metal, potem funk, nato jazz in na koncu gypsy jazz. Zaradi te širine je v njegovi glasbi moč slišati raznovrstne stile … in še mnogo več.

Teo Collori
Teo Collori Foto: Špela Perus

Glasba združuje

Njun adut bo pesem Jadra

Žigan Krajnčan s svojo umetnostjo raziskuje različne konce sveta in si prizadeva za širjenje meja žanrov in stilov. Svojo kariero je gradil v tujini, kjer je spoznaval različne kulture, ki jih je nato vnesel v svoje umetniške projekte. Za MMS je združil moči s kitaristom Teom Collorijem, ki je znan po avtorskih skladbah gypsy swinga in jazza.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button