MMS

MMS 2023: Simon Vadnjal razkril svoj festivalski adut

Glasbenik stavi na pesem Prizma

V soboto, 8. julija se bo v Avditoriju Portorož zgodil 42. festival Melodije morja in sonca, s katerim se začenja vroče poletje, nenazadnje pa tudi počitnice in morske dogodivščine. S priljubljenim festivalom, ki se je začel daljnega leta 1978 vsako leto dobimo nove poletne uspešnice, ki se pridružijo tako zmagovalnim skladbam kot tudi zimzelenim melodijam.

V tekmovalnem delu se bo na festivalu MMS 2023 predstavilo 14 izvajalcev, ki jih predstavljamo (tako kot vsako leto) tudi letos na našem portalu Evrovizija.com. Kot prvi bo na oder stopil Simon Vadnjal.

Simon Vadnjal
Simon Vadnjal je nastopil tudi na Emi. Foto: Alesh Maatko

Glasbenik samouk

Simon Vadnjal je glasbeni samouk. Ljubezen do glasbe je podedoval po nonotu, cerkvenemu organistu iz Pivke, ki je igral 13 inštrumentov. V prvem letniku gimnazije je bil prepričan, da ga bo kos votlega lesa s šestimi strunami zagotovo bolje razumel kot starši in okolica in od takrat naprej so kitare izvedele vse njegove skrivnosti, radosti, križe in težave.

Prvi javni koncert je imel s svojo skupino Superlizo na gimnaziji Ledina v Ljubljani, že zelo hitro pa je njegov glasbeni potencial odkril tudi Jure Longyka in ga leta 2005 povabil na oddajo Izštekani.

Kadar ni glasbenik je scenarist, urednik, novinar in TV voditelj. 12 let je delal na RTV Slovenija, ustvarjal oddaje TLP in Hribar, osem let podjetniško oddajo Prava ideja, od leta 2015 pa kot urednik in voditelj ustvarja na POP TV v oddaji 24UR (POP IN).

Od leta 2011 je kot vodja skupine CoverLover nastopal na koncertih na največjih koncertnih odrih po Sloveniji (od festivala Lent do Planice) po Evropi (od Pariza, Amsterdama do Rima), skupina pa je izdala več avtorskih skladb, ter sodelovala z zvenečimi imeni slovenske glasbe, kot je Zoran Predin.

Leta 2018 se je podal na glasbeno pot kot samostojni izvajalec in se širšemu občinstvu prvič predstavil na EMI 2020 s skladbo Nisi sam. To poletje je izšel njegov album prvenec z naslovom Dan za sanje z devetimi avtorskimi skladbami in z nenavadnim formatom, in sicer v obliki frizbija.

Simon Vadnjal
Vadnjal je izdal album v obliki frizbija. Foto: Valter Leban

Prva izkušnja s festivalom MMS

Ali vas je presenetila odločitev izborne komisije, da so vas izbrali za MMS 2023?
Prijetno presenečenje, ki je povzročilo vznemerljiv vstop v letošnje poletje. To bo moja prva izkušnja s festivalom MMS, ki ima zaradi zgodovine in številnih uspešnic, ki so iz njega izšle, krasen renome.

Kako bi se pred nastopom predstavili našim bralcem?
Nekateri me že poznajo iz koncertnih odrov, nastopov s skupino CoverLover, avtorskih pesmi ter videospotov iz mojega albuma Dan za sanje, spet drugi po delu na televiziji, vodenju Pop In-a ter oddaji 24UR na POP TV, spet tretji še iz oddaje Znan obraz ima svoj glas. Na festivalu MMS bo bistvena samo tista predstavitev na odru v živo z bendom – tega se najbolj veselim, saj imamo dobro pesem, z dobrim besedilom, tudi odrski del nastopa že treniram v družbi dveh vrhunskih mladih plesalcev, več pa 8. julija zvečer v Avditoriju Portorož.

O čem govori vaša festivalska skladba?
Avtor besedila pesmi Prizma je Drago Mislej – Mef, ki pravi, da gre za poklon dediščini skupine Prizma. Še zdaj njihove uspešnice odmevajo na zabavah in piknikih, še posebej na Primorskem, skupina Prizma pa je tudi na festivalu MMS v preteklosti prinesla svež veter z lokalnim pridihom Krasa in tudi njihovega zvestega občinstva.

Vaš adut na odru MMS 2023 bo torej …
Navihanost skladbe, aranžmajev melodije, ki je nadgrajena s trobili, duhovito besedilo in sproščenost. Kdor je že slišal pesem Prizma, ga je hitro potegnila v gibanje, pa tudi kotičke ustnic viha v nasmeh.

Kakšen nastop obljubljate, kako se na vse skupaj pripravljate?
Povezal sem se s plesalko Denise Tamasia, ki je za naš MMS nastop angažirala mlada plesna talenta iz ajdovskega plesnega kluba ADC. Blaž in Matic Kolar Tratnik sta brata dvojčka, najstnika, ena izmed najbolj talentiranih mladih slovenskih plesalcev, ki nagrade pobirata tudi na mednarodnih plesnih tekmovanjih. Skupaj pripravljamo nastop, pridno vadimo koreografijo – nov izziv, ki se ga že veselim deliti z vami.

Kaj pa bi vam pomenila morebitna zmaga ali katerkoli druga festivalska nagrada?
Festival je odlična platforma za predstavitev širšemu krogu občinstva, z nagradami pa se vnaprej niti ne obremenjujem – fokus je le na dobri predstavitvi, da se potrudimo po svojih najboljših močeh in ob tem uživamo.

Bo morda vaša skladba po festivalu dobila tudi videozgodbo?
Prepričan sem, da celotna ekipa projekta MMS že dela tudi na dobri vizualni predstavitvi vseh nastopov in da bodo že nastopi iz prenosa festivala super video vizitka.

Skozi bogato zgodovino Melodij morja in sonca se je nabralo veliko uspešnic … Katera melodija izmed teh je vam najljubša?
Na dveh predstavitvenih MMS večerih, ki jih bomo izvajalci s festivalskim bendom pripravili v tednu pred festivalom (Al Mulin, Sermin pri Kopru 4.7., Trg Prekomorskih brigad Portorož 5.7.) bom zapel legendarno MMS skladbo Dober dan (skupina Bazar) – omenjam jo tudi v besedilu svoje aktualne pesmi.

Kaj pa po MMS, kaj vse imate v načrtu za letošnje poletje oziroma jesensko-zimski čas?
Če bo moje poletje torej v znamenju MMS-a, bo po poletnih počitnicah na vrsti nadaljevanje predstavljanja mojega prvenca oz. albuma Dan za sanje, 30. septembra v kultnem Orto baru pripravljam koncert z bendom, na seznamu pesmi pa bo zagotovo tudi festivalska Prizma.

In za konec še, kakšno je vašo idealno poletje ter kako ga boste preživeli?
Poletje bo namenjeno tudi odklopu z družino, obema hčerkama, partnerko, poleg morskih počitnic je tradicija tudi kampiranje na rekah, skakanje v tolmune bistre vode od Krke do hrvaških skritih rečnih biserov.

https://www.facebook.com/avditorij/videos/287533620469305

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button