MMS

MMS 2024: Med 14 poletnimi melodijami bosta krmarila Mario in Lorella

V nedeljo, 7. julija v Avditoriju Portorož

V idiličnem baru Takamaka v Portorožu je organizator Melodij morja in sonca v ponedeljek, 3. junija predstavil številne novosti in izboljšave letošnje, že 43. festivalske edicije. Na dogodku, kjer so združili prijetno s koristnim, so predstavili izbrane nastopajoče (14) in jih seznanili z zaporedno številko nastopa, ki bo potekal 7. julija v Amfiteatru Avditorija Portorož.

MMS 2024
Zaporedne številke so se skrivale za majčkami MMS. Foto: Alesh Maatko

Kot prva bo na oder stopila legendarna skupina Prizma, nato pa sledijo Manu, 2B, Toxine In Marko Vuksanović, Žan Videc, Monika Avsenik, Balladero, Martina, Aljaž Ramot, Trio Vivere, Anabel, Folk Idoli, Regina in Bepop.

Prizma
Festival bo otvorila legendarna Prizma. Foto: Alesh Maatko

Nasmeh poletnih dni

Ko pomislimo na festival Melodij morja in sonca, nas preplavijo misli na odlično glasbo, čudovito obmorsko vzdušje in številne zimzelene melodije ter znana imena, ki so skozi leta postala odmevna doma in v tujini. Festival je prav tako odskočna deska za nove, še neuveljavljene glasbenike in avtorje, ki na tem dogodku doživijo svoj prvi veliki nastop.

»Vsako leto se trudimo ustvariti dogodek, ki ne le združuje vrhunske slovenske avtorje in glasbenike, temveč tudi ponuja priložnost novim talentom, da zasijejo na velikem odru. Naš cilj je, da festival ohrani svoj poseben čar in pomembno mesto v slovenskem glasbenem prostoru. Festival naj bo bolj kot tekmovanje priložnost za druženje, zabavo in izmenjevanje izkušenj,« je povedal na novinarski konferenci direktor Avditorija Portorož – Portorose, Borut Bažec. Ugotovil je tudi, da občinstvo festival MMS še vedno izvedbeno povezuje z RTV Slovenija, kar ne odraža resničnega stanja, saj RTV SLO zagotovi neposredni televizijski in radijski prenos, medtem ko Avditorij Portorož poskrbi za celotno organizacijsko in tehnično izvedbo festivala. Finančna sredstva za dogodek v celoti zagotavljata Občina Piran (lastnica blagovne znamke MMS) in Avditorij Portorož (sponzorji, vstopnine…), ne le za festivalsko izvedbo, ampak tudi v celoti za neposredni prenos festivala na RTV SLO.

MMS 2024
Festival MMS 2024 so predstavili: Christian Poletti (Občina Piran), Andrea F. (umetniški vodja festivala), Borut Bažec (direktor Avditorija Portorož), Lorella Flego (voditeljica festivala) in Tomi Purič (vodja festivalskega benda). Foto: Alesh Maatko

Občina Piran in Avditorij Portorož zagotavljata, da festival bo neglede na prenos na nacionalni televiziji. Podžupan Občine Piran, Christian Poletti je na novinarski konferenci dodal, da se kljub vsem dosedanjim izzivom zavedajo, da ta dogodek povezuje in bogati občino Piran, privablja številne obiskovalce ter postavlja Portorož na zemljevid kulturnih središč Slovenije in širše.

Tekmovalci MMS 2024
Tekmovalci MMS 2024. Foto: Alesh Maatko

Novi obrazi in prepoznavna imena glasbe

Letos je bilo med 109 prijavljenimi skladbami (od tega 97 pravilno in pravočasno prijavljenih) izbranih 14 izvajalcev ter dve rezervi, ki bodo nastopili na že 43. festivalu Melodij morja in sonca. Med njimi so tako že uveljavljena imena kot tudi novi talenti, ki komaj čakajo, da se predstavijo občinstvu. Člani izborne komisije za izbor skladb letošnjega festivala so bili ugledni strokovnjaki iz sveta glasbe: Mojca Menart, muzikologinja in vodja ZKP RTV Slovenija, Tina Marinšek, pevka in avtorica glasbe in besedil, Iztok Cergol, glasbenik, Gregor Ravnik, lanskoletni zmagovalec festivala, in Andrea F., umetniški vodja festivala, ki se letos prvič preizkuša v tej vlogi. Andrea F. je s svojimi bogatimi izkušnjami postal neprecenljiv člen organizacijske ekipe.

»V čast mi je, da lahko letos še bolj pripomorem k izvedbi in predvsem rasti tega festivala, ki je s svojo 43. letno tradicijo nedvomno unikat, ki ga slovenska glasbena scena in tudi primorska identiteta ter tradicija potrebujeta in morata znati ceniti ter ohraniti. V preteklih letih in celo desetletjih sem v različnih vlogah in merah sodeloval z MMS-om, zato me še toliko bolj veseli implementacija nekaterih zamisli, ki so se mi porodile ravno iz teh izkušenj, vključno s prestrukturiranjem nagrad in povabljencev ter dejstvom, da bo potencirano spoznavanje izvajalcev in pesmi že pred festivalom.«

Regina in Manu
Na odru bosta tudi dve evrovizijki, Regina in Manu. Foto: Alesh Maatko

Vrstni red nastopov

1. Prizma – Vse to je res
2. Manu – Jaz sem ti (Heya No Heya)
3. 2B – Ana iz Pirana
4. Toxine in Marko Vuksanović – Slovenska pesem
5. Žan Videc – Neznano
6. Monika Avsenik – Nisem več edina
7. Balladero – Kantina
8. Martina – Amarsi o no
9. Aljaž Ramot – Lebdiva
10. Trio Vivere – Kanconeta
11. Anabel – Bilo bi lepo
12. Folk Idoli – Lejla
13. Regina – Zopet plešem
14. Bepop – Valovi morja

Monika Avsenik in Anabel
Monika Avsenik in Anabel Foto: Alesh Maatko

Novosti letošnjega festivala

Letošnji festival Melodij morja in sonca prinaša nekaj razburljivih novosti, ki bodo zagotovo navdušile vse ljubitelje glasbe. Organizacijski odbor in umetniški vodja festivala sta k sodelovanju povabila tri izjemne avtorje in/ali izvajalce, ki bodo prejeli prestižne posebne nagrade. Nagrada MMS Avtor bo podeljena tekstopiscu in pisatelju Feri Lainščku, legendarna skupina Prizma bo prejela nagrado MMS Legenda, nagrado MMS Bodočnost pa bo za svoje dosežke in preboj v preteklem letu prejel kantavtor Balladero. Poleg tega so dobitniki teh nagrad avtomatično upravičeni do udeležbe v izboru za preostali dve nagradi festivala MMS 2024. Veliko nagrado MMS 2024 in nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja. Ta nagrada letos ni starostno omejena, kar omogoča širok spekter talentov, da zasijejo na velikem odru.

Bepop in Martina
Tekmovalni del bodo zaključile Bepop (na sliki z Martino). Foto: Alesh Maatko

V glasovanju za Veliko nagrado festivala MMS sicer sodelujejo: Javnost s telefonskim glasovanjem (prek stacionarnih in mobilnih telefonov), občinstvo v Avditoriju (preko individualne QR kode), žirija radijskih postaj ter strokovna žirija.

Festival v živo v Avditoriju Portorož in pred televizijskimi ekrani

Letošnji festival Melodij morja in sonca, ki se bo zgodil v nedeljo, 7. julija 2024, ob 20.30 uri, bo torej prava poslastica za vse ljubitelje žive glasbe. Voditelja festivala bosta Lorella Flego, naša zvezda stalnica in Mario Galunič, ki se je z Lorello na oder MMS prvič postavil pred natanko 25 leti. Ta jubilejna obletnica njunega sodelovanja obeta poseben večer, poln nostalgičnih trenutkov in vrhunskih glasbenih nastopov. Voditeljica Lorella Flego je o 43. MMS-u na novinarski konferenci povedala, »kako lep in bleščeč je ta naš festival in kako neverjetno, da letos praznuje 43 let! Občudujem ga od vedno in si štejem v čast, da bom tudi letos del njegove ustvarjalne ekipe. Zame ni poletja brez melodij in ni pravega začetka tople sezone brez čudovite publike v Avditoriju Portorož, na katero sem tako globoko navezana. Ko stopim na oder, je zame vsakič kot prvič: malo se mi zavrti, srce noro bije, imam suho grlo in potem, v trenutku, vse steče in se zgodi čarovnija. Naj tako ostane za vedno!«

Lorella Flego
Voditeljica Lorella Flego (ob njej bo Mario Galunič). Foto: Alesh Maatko

Tisti, ki ne boste mogli biti spremljati festivala v živo v Avditoriju Portorož, boste dogodek lahko spremljali na prvem programu TV SLO, kjer bodo poskrbeli za vrhunski televizijski. Letošnja novost, ki jo je oznanila Monika Bertok, odgovorna urednica UPE Televizijskega programa za italijansko narodno skupnost, je, da bo festival prvič predvajan tudi v živo na TV Koper-Capodistria in pospremljen s komentarji Sergia Rebelli. To pomeni, da se bo krog gledanosti razširil izven Slovenije, tudi v Istro in Italijo.

Podprite svoje favorite že 2. julija

Vodja MMS benda Tomi Purich je na novinarski konferenci povedal, da je letošnja edicija že deseta zapovrstjo, odkar imamo festivalski bend v živo. »Pred samim dogodkom so dnevi pestri, saj potekajo intenzivne vaje z nastopajočimi,« je še dodal. Za svoje favorite lahko navijate že 2. julija na predstavitvenem večeru na Trgu Prekomorskih brigad v Portorožu, kjer se bodo izvajalci predstavili z eno izmed skladb iz preteklih let festivala. To je odlična priložnost, da znova slišite nekatere izmed najlepših melodij, ki so skozi leta zaznamovale festival Melodij morja in sonca, ter podprete svoje priljubljene izvajalce.

MMS 2024
MMS 2024 se bo zgodil 7. julija 2024. Foto: Alesh Maatko

Karte za letošnji dogodek so na prodaj po ugodni ceni 22 EUR (preprodaja), od 10. junija naprej pa po redni ceni 25 EUR.

MMS 2024
Tekmovalci in organizatorji MMS 2024. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button