MMS

Melodije morja in sonca 2023 osvojil Gregor Ravnik

Slišali smo 14 novih melodij

Pa jim imamo … nove poletne melodije! V polnem amfiteatru portoroškega Avditorija se je namreč odvil že 42. festival Melodije morja in sonca, na katerem smo tokrat slišali 14 novih in tekmovalnih skladb.

Po vseh odpetih skladbah je na koncu v skupnem enakovrednem seštevku (telefonsko glasovanje, občinstva v Avditoriju Portorož, izbrane radijske postaje ter strokovna komisija) največ točk (42) – in s tem veliko nagrado Melodij morja in sonca 2023 – prejela skladba Torek (avtorjev Marko Hrvatin in Mitja Bobič (glasba), Gregor Ravnik (besedilo) ter Marko Hrvatin in  Mitja Bobič (aranžma)), na katero je stavil Gregor Ravnik. Na drugem mestu je s 40 točkami končala zasedba Booom! (Portoroško sonce). Skupina Bomb Shell pa je bila s 26 točkami in skladbo Potujem tretja. Vse tri omenjene festivalske skladbe lahko poslušate ob koncu te reportaže.

Kot veleva festivalska tradicija se je vse skupaj začelo z lansko zmagovalno skladbo Do roba in še čez. Pesem sta odpeli zmagovalki MMS 2022, Anika Horvat in Tinkara Kovač.

Anika Horvat in Tinkara Kovač
Lanskoletni zmagovalki Anika Horvat in Tinkara Kovač. Foto: Alesh Maatko

14 tekmovalnih skladb

Na 42. Festivalu Melodije morja in sonca 2023, ki smo ga tudi tokrat lahko spremljali na nacionalni televiziji, so tekmovalne skladbe predstavili tako znani obrazi iz sveta popularne glasbe kot tudi nekateri glasbeni novinci, ki komaj stopajo na velike glasbene odre.

Vse skupaj je otvoril glasbenik in televizijec Simon Vadnjal s skladbo Prizma. Nato pa so sledili: Saša Lešnjek – Tipi z jeepi, BosaZnova – Običajen par, Marijan Novina – Zgodba ribiča, RiNA – Ko dan zaspi, Žigan Kranjčan in Teo Collori – Jadra, Stela Sofia – Sebe daj, Bomb Shell – Potujem, Alya Elouissi – Valovim, Booom! – Portoroško sonce, Annia – Na pol poti, Boštjan Velkavrh – Za druge in zase, Ani Frece & Hotel za srečo – Razvajenka in za konec še Gregor Ravnik s skladbo Torek.

Skozi vroč poletni večer sta nas tokrat popeljali priljubljeni televizijski voditeljici Lorella Flego in Bernarda Žarn, ki pa tokrat nista bili sami. Na odru sta se jima s šaljivimi vložki pridružila še Iztok Gustinčič in Tomaž Klepač.

MMS 2023 - voditelji
Voditeljska ekipa: Iztok Gustinčič, Lorella Flego, bernarda Žarn in Tomaž Klepač. Foto: Alesh Maatko

Festivalski MMS bend

Prav vse nastopajoče je na odru v Avditoriju Portorož v živo spremljal festivalski bend pod vodstvom Tomija Puriča, kar je na naših festivalskih odrih še vedno redkost. MMS bend, ki sodeluje na festivalu že od leta 2012, ima pomembno vlogo pri ustvarjanju glasbene kulise. Sprva je v živo nastopal le v šov programu, od leta 2013 pa spremlja prav se nastopajoče. Člani benda so izkušeni profesionalni glasbeniki, ki sicer delujeo pri različnih zasedbah. Kot spremljevalni vokalisti so tu Sara Lamprečnik, Lucija Marčič in Žiga Rustja. Kitare Marko Hrvatin in Janez Skaza, klaviature Aleš Ogrin, bas kitara Govanni Troffoloni in  tolkala Goran Moskovski.

MMS 2023 - Festivalski bend
Festivalski bend pod vodstvom Tomija Puriča. Foto: Aleš Rosa

Za tem, ko smo slišali in videli nastope vseh 14 nastopajočih je sledil revijski program, ki je bil letos posvečen velikanoma slovenske zabavne glasbe in festivala MMS, Danilu Kocjančiču in Enzu Hrovatinu. Z venčkom nepozabnih melodij so ga skupaj izvedli Lea Sirk, Eva Boto, Slavko Ivančić in Tulio Furlanič.

MMS 2023 - šov program
Šov program: Tulilo, Eva, Lea in Slavko. Foto: Alesh Maatko

Festivalske nagrade

Sicer pa so se tekmovalci na 42. festivalu Melodije morja in sonca potegovali tudi za festivalske nagrade, in sicer za nagrado strokovne žirije za najboljšo besedilo, za najboljšo glasbo in še za nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja. Tričlanska strokovna festivalska komisija, ki so jo tokrat sestavljali Helena Blagne, glasbenica, predstavnica Avditorija Portorož-Portorose, Mojca Menart, Založba RTV Slovenija – Založba kakovostnih programov, predstavnica RTV Slovenija, in Christian Poletti, podžupan Občine Piran, je v skladu s festivalskim pravilnikom pri vsaki tekmovalni skladbi ocenjevala melodijo, besedilo in izvedbo v celoti.

MMS 2023 - Helena Blagne
Helena Blagne je podelila strokovne nagrade. Foto: Alesh Maatko

“Člani strokovne žirije nismo imeli lahkega dela, smo pa bili enotni, da je bila konkurenca različnih žanrov zanimiva in strnjena. Pozorni smo bili na nastop kot celoto, na umetniško, estetsko, vokalno izvedbo, pa kakovost besedila in glasbeno izražanje. Spodbudno je bilo videti toliko mladih talentov tako na odru kot v avtorskih ekipah. Predvsem pa nas veseli, da so se festivala udeležili tudi uveljavljeni avtorji, glasbeniki ter besedilopisci in besedilopiske.”

Nagrada Danila Kocjančiča

Nagrada Danila Kocjančiča za najobetavnejšega izvajalca je prejela skupina Booom! za izvedbo skladbe Portoroško sonce. Nagrajenci so prejeli denarno nagrado v višini 1.500,00 € bruto in praktično nagrado, snemalni dan v Studiu Hendrix RTV centra Koper Capodistria. Nagrado je podelila predstavnica strokovne žirije Helena Blagne.

Booom!
Nagrajenci: Skupina Booom! Foto: Alesh Maatko

Nagrada za besedilo

Nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo je prejel Matjaž Romih za skladbo Običajen par v izvedbi BosaZnova. Avtor besedila je prejel denarno nagrado v višini 1.000 € bruto in vikend paket v hotelu Kempinski Palace v Portorožu. Nagrado je podelila predstavnica strokovne žirije Helena Blagne.

BosaZnova
Nagrado za najboljše besedilo je prejel Matjaž Romih (BosaZnova). Foto: Alesh Maatko

Nagrada za najboljšo glasbo

Nagrado strokovne žirije za najboljšo glasbo so prejeli Petra Zore in Bomb Shell za skladbo Potujem v izvedbi Bomb Shell. Avtor je prejel denarno nagrado v višini 1.000 € bruto in vikend paket v Cliff spa Belvedere hotelu v Izoli. Nagrado je podelila predstavnica strokovne žirije Helena Blagne.

Bomb Shell
Nagrada za najboljšo glasbo je prejela skupina Bomb Shell. Foto: Alesh Maatko

Glasovanje radijskih postaj

Radijske postaje, ki so sodelovale kot radijska žirija pri ocenjevanju za Veliko nagrado MMS 2023, so: Radio Maribor, Radio Koper, Val 202, Rai – Radio Trst A, Radio Rogla, Radio Ognjišče, Radio Capris, Radio Univox, Murski val, Radio Sraka, Radio 94 in Primorski val. Največ glasov so dodelili skladbi Portoroško sonce skupine Booom! avtorjev glasbe in besedila: Luka Cvetičanin, Matevž Derenda in Patrik Mrak, aranžma je napisal Patrik Mrak.

MMS 2023 - glasovanje
Končni razplet na MMS 2023. Foto: Alesh Maatko

Največ glasov preko »televotinga« je prejela skladba Torek Gregorja Ravnika. Največ glasov občinstva v Avditoriju Portorož, ki je glasovalo preko QR kode, pa je prejela skladba Portoroško sonce skupine Booom!.

Velika nagrada MMS

Veliko zmago je na koncu slavil Gregor Ravnik s skladbo Torek avtorjev Marko Hrvatin in Mitja Bobič (glasba), Gregor Ravnik (besedilo) ter Marko Hrvatin in Mitja Bobič (aranžma). Izvajalec skladbe je prejel denarno nagrado v višini 1.000 € bruto, kritje stroškov snemanja videospota v višini 2.000 € bruto, ki ga krije Turistično združenje Portorož, in praktično nagrado v višini 1.000 € za koriščenje storitev  v Vili Fabiani v Štanjelu. Podelil jo je župan občine Piran Andrej Korenika.

Gregor Ravnik
Veliko nagrado je podelil župan občine Piran Andrej Korenika. Foto: Alesh Maatko
Gregor Ravnik
Za konec smo še enkrat slišali zmagovalno skladbo. Foto: Alesh Maatko
Gregor Ravnik
Za konec smo še enkrat slišali zmagovalno skladbo. Foto: Alesh Maatko
Gregor Ravnik
Gregor Ravnik je osvojil MMS 2023. Foto: Alesh Maatko

Vsi nagrajenci so prejeli skulpturo festivala MMS, ki je unikatno delo mojstrov iz Steklarne Rogaška in cvetlični šopek aranžerskih mojstric iz Agrarie Koper. Štetje glasov in spremljanje glasovanja je nadzirala notarka Mojca Tavčar Pasar.

MMS 2023 zmagovalci
Dobitniki strokovnik nagrad in velike nagrade MMS. Foto: Aleš Rosa

Posebna zahvala gre pokroviteljem 42. festivala Melodije morja in sonca: Generali zavarovalnica, Turistično združenje Portorož, Vinakoper, KZ Agraria Koper, Radenska, Lifeclass Hotels and spa, Surf – Eco shop, Steklarna Rogaška, Okolje Piran, Studio Hendrix – Radio Koper, Kempinski palace Portorož, Villa Fabiani, Belvedere hoteli in turizem d.o.o., Mlinotest, Curaprox, Nutrino lab, Swisspearl Slovenija, Tehnomarket d.o.o., Zigante tartufi, La Popsi.

MMS 2023
Po zaključku ni manjkala niti MMS torta. Foto: Alesh Maatko

Prijetno s koristnim

Po zaključku festivala je v Avditoriju Portorož še pozno v noč ob glasbi sledilo družabno srečanje, kjer so nagrajenci festivala ob jedači in pijači med drugim razrezali festivalsko torto, ki je kreacija Mete Kocjančič (»Supermetke«, hčerke Danila Kocjančiča) in ekipe slaščičark Cafe Centrala iz hotelov Lifeclass. Torta, ki jo bo možno okušati  v portoroški kavarni Cafe Central, je sestavljena iz prvovrstnih naravnih sestavin – bogatega čokoladnega biskvita brez moke, za svežino je dodana domača marmelada iz gozdnih sadežev.

ANKETA

MMS 2023: Kako ste zadovoljni z razpletom 42. festivala?

Že oddanih glasov: 288

 

Rezultati

Nalaganje ... Nalaganje ...

 

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
31
+1
9
+1
14
+1
1
+1
10
+1
5
+1
6
Twitter
Back to top button