MMS

MMS 2024: Martina stavi na čustveno močan nastop

Festivalska skladba Amarsi o no

V Avditoriju Portorož bodo v nedeljo, 7. julija znova odmevale poletne Melodije morja in sonca, s katerimi se tradicionalno začenja vroče poletje, ne nazadnje pa tudi zaslužene počitnice in z njimi še morske dogodivščine. S priljubljenim festivalom Melodije morja in sonca, ki se je začel daljnega leta 1978 vsako leto dobimo nove poletne uspešnice, ki se pridružijo tako zmagovalnim skladbam kot tudi zimzelenim melodijam.

V tekmovalnem delu se bo na festivalu MMS 2024 predstavilo 14 izvajalcev, ki jih predstavljamo (tako kot vsako leto) tudi letos na našem portalu Evrovizija.com. Kot osma po vrsti bo na oder stopila slovenska zamejka Martina, ki bo odpela skladbo Amarsi o no.

Nenehno je aktivna

30-letna Martina Zerjal, tržaška pevka oziroma slovenska zamejka iz Trsta, je svojo strast do glasbe odkrila že kot otrok. Pri dvanajstih letih začne študirati vokalno tehniko na šoli Adesso Musica v Trstu, kjer pridobi certifikat EFP Estill Voice Training in se udeleži številnih mojstrskih tečajev in umetniških pripravništev. Že kot deklica začne peti v različnih glasbenih skupinah, s katerimi izvaja mednarodno uspešne priredbe, udeleži se tekmovanj, kot sta Musica È in Tour Music Fest, s katerimi obišče tudi tečaje na CET-u pri Mogolu. Pri 19-ih letih je del skupine Dynamo, ki jo ustvari Vocal Coach Cheryl Porter, s katero leta 2015 nastopi v Areni v Veroni. Sledi sodelovanje v novem projektu The GoGo Girls, kjer je glavna pevka, za uspešnico Gimme Fantasy 20th, ki je bila nekaj časa na vrhu lestvic. V zadnjih letih izda različne single, predvsem plesne, in sicer s producenti, kot je Francesco Contadini. Nenehno je aktivna. Leta 2019 zmaga na tekmovanju Premio Casa della Musica v Cervignanu in za nagrado posname video za pesem Crazy Gnarlsa Barkleyja, ki ga posname in zmiksa svetovno znani glasbenik Andrea Rigonat. Od tam se začne njen nov glasbeni projekt oziroma njena kariera pop pevke. Cover pesmi niso več dovolj in želi posredovati nekaj svojega …

Martina
Martina komaj čaka na svoj nastop. Foto: Aleš Rosa za Avditorij Portorož

Skladba s sporočilom

Kako bi se pred nastopom v Avditoriju Portorož predstavili našim bralcem?
Sem zamejska Slovenka iz Trsta. V svetu glasbe sodelujem s številnimi glasbeniki in glasbenimi skupinami. Svoje pesmi sem začela začela pisati zadnjih pet let. V prostem času se rada ukvarjam s športom, se družim s prijatelji in potujem, kadar je le mogoče.

O čem govori vaša festivalska skladba?
Pesem je nastala v sodelovanju z drago umetnico in prijateljico, Cristiano D’aurio. Z njo sva se spoznali pred desetimi leti na natečaju v Rimu, pri pisanju pesmi pa sva začeki sodelovati šele pred nekaj leti. Pesem obravnava pomembno in vedno aktualno temo – partnersko in družinsko nasilje, ki je lahko psihično ali fizično. Pesem temo predstavi na dokaj surov in močan način, brez nepotrebnih metafor, brez obračanja fraz. Pesem se sprašuje, kateri so pogoji za dobro ljubezen, do katere meje je še ljubezen. Jo še imenujemo ljubezen, tudi ko načini, s katerimi nekdo ljubi … je nasilje, ponižanje in pritisk. Sprašuje se, ali so brazgotine na telesu znaki ljubezni. V besedilu se dotaknem tudi osamljenosti, ki jo začuti žrtev, ki se boji, da je nihče ne sliši, ko kliče na pomoč in se zapre vase, v svoj objem.

Bo vaša skladba dobila tudi videozgodbo?
Ja, seveda bo. Kako o tem premišljujem, oziroma kakšen bo videoposnetek, pa naj ostane skrivnost. (smeh)

Kaj so/bodo vaši aduti na odru MMS 2024, kakšen nastop obljubljate ter kako se na vse skupaj pripravljate?
Z menoj na odru bosta dva izredna plesalca, ki bosta skušala sočustvovati s temo pesmi. Želim nastopiti z energijskim in čustveno močnim nastopom, povsem zaradi močne in resne teme. Z ekipo smo se že srečali nekajkrat, da predebatiramo okrog nastopa, tako da je do nedelje še kar nekaj vaj. Sicer pa komaj čakamo, da stopimo na oder.

Kaj pa bi vam pomenila morebitna zmaga ali katerakoli druga festivalska nagrada?
Morebitna zmaga ali druga nagrada mi bi pomenila veliko, posebno zato, ker bi se res rada več vključila v slovensko okolje kot pevka. Mislim, da festival Melodij morja in sonca daje možnost doseči širšo publiko in predvsem daje možnost spoznati druge izredne umetnike, s katerimi se lahko rodijo nova sodelovanja. Moja želja je, da bi se s festivalom začela moja kariera v pop glasbi.

Martina
Martina na predstavitveenm večeru MMS. Foto: Alesh Maatko

V načrtu je novi album

Skozi bogato zgodovino festivalov MMS se je nabralo veliko uspešnic … Katera poletna melodija je recimo vam najljubša?
Omenila bi pesem Tinkare Kovač, Mars in Venera. Skladba mi je zelo všeč, zato sem jo tudi odpela na predstavitvenem večeru.

Je izmed njih tudi katera, ki jo na vaših nastopih sami radi prepevate?
Na svojih nastopih izvajam kar nekaj slovenskih uspešnic, sploh tiste, ki so mi zelo všeč, ampak niso festivalske sladbe. To so na primer Zemlja pleše Nina Robiča, Med iskrenimi ljudmi (Majde Sepe) in Ne bodi kot drugi (Ditka).

Kaj pa po MMS, kaj vse imate v načrtu za letošnje poletje oziroma jesensko-zimski čas?
Moji načrti so nadaljevati s pisanjem pesmi. Tu je tudi izdaja novega albuma.

In še za konec, kakšno je vašo idealno poletje ter kako ga boste preživeli?
Tole poletje je iskreno že tako idealno in edinstveno, saj sem zelo navdušena, da tekmujem na MMS-u. Moje top poletje se jasno vrti z glasbo. Ampak gotovo si želim tudi na počitnice s prijatelji, malo počitka in zabave.

Martina
Martina stavi na skladbo Amarsi o no. Foto: Aleš Rosa za Avditorij Portorož
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button