MALMÖ 2024

Malmö bo znova gostil Pesem Evrovizije

Veliki finale bo 11. maja 2024

Malmö – tretje največje mesto na Švedskem, ki leži na skrajnem jugu države – bo znova gostilo Pesem Evrovizije. Prvi predizbor bo 7. maja, drugi devetega maja, sklepno dejanje – veliki finale – pa 11. maja 2024.

Malmö
Malmö bo znova gostil Evrovizijo. Foto: Alesh Maatko

Pričakovana odločitev

Švedska radiotelevizija SVT bo skupaj z Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU) prihodnje leto tako znova organiziral v tretjem največjem švedskem mestu. Malmö je bil izbran na podlagi obsežnega razpisnega postopka, v katerem so bili preučeni vsi objekti na prizorišču, zmožnost sprejema več tisoč gostujočih delegacij, ekip, oboževalcev in novinarjev, ne nazadnje pa so bili pozorni tudi na infrastrukturo ter druga merila.

“EBU je navdušen, da je bil Malmö izbran za gostiteljsko mesto tekmovanja za pesem Evrovizije 2024. Malmö ima v zgodovini tekmovanja posebno mesto, saj je Evrovizijo uspešno gostil najprej leta 1992 in nato leta 2013 – po zadnji zmagi Loreen. Navdušeni smo, da se vračamo v to živahno in dinamično mesto, ki je dokazalo, da ima prizorišča in infrastrukturo, ki so kot nalašč za organizacijo največjega svetovnega glasbenega dogodka v živo, ” je strnil evrovizijski nadzornik Martin Österdahl, ki je ob tem še pripomnil, da ima mesto dobro razvito prometno infrastrukturo, “kar pomeni, da se bodo vsi udeleženci tekmovanja, vključno z delegacijami, mediji in oboževalci, zlahka gibali po mestu.”

Malmo Arena
Malmo Arena 2024 bo 11. maja pokala po šivih. Foto: T. P. / Evrovizija.com

1992 in 2013

Malmö bo po letu 1992 in 2013 že tretjič gostil tekmovanje za pesem Evrovizije. Prvič pa se bo zgodilo, da tekmovanje za Pesem Evrovizije petkrat zapored ne bo v glavnem mestu. “Ko smo dobili vse prijave, smo opravili celovito oceno za vsa mesta, ki so želela gostiti Evrovizijo. Na koncu smo izbrali Malmö, ki je izpolnjeval vsa merila, ne nazadnje pa je mesto z odličnimi prizorišči in mesto, kjer se lahko vsi udeleženci tekmovanja za pesem Evrovizije zlahka gibljejo. Malmö si tudi trdno prizadeva, da bi tako obiskovalcem kot prebivalcem mesta omogočil sodelovanje na prireditvi,” je dejala izbržna producentka Ebba Adielsson.

Evrovizijski oder Malmo 2013
Evrovizijski oder, kakršen je bil izbran za ESC 2013. Foto: SVT

Evrovizijska Švedska

Švedska bo leta 2024 že sedmič gostila tekmovanje za pesem Evrovizije. Najprej je bil tu Stockholm, in sicer v letih 1975, 2000 in 2016. Nato je sledil Göteborg leta 1985. Za konec pa je tu še Malmö, 1992 in 2013.

“Ponosni in srečni smo, da lahko znova pozdravimo Evrovizijo v Malmöju,” je dejala županja Katrin Stjernfeldt Jammeh. “Malmö bo leta 2024 poskrbel za enako neverjeten občutek kot leta 2013, vendar z novimi izkušnjami. Imamo sodobno in trajnostno infrastrukturo ter voljo in zmogljivosti za organizacijo ustreznega festivala za vse starosti.”

Malmö
Malmö se že veseli Pesmi Evrovizije 2024. Foto: Alesh Maatko

ANKETA

Kako ste zadovoljni z odločitvijo, da bo Malmö znova gostilo Evrovizijo?

Že oddanih glasov: 34

 

Rezultati

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button