MMS

MMS 2019: Zmagoslavje za Tinkaro; a pred tem neurje prekinilo festival

Slavila pesem Bodi z mano do konca

V velikem amfiteatru portoroškega Avditorija so se tradicionalno odvile še ene poletne melodije, kjer smo slišali 14 bolj ali manj posrečenih glasbenih zgodb. Čeprav je letos izbor zmotilo neurje, ki se je razbesnelo nad Portorožem ravno sredi tekmovanja, zaradi česar je prišlo do krajše prekinitve, smo na koncu vendarle dobili novo zmagovalko …

Kot veleva festivalska tradicija se je vse skupaj začelo z lansko zmagovalno skladbo Moj profil, ki jo je še enkrat odpela Primorka Lea Sirk, ki ji je bilo leto 2018 resnično naklonjeno, saj nas je med drugim zastopala še na Pesmi Evrovizije v Lizboni, kjer nam je s skladbo Hvala, ne! pripela težko pričakovno finale. Po uvodni glasbeni točki pa se je začelo zares. Skozi vroč poletni večer sta vse nas popeljali prikupni voditeljici Lorella Flego in Bernarda Žarn, ki sta znova zelo sproščeno in hkrati prešerno krmarili s festivalsko barko, ki nam je na koncu, okrog 23. ure zvečer, prinesla novega, že 39. zmagovalca Melodij morja in sonca 2019.

V tekmovalnem delu se je predstavilo 14 izvajalcev. Foto: Avditorij Portorož

V živo smo slišali štirinajst bolj ali manj posrečenih glasbenih (in tudi nekaj poletno obarvanih) zgodb, ki so jih predstavili (v naslednjem vrstnem redu): Rina K, Samuel Lucas, Tomaž Hostnik, Bro, Bassless, Nada Barle, Kvatropirci, 2B, MILA, Canegatto, Tinkara Kovač, Dare Kaurič, Orter in za zaključek še italijanski dvojec Swing Deal. Prav vse nastopajoče je na odru v Avditoriju Portorož v živo znova spremljal festivalski bend pod vodstvom Tomija Puricha, kar je na naših odrih v bistvu redkost. In prav je tako, da je vse v živo, namreč gre za glasbeni festival, kjer je – tako kot recimo na Popevki – v ospredju glasba. Če bi bilo recimo vse na »playback«, potem je pa res lahko že prav vsak glasbenik, sam festival pa v takem primeru nima prav nobene teže …

Tekmovalci so se na letošnjem že 39. festivalu Melodije morja in sonca potegovali za številne nagrade, in sicer za Veliko nagrado Melodij morja in sonca 2019 in nagrade strokovne žirije za najboljšo glasbo, najboljše besedilo, najboljšo interpretacijo vokalnega solista in najbolj obetavnega izvajalca oz. avtorja – nagrado Danila Kocjančiča. Petčlanska strokovna festivalska komisija, ki so jo tokrat sestavljali Patrik Greblo, Igor Misdaris, Sašo Fajon, Dajana Makovec in Alesh Maatko je imela v teh dneh kar precej dela. V skladu s festivalskim pravilnikom so pri vsaki tekmovalni skladbi ocenjevali tako osnovno melodijo, besedilo, harmoničnost, melodičnost, interpretacijo kot tudi izvedbo v celoti, na koncu pa so se odločili takole:

  • Nagrado strokovne komisije za izvedbo so prejeli Kvatropirci.
  • Nagrado strokovne komisije za glasbo je prejel Aleš Klinar.
  • Nagrado strokovne komisije za besedilo je šla v roke Tinkare Kovač.
  • Nagrado strokovne komisije za obetavnega izvajalca oz. avtorja (nagrada Danila Kocjančiča) pa je prejel dvojec 2B (Gašper in Primož Mihelič).
Tinkara je prejela še nagrado za najboljše besedilo pesmi, ki jo je tudi odpela. Foto: Alesh Maatko
Zmagovalno pesem je napisal Aleš Klinar. Foto: Alesh Maatko

In kdo je postal novi zmagovalec poletnih melodij 2019? Za zmagovalca je v enakovrednem razmerju (4 x 25 %) glasovalo ljudstvo s telefonskim glasovanjem, občinstvo v Avditoriju, šest izbranih radijskih postaj (Radio Slovenija 1, Radio Koper, Radio Celje, Murski val, Radio Maribor ter Radio Sora ter strokovna komisija. Največ glasov v skupnem seštevku je na koncu prepričljivo prejela veteranka MMS, Tinkara Kovač, ki je na poletnih melodijah že slavila. Tokrat je prepričala s skladbo Bodi z mano do konca. Drugo mesto so osvojili Kvatropirci (Veter je vel), tretji pa je bil z Ireno Tomaž Hostnik.

Tinkara Kovač je osvojila 39. festival Melodije morja in sonca Foto: Alesh Maatko
Vsi nagrajenci festivala MMS 2019. Foto: Alesh Maatko
Končni razplet na 39. festivalu Melodijah morja in sonca 2019. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button