MALMÖ 2024

Velika priljubljenost Evrovizije

163 milijonov gledalcev

Po Evroviziji so organizatorji pripravili analize in podatke o priljubljenosti nedavnega izbora – in opravičeno so lahko zadovoljni.

O uspehu zmagovalne skladbe The code iz Švice smo že poročali, zdaj pa si lahko ogledamo tudi ostale podatke glede izbora. O odmevnosti tekmovanja priča podatek, da si je evrovizijsko dogajanje letos ogledalo kar 163 milijonov gledalcev, kar je za milijon več kot lani. Gledanost velikega finala je bila 46,7 %, kar je novi rekord po letu 2006. Zanimivo je, da je odstotek še nekoliko večji pri mladih gledalcih. Seveda spodbudne številke prihajajo tudi iz države gostiteljice. Sklepno sobotno dejanje tekmovanja sta si ogledala več kot dva milijona Švedov, ki so tudi sicer znani kot veliki evrovizijski navdušenci.

Raiven 2024
Slovenija: Raiven – Veronika Foto: Sarah Louise Bennett / EBU

Tudi pri slovenskih gledalcih je tekmovanje za Pesem Evrovizije izjemno priljubljeno in je ena izmed najbolj gledanih vsebin Televizije Slovenija. Vsaj minuto Pesem Evrovizije 2024 videlo 808.200 različnih slovenskih gledalcev.

73 % gledanost na Hrvaškem

Tudi Švicarji, ki so že pred izborom veljala za favorite, so pridno stiskali pesti za svojega predstavnika Nema – gledanost je bila pri njih za 40 % večja kot lansko leto. Glede na odlične napovedi za Baby Lasagno ne preseneča niti podatek o priljubljenosti Evrovizije pri naših sosedih – finalni izbor si je ogledalo milijon Hrvatov, to pa predstavlja 73 % gledanost.

Zanimiv je podatek, da so svoj evrovizijski glas oddali oboževalci iz kar 156 držav. Med nesodelujočimi državami je bilo teh največ iz ZDA.

Evrovizija pa je bila priljubljena tudi na spletu in družabnih omrežjih – visoko priljubljenost so zabeležili tako na Youtubu kot na Facebook, Instagramu in Tik Toku.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Twitter
Back to top button