MMS

MMS 2024: Kdo bo osvojil že 43. poletne melodije?

14 tekmovalnih skladb, 1 zmagovalec

Poletje, ki med drugim prinaša nove melodije, je tu. Vsako leto se v tem času na naši obali podajamo na edinstveno glasbeno potovanje, kjer se med seboj prepletejo plesni ritmi in harmonije poletnega zvoka. Tudi letos bo tako! V nedeljo, 7. julija, bomo znova lahko prisluhnili prijetnim poletnim Melodijam morja in sonca. Gre za priljubljeni glasbeni festival, ki že 43. leto nastaja v organizaciji Avditorija Portorož, in sicer ob finančni podpori Občine Piran in v sodelovanju z RTV Slovenija.

MMS 2024
MMS 2024 poteka v Avditoriju Portorož. Foto: Alesh Maatko

Tokrat izbor (izjemoma) v nedeljo

Vsi tisti, ki si festivala ne boste mogli ogledati v Avditoriju Portorož, boste lahhko neposredni prenos tega glasbenega festivala spremljali ob 21. uri na TV SLO 1, Radiu Prvi, Radiu Koper in Radiu Maribor. Festival bo prvič predvajan v živo tudi na TV Koper-Capodistria in pospremljen s komentarji v italijanskem jeziku. Mimogrede, tokratna edicija festivala se po desetih letih znova vrača na nedeljski termin zaradi usklajevanja televizijskega prenosa z mednarodnim športnim dogodkom, ki terminsko sovpada s festivalom.

MMS 2024
Pred finalom so odvijajo vaje in še generalka. Foto: Alesh Maatko

V tekmovalnem programu se bodo predstavili številni domači glasbeniki, ki smo jih pred festivalom predstavili na naši strani Evrovizija.com: Prizma, Manu, 2B, Toxine in Marko Vuksanović, Žan Videc, Monika Avsenik, Balladero, Martina, Aljaž Ramot, Trio Vivere, Anabel, Folk Idoli, Regina in Bepop.

14 novih poletnih skladb

‍Izborna strokovna komisija v sestavi Gregor Ravnik (pevec, zmagovalec festivala MMS 2023), Iztok Cergol (glasbenik), Tina Marinšek (glasbenica, avtorica glasbe in besedil), Mojca Menart (muzikologinja, vodja ZKP RTV Slovenija) in Andrea F. (umetniški vodja festivala MMS 2024) je poslušala in ocenila 96 skladb, ki so bile pravilno prijavljene na javni poziv za udeležbo, kot tudi skladbe povabljenih avtorjev ali izvajalcev. Vseh prijavljenih skladb je bilo 109. “Skupaj s tremi povabljenimi izvajalci, prejemniki novih nagrad za preteklo delo in dosežke MMS Legenda, MMS Avtor ter MMS Prihodnost se nam obeta festival kakršnega si slovenska pop glasbena scena zasluži in potrebuje,” je povedal predsednik strokovne komisije in umetniški vodja festivala Andrea F.

V tekmovalnem delu bomo v amfiteatru Avditorija Portorož slišali 14 novih melodij, ki jih bodo v naslednjem vrstnem redu predstavili domači glasbeniki in še zamejska Slovenka:

 1. Prizma – Vse to je res
 2. Manu – Jaz sem ti (Heya no heya)
 3. 2B – Ana iz Pirana
 4. Toxine in Marko Vuksanović – Slovenska pesem
 5. Žan Videc – Neznano
 6. Monika Avsenik – Nisem več edina
 7. Balladero – Kantina
 8. Martina – Amarsi o no
 9. Aljaž Ramot – Lebdiva
 10. Trio Vivere – Kanconeta
 11. Anabel – Bilo bi lepo
 12. Folk Idoli – Lejla
 13. Regina – Zopet plešem
 14. Bepop – Valovi morja
MMS 2024
Pred finalom so odvijajo vaje in še generalka. Foto: Alesh Maatko

Zmagovalno skladbo festivala MMS 2024 bodo izbrali gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem, občinstvo v Avditoriju, radijske postaje in strokovna žirija.

Novosti letošnjega festivala

Letošnji festival Melodij morja in sonca prinaša nekaj novosti, ki bodo zagotovo navdušile vse ljubitelje glasbe. Organizacijski odbor in umetniški vodja festivala sta k sodelovanju povabila tri izjemne avtorje in/ali izvajalce, ki bodo prejeli prestižne posebne nagrade. Nagrada MMS Avtor bo podeljena tekstopiscu in pisatelju Feriju Lainščku, ki je kot avtor besedil sodeloval na številnih festivalih v preteklosti. Njegovo besedilo bo tokrat predstavila pevka Regina. Legendarna skupina Prizma bo prejela nagrado MMS Legenda, in sicer za za 50 let njihovega delovanja na glasbenem področju. Nagrado MMS Bodočnost pa bo za svoje dosežke in preboj v preteklem letu prejel kantavtor Balladero, ki je v preteklem obdobju naredil viden preboj na slovenski glasbeni sceni. Poleg tega dobitniki teh nagrad avtomatično sodelujejo v izboru za preostali dve nagradi festivala MMS 2024.

MMS Melodije morja in sonca
Festivalska skulptura MMS. Foto: Alesh Maatko

Na 43. festivalu Melodije morja in sonca bosta podeljeni Velika nagrada MMS 2024 in nagrada Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja. Ta nagrada letos ni starostno omejena, kar omogoča širok spekter talentov, da zasijejo na velikem odru

Lorella Flego in Mario Galunič

Voditelja festivala bosta Lorella Flego, naša zvezda stalnica in Mario Galunič, ki se je z Lorello na oder MMS prvič postavil pred natanko 25 leti. Ta jubilejna obletnica njunega sodelovanja obeta poseben večer, poln nostalgičnih trenutkov in vrhunskih glasbenih nastopov. Nekaj o tem sta nam Lorella in Mario zaupala v prijetnem poletnem intervjuju.

Na vprašanje, kako se oba veselita novega sodelovanja, je Lorella najprej odgovorila, da je res vesela in zelo počaščena, da bo lahko z Mariem praznovala tudi 25-letnico sodelovanja. “Sem zelo vznemirjena, srečna in seveda polna adrenalina, saj MMS ni ravno mačji kašelj, je pa gotovo festival, ki nam podarja ogromno užitkov.” Mario Galunič pa je dodal, da sta znova skupaj po dveh letih. “Seveda se tega zelo veselim, sicer sploh ne bi potrdil sodelovanja. Večinoma si vzamem kakšno leto ali dve premora, da si noro zaželim tega festivala, nato pridem spet. In letos se ga neskončno veselim, sploh pa Lorelle. Sva tako uglašena in usklajena, da si že bereva misli, kar mi močno olajša delo.”

Galunič je za konec še dejal, da ima MMS v njegovi televizijski karieri posebno mesto, saj je na tem odru stal že velikokrat in vedno znova ga premami njegov čar. “Seveda čutim tudi odgovornost do občinstva in do festivala samega, rad bi, da bi bile melodije ljudem všeč in da bi vsaj kakšna ostala za vedno med nami. Zgodovina je priča, da je to mogoče, saj uspešnic MMS-a ne manjka. Midva z Lorello se že zavzeto pripravljava in komaj čakam, da se za nekaj dni preselim na morje, saj je tam povsem druga energija kot v ljubljanski pisarni in stvari stečejo kar same po sebi. Morje in sonce poskrbita, da je na koncu vse v najlepšem redu,” je zaključil. Več tukaj

Lorella Flego in Mario Galunič
Voditelja MMS, Lorella Flego in Mario Galunič. Foto: ZEN
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
0
+1
1
+1
0
+1
3
+1
1
+1
0
Twitter
Back to top button