MMS

MMS 2024: Aljaž Ramot o poetu, ki nagovarja svojo muzo

Festivalska skladba Lebdiva

V Avditoriju Portorož bodo v nedeljo, 7. julija znova odmevale poletne Melodije morja in sonca, s katerimi se tradicionalno začenja vroče poletje, ne nazadnje pa tudi zaslužene počitnice in z njimi še morske dogodivščine. S priljubljenim festivalom Melodije morja in sonca, ki se je začel daljnega leta 1978 vsako leto dobimo nove poletne uspešnice, ki se pridružijo tako zmagovalnim skladbam kot tudi zimzelenim melodijam.

V tekmovalnem delu se bo na festivalu MMS 2024 predstavilo 14 izvajalcev, ki jih predstavljamo (tako kot vsako leto) tudi letos na našem portalu Evrovizija.com. Kot deveti po vrsti bo na oder stopil Aljaž Ramot, ki stavi na skladbo Lebdiva.

Aljaž Ramot je 29 letni pevec, avtor besedil in glasbe ter kitarist, ki prihaja iz Ptuja. Svoje prve pevske korake je pričel v ptujski glasbeni šoli Allegro in jih nadaljeval v KUD Dolina Miru v Mariboru pod mentorstvom priznane slovenske vokalistke Karin Zemljič. Najraje ustvarja pop glasbo, v kateri je čutiti pridih country in blues žanrov. V svojih avtorskih delih se spogleduje s tematikami ljubezni in medosebnih odnosov. V preteklosti je v sklopu skupine Smooth Taste že nastopal na številnih festivalih po Sloveniji, med drugim festivalu Lent, bil pa je tudi gost televizijske oddaje V petek zvečer.

Aljaž Ramot
Aljaž Ramot Foto: Aleš Rosa za Avditorij Portorož

Prvič se srečuje s takim festivalom

Kako bi se pred nastopom v Avditoriju Portorož predstavili našim bralcem?
Sem človek, ki ga zanima vse in eden izmed tistih, ki menijo, da eno življenje ni dovolj, da bi posameznik lahko izkusil vse lepote, ki jih nudi svet. Če pa bi se moral opisati z eno besedo bi rekel, da sem idealist, vsaj ko pridemo do glasbe.

O čem govori vaša skladba?
Pesem Lebdiva je ena izmed mojih pesmi, ki govori o odnosu dveh oseb. Poet, ki nagovarja svojo muzo oziroma zaljubljen par, ki išče svojo bit pod soncem.

Bo vaša skladba dobila tudi videozgodbo?
Videospot bo zagotovo posnet, se bo pa snemanje pričelo šele po festivalu MMS, saj v tem trenutku ves fokus posvečam pripravi na sam nastop na festivalu in za to enostavno ni časa.

Kaj so/bodo vaši aduti na odru MMS 2024, kakšen nastop obljubljate ter kako se na vse skupaj pripravljate?
Celoten nastop bo temeljil na iskrenosti, čustvenosti in intimi. Menim, da bodo pesem, skupaj z mojim vokalom in ambientom Avditorija ponesli na najvišji nivo. Priprave na sam nastop so zanimive, prvič se srečujem s takšnim festivalom, zato je zame vse zelo novo. Poskrbeti je treba, da bo vokal optimalno pripravljen, za postavitev na odru, obleko in še številne malenkosti, na katere pred tem nikoli ne bi pomislil.

Kaj pa bi vam pomenila morebitna zmaga ali katerakoli druga festivalska nagrada?
Iskreno rečeno je zame zmaga že to, da je strokovna komisija izmed vseh prijavljenih pesmi prepoznala mojo pesem in izvedbo, kot nekaj kar se lahko kosa z vsemi ostalimi odličnimi, že uveljavljenimi izvajalci, s katerimi si bom letos delil oder MMS. Morebitna skupna zmaga ali nagrada Danila Kocijančiča bi bili samo češnja na vrhu celotne izkušnje, ki mi bo zagotovo dala velik zagon v nadaljevanju moje glasbene poti.

Aljaž Ramot
Aljaž Ramot na predstavitvenem večeru MMS. Foto: Alesh Maatko

Njegova najljubša Nekaj med nama

Skozi bogato zgodovino festivalov MMS se je nabralo veliko uspešnic … Katera poletna melodija je recimo vam najljubša?
Festival MMS je tisti festival, ki je slovenski glasbeni sceni dal enega izmed večjih naborov izjemnih glasbenikov, številni so tukaj začeli pohod na sam vrh slovenske scene in ob tem je bilo prepetih ogromno zimzelenih uspešnic. Sam bom na to vprašanje odgovoril s skladbo Nekaj med nama, s katero sta leta 2015 zmagala Easy in Rudi Bučar. Ne vem, kaj je na tej pesmi, ampak vsakič, ko jo poslušam se me dotakne neka nova podrobnost. Pesem je zagotovo med bolj predvajanimi na moji playlisti.

Je izmed njih tudi katera, ki jo na vaših nastopih sami radi prepevate?
Tukaj bom kar ponovil prejšnji odgovor, Nekaj med nama je komad, ki je redno del mojega repertoarja.

Kaj pa po MMS, kaj vse imate v načrtu za letošnje poletje oziroma jesensko-zimski čas?
Poletje bo kreativno pestro, pesem Lebdiva bo nekako odprla vrata mojemu prvemu samostojnemu albumu, ki bi ga rad izdal še letos. Pesmi, ki ji bodo na albumu delale družbo so po večini že napisane in bodo kmalu šle v snemanje, nekatere pa šele nastajajo. Tako, da bodite na preži, saj vam bom letos postregel s kar nekaj novostmi.

In še za konec, kakšno je vašo idealno poletje ter kako ga boste preživeli?
Idealno poletje zame pomeni, da so temperature zmerne tako, da se živo srebro vsaj ponoči spusti pod 20 stopinj celzija, vsebovati mora veliko druženja z družino in prijatelji, biti mora polno krajših in daljših oddihov z mojo partnerko in seveda ne sme zmanjkati časa za ustvarjanje dobre glasbe.

Trenutno svojo glasbeno energijo posveča ustvarjanju svojega prvega studijskega albuma.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
5
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button