MMS

Lorella in Mario: Na odru naj zgleda, kot da sva ‘za poročit’

Voditelja Melodij morja in sonca 2024

Odkar sta Lorella Flego in Mario Galunič prvič skupaj stopila na oder Melodij morja in sonca (MMS), ju tesno povezujemo s tem poletnim festivalom. Letos bosta, po krajšem premoru, znova združila moči – v portoroškem Avditoriju ju bomo lahko videli 7. julija. Še pred letošnjim festivalom smo se z njima pogovarjali o njunih začetkih, pripravah in usklajenosti, s katero navdušujeta gledalce.

Mario Galunič in Lorella Flego
Mario Galunič in Lorella Flego bosta vodila festival MMS. Foto: ZEN

V tekmovalnem programu se bodo v naslednjem vrstnem redu predstavili številni domači glasbeniki: Prizma, Manu, 2B, Toxine in Marko Vuksanović, Žan Videc, Monika Avsenik, Balladero, Martina, Aljaž Ramot, Trio Vivere, Anabel, Folk Idoli, Regina in Bepop.

25-letnica sodelovanja

Lorella in Mario, se že veselita novega sodelovanja?
Lorella: Jaz sem res super vesela in zelo počaščena, da bova lahko z Mariem praznovala tudi 25-letnico sodelovanja. Sem zelo vznemirjena, srečna in seveda polna adrenalina, saj MMS ni ravno mačji kašelj, je pa gotovo festival, ki nam podarja ogromno užitkov.
Mario: Po dveh letih spet. Seveda se tega zelo veselim, sicer sploh ne bi potrdil sodelovanja. Večinoma si vzamem kakšno leto ali dve premora, da si noro zaželim tega festivala, nato pridem spet. In letos se ga neskončno veselim, sploh pa Lorelle. Sva tako uglašena in usklajena, da si že bereva misli, kar mi močno olajša delo.

Letos sicer mineva že četrt stoletja, odkar sta kot voditelja prvič skupaj vodila ta festival. Kako se danes spominjata vajinih skupnih začetkov?
Lorella: Jaz vem, da sem bila v čisti paniki in tudi v skrbeh: veliko občinstvo, glasba v živo, zvečer prav tako v živo na nacionalni televiziji … Ampak ta najina energija je kar stekla in na koncu je bilo, z eno besedo, zabavno. Res, zabavno, in zame tudi poučno.
Mario: Brskam po spominih in se v resnici ne spomnim veliko. Vem, da je to bil moj prvi festival, da je bilo zame nekaj novega in da sem se dela loteval povsem drugače kot zdaj. Mogoče manj resno ali manj odgovorno. Kaj pa vem, nekako se mi je zdelo, da je to priložnost za manj formalen nastop, za več sproščenosti, improvizacije. Tudi utrip v Portorožu je bil tak, da sem si to upal. Danes je drugače, bolj resno, scenarij je napisan, resno vadiva, a še vedno z enakim veseljem.

Kako je sploh prišlo do skupnega vodenja?
Lorella: Hm, verjetno se je Avditorij spomnil name, da bi lahko prireditev vodila v slovenščini in italijanščini, televizija pa je tradicionalno dodala svojega voditelja in to je bil Mario. (smeh)
Mario: Pavle Plahutnik je bil takrat organizator v imenu občine Piran, povabil me je, medtem ko je Lorella že imela nekaj izkušenj. Srečali smo se na kavi v Piranu in se je začelo. Jaz sem prišel na prvi festival direktno z morja, se spomnim, da sem se pripeljal, naredil svoje in odpeljal nazaj na plažo.

Mario Galunič
Mario Galunič Foto: ZEN

Tisti, ki ne boste mogli biti z nami v živo, boste dogodek lahko spremljali na prvem programu TV SLO, kjer bodo poskrbeli za vrhunski televizijski in radijski prenos. Letos bo festival prvič predvajan v živo na TV Koper-Capodistria s prevodom in komentarjem v italijanskem jeziku.

Festival in prijateljstvo

Imata danes, precej izkušenejša, še vedno kaj treme, preden stopita na oder? 
Lorella: Jaz vedno. Mislim, da je trema pomembna zato, da vse steče, kot je treba, in da si vedno malo na preži, če se karkoli zgodi ali te karkoli preseneti. Ključno je, da si tudi pripravljen in osredotočen na delo; trema omogoča vse to, stvari niso nikoli samoumevne, sploh ne na takšni prireditvi.
Mario: So plusi in minusi. Z izkušnjami se človek se zaveda, kaj vse se mu lahko zgodi, kaj pri občinstvu ‘vžge’ in kaj ne. Človek se ne mara ponavljati, čeprav je težko oditi daleč od uspešnega recepta. In imam tremo, seveda, ki ponavadi mine takoj, ko prideva na oder. Običajno je pozdrav občinstva terapevtski, takoj odide trema, deluje kot močan in topel objem prijatelja.

V letih sodelovanja sta se gotovo dobro spoznala. Kaj je tisto najpomembnejše, kar sta se eden od drugega naučila? 
Lorella: Pri Mariu občudujem smisel za humor, izredno inteligentnost in vsestranskost. Je širok človek, ima toliko znanja na različnih področjih, da ga včasih poslušam prav z odprtimi usti, kar mi je zelo všeč. Naučil me je postaviti meje, zdi se mi, da so v tem poslu meje res zelo pomembne.
Mario: Veliko je reči, ki bi jih lahko naštel. Najpomembneje se mi zdi, da sem prav zaradi MMS-a spoznal Lorello. To je izjemno pomembno, saj sem dobil prijateljico, na katero se lahko vedno zanesem, jo pokličem, ji povem karkoli. To se v življenju redko zgodi. In njen odnos do mene je tako neskončno lep, da ne najdem besed. In zato si z njo upam, vse, tudi na oder MMS-a.

Omenila sta že priprave – gledalci si verjetno težko zamislijo, koliko jih je potrebnih za nastop na festivalu. Koliko časa pred festivalom se začne vajino delo? Kateri del teh priprav vama je najljubši in kateri je najzahtevnejši? 
Lorella: Pri meni se začne že mesec prej z oblekami, potem scenarij, tekst, sestanki. Je res ogromno dela, ampak ga opravim s srcem, ker mi je vse skupaj všeč. Najzahtevnejše je zame pisanje besedila, ker po eni strani upoštevaš izvajalce in pesmi, po drugi moraš dodati neko osebno noto in, če se le da, biti tudi duhovit. Ni enostavno…
Mario: To se z leti spreminja, danes mi vse skupaj vzame več časa kot nekoč. Morda to pride z leti. Sicer pa se začnem z MMS-om ukvarjati v trenutku, ko se dogovorimo za sodelovanje. Naenkrat me vse zelo zanima, seveda pa se začne zelo zares, ko je treba napisati besedilo, to je tudi najzahtevnejše, priti na oder, če veš, da imaš kaj povedati, je mnogo lažje. In ta del imam najraje od nekdaj.

Lorella Flego
Lorella Flego Foto: ZEN

V glasovanju za Veliko nagrado festivala MMS bodo tudi letos sodelovali: Javnost s telefonskim glasovanjem (prek stacionarnih in mobilnih telefonov), občinstvo v Avditoriju (preko individualne QR kode), žirije radijskih postaj ter strokovna žirija.

Obleka naredi človeka

Posebno pozornost verjetno namenite tudi oblačilom. Ali si oblačila izbirata sama ali to prepustita drugim strokovnjakom? Se težko uskladita?
Lorella: Se uskladiva v hipu. (smeh) Jaz izbiram sama, to je v bistvu del mojega posla in bi ga težko prepustila stilistki. Čeprav vedno vprašam za nasvet. Všeč so mi druga mnenja in znam poslušati kritiko, nasvet, kompliment. V tem smislu verjamem, da se vedno lahko naučim kaj novega, saj tako tudi rastem.
Mario: Lorella ima pri tem težjo nalogo, jaz se prepustim stilistki Vesni, ki se z Lorello uskladi, da nisva ravno vsak z drugega planeta, ampak istih barv pa tudi nisva. Vsaj ena oprava mora biti taka, da zgleda, kot da sva za poročit. Jaz se bom preoblekel samo enkrat, Lorella pa po moje vsaj štirikrat.

Na odru tudi sicer delujeta spontano in usklajeno. Ali vse najine dialoge skrbno pripravita vnaprej? Je veliko prostora za improvizacijo, ki sta jo že omenila?
Lorella: Ah ne, seveda je improvizacija! Vedno imam občutek, da jo je z leti vse več, saj je najbrž povezana tudi z izkušnjami in s tem, da se zdaj res že dolgo poznava.
Mario: Nekaj malega že improvizirava, včasih tudi morava, ker pozabiva besedilo ali kaj zamešava. Sicer pa je velika večina besedila pripravljenega in pri resnem delu tako mora biti. Z nama je na desetine ljudi, ki nama sledijo, mislim na tehniko in na festivalski bend. Če hočemo, da delujemo usklajeno, moramo vedeti, kaj kdo dela. Najbolje je, če kaj zgleda improvizirano, mi pa smo za to dolgo vadili.

Pred vsakim nastopom na MMS si lahko že tradicionalno ogledamo tudi video razglednice lepot naše Obale. Kateri kotiček ob našem morju je najljubši vama? 
Lorella: Meni je všeč Izola pozimi, ker spi in je neskončno mirna, skoraj malo žalostna. Takrat ima tudi morje posebno barvo in diši popolnoma drugače. Poleti je pri nas na obali res divje in zelo hrupno.
Mario: Zanimivo, nikoli nisem bil zares na dopustu na slovenski obali, zmeraj pridem samo za dan ali dva, a se zmeraj rad vrnem. Prav predstavljam si, da bi tu nekje živel. Morda tudi bom, te misli še nisem opustil.

Mario Galunič in Lorella Flego
Mario Galunič in Lorella Flego bosta vodila festival MMS. Foto: ZEN

Poleg voditeljev Lorelle Flego in Maria Galuniča, bosta za dodatno vzdušje poskrbela tudi komik Žan Papič ter svetovno znan glasbeni producent Anže Igličar, znan kot Proteus Noir.

Nepozabne poletne uspešnice

Do sedaj smo na Melodijah morja in sonca lahko slišali že veliko poletnih uspešnic. Katera od pesmi s festivala vama je najbolj pri srcu?
Lorella: Jaz jih imam kar nekaj, ki jih nosim v srcu, od Anike do Tinkare, od Kingstonov mimo Rudija Bučarja in seveda Slavka Ivančiča. Vsi omenjeni izvajalci so ikonični in meni zelo ljubi.
Mario: Tega odgovora pa nimam, ker delam take reči, da bi bilo hitro kaj narobe, če bi se opredelil. Imam to srečo, da se vsako leto znova navdušim nad novimi skladbami in ravno zadnjič sem na spletu raziskoval zgodovino festivala in ugotovil, koliko čudovitih skladb se je tukaj rodilo. Tudi letos že imam naj skladbo, seveda ne morem povedati, katero, a prepričan sem, da jo bomo pogosto slišali.

In za konec – če bi na MMS slišali pesem, ki bi govorila o vaju, kakšen naslov bi imela? (smeh)
Lorella: Na stare in nove čase. (smeh) Ker vedno je nek čar …
Mario: Bom na hitro preletel zmagovalke zadnjih let. Tale od Easyja se zdi zelo zgovorna: Nekaj med nama. (smeh)

Lorella Flego in Mario Galunič.
Voditelja MMS 2024, Lorella Flego in Mario Galunič. Foto: ZEN

Pred festivalom bo v soboto, 6. julija, ob 20. uri na sporedu posebna oddaja Poletni večer na TV SLO 1, v kateri bo Lorella Flego gostila Heleno Blagne, Aniko Horvat, Gregorja Ravnika in Leo Sirk. Slišali in videli bomo kar nekaj uspešnic iz televizijskega arhiva, Lea in Gregor pa bosta zapela tudi v živo. Andrea F, umetniški vodja festivala, pa bo spregovoril o letošnjih novostih in prihodnosti festivala.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
5
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button