MMS

MMS 2023: Alya Elouissi z zelo osebno zgodbo

Pevka stavi na skladbo Valovim

V soboto, 8. julija se bo v Avditoriju Portorož zgodil 42. festival Melodije morja in sonca, s katerim se začenja vroče poletje, nenazadnje pa tudi počitnice in morske dogodivščine. S priljubljenim festivalom, ki se je začel daljnega leta 1978 vsako leto dobimo nove poletne uspešnice, ki se pridružijo tako zmagovalnim skladbam kot tudi zimzelenim melodijam.

V tekmovalnem delu se bo na festivalu MMS 2023 predstavilo 14 izvajalcev, ki jih predstavljamo (tako kot vsako leto) tudi letos na našem portalu Evrovizija.com. Kot deveta po vrsti se bo predstavila Alya Elouissi.

Alya Elouissi
Alya Elouissi komaj čaka na MMS 2023. Foto: Shura Klepilina

Slovensko-alžirske korenine

Alya Elouissi je mlada slovenska igralka in pevka slovensko-alžirskih korenin, ki deluje v Londonu, Moskvi in Sloveniji. Junija 2021 je z odliko diplomirala na Ruski akademiji dramskih umetnosti–GITIS (dramska igra) v Moskvi, pred tem pa je tri leta živela v Londonu, kjer je bila izjemno dejavna na igralskem in glasbenem področju. S svojo življenjsko zgodbo je že vrsto let inspiracija mnogim, saj je njena dosedanja pot odraz poguma, samostojnosti, trdega dela in neomajnega sledenja zastavljenim ciljem.

Med njene nedavne uspehe spadajo nastop z Rito Oro, vloge v filmih Čudežna ženska, bollywoodski komediji Ae Dil Hai Mushkil, TV serijah Silent Witness, Black Mirror, Guilt, Goodbye Blue Michael, Autopsy: The Last Hours of Andy Warhol in 2. nagrada za najboljšo pevko na RBE Awards 2018 v Londonu. Med drugim je nastopila tudi v glasbenih spotih James Blunta – Love me better in Jacob Planta Ft. Example – Reflections. Za prihajajoči indijski film Samanta je napisala in posnela pesem v francoščini Remplir, ki je postala glavna pesem omenjenega filma.

Na 24. Mednarodnem glasbenem festivalu FeNS 2019 v Kopru je s pesmijo Iz Rusije z ljubeznijo (glasba: Alya Elouissi, besedilo: Leon Oblak, aranžma: Julian Chown) dosegla odlično 3. mesto. Angleška verzija te pesmi »Fool for You« je postala glavni singel njenega prvega EP-ja »My Love« (izdan avgusta 2019) in bila uvrščena na A listo pesmi britanske radio postaje Phoenix FM. EP je prejel odlične kritike in se je vrtel ter se vrti na nekaterih velikih radio postajah v Veliki Britaniji, ZDA, Mehiki in Braziliji, februarja 2020 pa je doživel tudi prvo predvajanje v Sloveniji na Radio Prvi.

Alya Elouissi je pri 11. letih začela s pisanjem pesmi in urami solo petja. Večkrat je bila z avtorskimi pesmimi sprejeta in je nastopila na Glasbenem festivalu Pionirskega doma v ljubljanski Festivalni dvorani. Kasneje je v Londonu nastopala na kar nekaj znanih prizoriščih, kot so O2, Caffe Concerto, Hoodoos, bila uspešno izbrana za nastop na priznanih koncertih v sklopu RB Entertainment, nastopila na velikem dobrodelnem koncertu NoDAPL Charity in londonskem glasbenem festivalu Music Case Weekender. Bila je tudi članica londonske soul/gospel vokalne skupine One Music.

Snemala je v uglednih londonskih studijih kot so Abbey Road Studios, Roundhouse, EMI studios, Joules Productions in sodelovala z vrsto uspešnih glasbenikov zabavne industrije, pisci pesmi in multi platinum producenti. Vokalno se je izobraževala tudi na Goldsmiths University of London.

Avgusta 2017 je bil s svetovno glasbeno distribucijo izdan njen prvi avtorski singl The One, ki je bil kmalu zatem predvajan na ameriški radio postaji Beyond The Dawn v oddaji New Music Monday. Pesem je med drugim požela tudi odlične kritike nekaterih najbolj priznanih svetovnih glasbenih blogih in revijah, kot so A&R Factory (spada med najboljših 10 britanskih glasbenih blogov), Sounds Good, Keep Walking Music in priljubljeni ameriški radio in podcast postaji Women of Substance, ki je pesem uvrstila v svojo oddajo. S pesmijo je bila Alya Elouissi del glasbene oddaje ”Cox Music Show” na ameriški radio postaji BTD, imela pa je tudi intervju na britanski radio postaji Phoenix FM, ki je poleg tedanjih glasbenih hitov pesem The One uvrstila na svojo A listo pesmi.

Pevsko je nastopila na svečani podelitvi nagrad »Gledališki roman 2019« v Moskvi, na otvoritvi Evropskega tedna mobilnosti 2020 in 7. festivalu zdravja 2022 v okviru Mestne občine Ljubljana. Bila je obraz Festivala jezikov leta 2019, 2021 in 2022 (pod vodstvom Mojce Leben) v Sloveniji. Jeseni 2020 je začela intenzivno sodelovati in ustvarjati z Neisho.

Septembra 2022 je z Dallas Records Slovenija izdala svoj nov slovenski singel Dvignem krila v sodelovanju z Neisho in Dejanom Radičevićem (besedilo; Alya Elouissi, glasba: Neisha, aranžma: Dejan Radičević), ki se je uspešno začel predvajati na slovenskih radio postajah. Na letošnjem festivalu MMS se bo Alya Elouissi predstavila z avtorsko skladbo Valovim (besedilo in glasba: Alya Elouissi, aranžma: Neisha).

Neisha in Alya Elouissi
Neisha in Alya Elouissi Foto: Janez Marolt

Valovanje z življenjem

Ali vas je presenetila odločitev izborne komisije, da so vas izbrali za MMS 2023?
Jaaaa! Od sreče sem deset minut poskakovala brez prestanka in imela nato še cel dan ogromen nasmešek na obrazu. (smeh) Za ta dosežek sem izjemno hvaležna, ker sem do njega prišla z ogromno samodiscipline, vztrajnosti in najpomembnejše – ljubezni do tega, kar počnem. Tudi tokrat se mi je potrdilo, kako pomembno je nikoli ne obupati in vedno iti samo naprej – tudi ko pride do zavrnitev, ki pa jih je v mojem poklicu žal več kot pa potrditev samih.

Kako bi se pred nastopom v Avditoriju Portorož predstavili našim bralcem?
Sem igralka, pevka in tekstopiska slovensko-alžirskih korenin, ki deluje v Londonu, Moskvi in Sloveniji. Junija 2021 sem z odliko diplomirala na Ruski akademiji dramskih umetnosti–GITIS (dramska igra) v Moskvi, pred tem pa sem tri leta živela v Londonu, kjer sem bila izjemno dejavna na igralskem in glasbenem področju in dosegla marsikatere uspehe. Življenjske izkušnje so me oblikovale v osebo, ki predano in odločno sledi svojim ciljem, pri tem pa neskončno uživa. Moja dosedanja pot je odraz poguma, samostojnosti, vztrajnosti, trdega dela in vere vase ter tako nameravam tudi nadaljevati. Na letošnjem festivalu MMS se bom predstavila z avtorsko skladbo Valovim, avtorica glasbe in besedila sem sama, pod aranžma pa se podpiše Neisha.

O čem govori vaša festivalska skladba?
Skladba Valovim je zelo osebna in predstavlja življenjsko obdobje, v katerem se trenutno nahajam. V zadnjem letu sem namreč končala dolgo razmerje, se znašla v času nenehnih življenjskih in kariernih sprememb in še bolj sem se morala naučiti plavati s tokom življenja in zaupati, da sem lahko preživela. Kar pa je prineslo tudi ogromno osebne transformacije. Valovanje z življenjem me je rešilo in mi prineslo ponovno srečo, osvoboditev, o čemer govori tudi pesem. Preveč se bojimo sprememb in s to pesmijo želim inspirirati ljudi, da valovijo s tokom življenja, saj bodo tako lahko še bolj dosegli lastno srečo in svobodo, skupaj z vsakodnevnim zaupanjem v življenje. Verjamem, da se s pesmijo lahko poistovetijo čisto vsi in komaj čakam, da vam pesem predstavim na letošnjem festivalu MMS!

Vaš adut na odru MMS 2023 bo …
Moja pesem, ki govori skozi mene.

Kakšen nastop obljubljate, kako se na vse skupaj pripravljate?
Nastop bo zelo atmosferen in popeljala vas bom v svoj svet pesmi Valovim, poln ritmov, morja in osvoboditve. Ko sem bila meseca maja delovno še v Moskvi, sem začela vaditi s tamkajšnjo režiserko Ekaterino Zelensko, s katero sva ustvarili partituro nastopa. Sledila so srečanja s stilistko Vesno Mirtelj in sva se odločili za zelo zanimivo izbiro obleke. Dnevno se ohranjam v dobri pevski in dihalni kondiciji ter imam koreografske vaje za nastop.

Kaj pa bi vam pomenila morebitna zmaga ali katerakoli druga festivalska nagrada?
Prvi cilj mi je s svojim nastopom dati vse od sebe in uživati na odru, da bodo pesem začutili tudi gledalci. Morebitna zmaga ali katerakoli druga festivalska nagrada bi bila le še dodatna potrditev in zelo lepo povračilo za ves trud in delo, ki ga vlagam v svojo glasbo.

Bo morda vaša skladba po festivalu dobila tudi videozgodbo?
Ja, videospot sem že posnela in sicer na angleški obali, saj sem bila še čisto nedavno v Londonu na drugih delovnih obveznostih. Izdan pa bo po festivalu v zelo zanimivi morski obliki in se že veselim, da tudi spot predstavim javnosti.

Skozi bogato zgodovino Melodij morja in sonca se je nabralo veliko uspešnic … Katera melodija pa je vam najljubša?
Cela ulica nori (Kingston)!

Je izmed njih tudi katera, ki jo na vaših nastopih sami radi prepevate?
Na letošnjih predstavitvenih večerih MMS 4. in 5. julija bom zapela pesem Eve Boto Dvigni mi krila, ki mi je že vrsto let prav posebej pri srcu.

Kaj pa po MMS, kaj vse imate v načrtu za letošnje poletje oziroma jesensko-zimski čas?
Skladba Valovim bo takoj po MMS uradno izdana preko Dallas Records Slovenija. Avgusta pa me čaka nov projekt: izdaja in promocija nove pesmi Give Me Your Time, ki sva jo napisala skupaj z londonskim pevcem Romelom Koko in je nastala v sodelovanju s producentom Sony Music Slic Vicom. V rokavu imam še kar nekaj ostalih dokončanih slovenskih in angleških pesmi, ki bodo postopoma ugledale luč sveta z uradnimi izdajami. Istočasno se mi obetajo novi filmski in igralski projekti, tako v tujini kot v Sloveniji. Tako da bo kar delovno in kreativno!

In za konec še, kakšno je vašo idealno poletje ter kako ga boste preživeli?
Dolg morski oddih na Jadranu oziroma Mediteranu, saj obožujem morje. Letošnje poletje mi bo natrosilo vsega, obilico morja, Slovenije in njenih magičnih kotičkov, Alžirije ter delovne projekte v Londonu.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button