MMS

MMS 2024: Balladero pravi, da je Kantina stanje duha (in duše)

Festivalska skladba Kantina

V Avditoriju Portorož bodo v nedeljo, 7. julija znova odmevale poletne Melodije morja in sonca, s katerimi se tradicionalno začenja vroče poletje, ne nazadnje pa tudi zaslužene počitnice in z njimi še morske dogodivščine. S priljubljenim festivalom Melodije morja in sonca, ki se je začel daljnega leta 1978 vsako leto dobimo nove poletne uspešnice, ki se pridružijo tako zmagovalnim skladbam kot tudi zimzelenim melodijam.

V tekmovalnem delu se bo na festivalu MMS 2024 predstavilo 14 izvajalcev, ki jih predstavljamo (tako kot vsako leto) tudi letos na našem portalu Evrovizija.com. Sedmi po vrsti se bo predstavil Balladero, ki stavi na skladbo Kantina.

Njegove skladbe odlikujejo besedila

Balladero je umetniško ime Dominika Bagole, “vodilnega domačega klavirskega kantavtorja”, kakor ga je za oddajo Izštekani leta 2021 napovedal legendarni radijski voditelj Jure Longyka. Balladero z unikatnim avtorskim stilom že desetletje uspešno združuje navdihujoči klavirski indie-pop, udarne rokovske rife in prefinjene klavirske balade. Njegove skladbe odlikujejo tudi odlična besedila, ki se dotikajo tako osebno-izpovednih kot tudi družbeno-kritičnih tematik. Je tudi prejemnik MTV Adria nagrade in polfinalist tekmovanja International Songwriting Competition.

Po dveh izvrstno sprejetih dolgometražnih albumih Club Deuce in Perfect You je plodoviti in vsestranski ustvarjalec lani izdal svoj dolgo pričakovani tretji studijski album (Neon Srce). Napoved težko pričakovanega novega albuma je Balladero začel že z novo izdanimi singli (Drugačen svet, Najina, Potujem, Marelice, Toplo), po izdaji pa je v lanskem in letošnjem letu izdal še singla Verjet in svežega Glej me, sanjam v duetu s harfistko Bilko Peršič. Medtem iz radijskih postaj še vedno odmevajo tudi najbolj predvajana skladba leta 2016 na Valu 202 – Zlati časi ter druge Balladerove klasike kot so Le bdi in Če bi ter Še živim v duetu z Jadranko Juras.

Balladero je tudi odrsko prekaljen ustvarjalec. V desetletju ustvarjanja je nastopil na številnih vidnejših festivalskih, klubskih in drugih odrih. Ob nastopih v Nemčiji in Švici je že leta 2012 nastopil s samostojnim koncertom na berlinski Alex tv. Kot osrednji gost slovenskega mladinskega orkestra je na 68. Festivalu Ljubljana predstavil presek svojega glasbenega ustvarjanja, še isto leto se je kot avtor in izvajalec s skladbo Marelice uvrstil tudi v finale slovenske popevke. Bil je tudi eden izmed nastopajočih na razprodanem koncertu Izštekanih10 v Kino Šiška. Lani je slovensko predstavitveno turnejo Neon Srce s številnimi gosti odprl v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ob koncertih v številnih slovenskih mestih pa je z bendom v živo nastopil tudi v okviru radijskih koncertov Radio SI Mainstage in Jutranji koncert na Valu 202 (Andrej Karoli). Letos je koncertno leto odprl z novo akustično zasedbo Balladero & Specialisti, s katero je nastopil v živo na Radio Maribor in tudi s »specialko« v polnem ambientu novega Jazz kluba 300 v Ljubjani.

Kot pravi avtor seveda ne počiva preveč. Med snovanjem, izdajo in promocijo tretjega albuma se je nabralo še za en album novih skladb, s katerimi se Balladero v kratkem podaja v studio in tudi na odre.

Balladero
Balladero na enem izmed nastopov. Foto: Adrian Pregelj

Klavirski kantavtor

Kako bi se pred nastopom v Avditoriju Portorož predstavili našim bralcem?
Sem Balladero, doma iz Cankove na Goričkem, sin gostincev in klavirski kantavtor. Izdal sem tri samostojne dolgometražne albume, na katerih je skupaj 33 avtorskih skladb, Kantina pa je že 34. studijsko posneta, ki bo premiero doživela prav na festivalu MMS. Moje pesmi so v prvi vrsti pesmi upanja, v svoji glasbi pa prepletam goričko sonce, prekmursko melanholijo in predvsem strast do življenja ter razkrivanja tistih tančic, ki so nam mogoče na prvi pogled skrite.

O čem govori vaša skladba? 
Kantina je stanje duha (in duše). Sproščeno ter ob čaši vina ter fini družbi odprto za vse, kar nam prinese živjenje. Za poljube sreče in rože rdeče. In skladba, ki govori predvsem o tem, da si lahko v življenju, kljub izzivom, vedno postrežemo z lepimi in sončnimi trenutki.

Bo vaša skladba dobila tudi videozgodbo?
Seveda. Danes glasbe skoraj ni več brez slike, se bomo pa videu posvetili po festivalu.

Balladero
Balladero (Dominik Bagola) Foto: Matevž Kostanjšek

Intenzivne priprave na MMS

Kaj so/bodo vaši aduti na odru MMS 2024, kakšen nastop obljubljate ter kako se na vse skupaj pripravljate? 
Čeprav smo si zelo različni, mislim, da je adut vsakega nastopajočega predvsem skladba. In iskren ter srčen nastop. Jaz si predvsem želim, da bo Kantina lepo zazvenela tudi v srcih poslušalk in poslušalcev v Avditoriju ter pred televizijskimi sprejemniki. Sicer pa bom kot klavirski kantavtor nastopil izza klavirja, kjer se vedno zelo dobro počutim. Priprave so tokrat kar intenzivne, pa tudi lokacijsko pestre, saj se gibljem med Ljubljano in domačo Cankovo, kjer imam svoji glasbeni “bazi”. Tokrat sem to podkrepil še z domačo dvorano v zadružno-gasilskem domu, ki je postala moj nekakšen “pripravljalni tabor”, zato, da že pred festivalom s Kantino začutim tudi oder. Moram reči, da zelo uživam v pripravah in se že zelo veselim, da končno slišim Kantino tudi v Avditoriju. Mogoče bo adut št. 7, ki sem jo izžrebal na novinarski konferenci. To je po nogometnem dresu, ki sem ga nosil v NK Cankova, prva “sedmica” v mojem življenju. (smeh)

Kaj pa bi vam pomenila morebitna zmaga ali katerakoli druga festivalska nagrada?
Mislim, da glasba sicer ni tekmovanje in čeprav gre za festivalsko tekmovanje, vidim oz. dojemam MMS predvsem kot praznik glasbe, s tradicijo avtorske glasbe (in tekstov), idealno vpet v idilično okolje Portoroža in občine Piran, v prijetnem poletnem času, ko smo tudi sicer vsi malo bolj sproščeni. Seveda je pa vedno lepo zmagati ali dobiti nagrado. Na festival sem bil povabljen kot prejemnik nagrade MMS Bodočnost za preboj v preteklem letu, kar je festivalska novost. To mi seveda pomeni veliko čast in potrditev, obenem pa sem predvsem vesel, da se lahko s svojo glasbo predstavim na tako legendarnem odru in festivalu, kot je Festival Melodij morja in sonca.

Skozi bogato zgodovino festivalov MMS se je nabralo veliko uspešnic … Katera poletna melodija je recimo vam najljubša?
Ko pomislim na MMS se vedno najprej spomnim na Vrniva se na najino obalo, zmagovalno pesem Naceta Junkarja in Helene Blagne. In na Faraone, Slavka Ivančiča, pa še jih je. Sam sem si za uvodni predstavitveni nastop na poletni ploščadi izbral Črne oči, zmagovalno pesem skupine Čuki iz leta 1993.

Balladero
Balladero (Dominik Bagola) Foto: Matevž Kostanjšek

Pestro koncertno poletje

Je izmed njih tudi katera, ki jo na vaših nastopih sami radi prepevate?
Mogoče bo zdaj to postala stalnica na Balladerovih nastopih, bomo videli. Običajno so moji koncerti povsem avtorski, ker sem lani izdal že svoj tretji album. Pred samostojno avtorsko potjo sem bil dolga leta bobnar v avtorskih rokovskih zasedbah, zato se nisem, kot je v navadi, kalil denimo v bendih s priredbami, mi je pa vedno v užitek zapeti tudi kakšno skladbo, ki ni moja, če se v njej najdem. Predvsem se veselim, da bo del nastopov postala tudi Kantina. In po premieri na MMS-u jo bomo z bendom prvič na koncertu lahko izvedli že v Mostu na Soči, 11. julija, na Festivalu T’minsko poletje. Tako da vabljeni, da našo “plejko” preverite v živo.

Kaj pa po MMS, kaj vse imate v načrtu za letošnje poletje oziroma jesensko-zimski čas?
Čaka nas pestro koncertno poletje, ki se bo upam, da prelilo tudi v pestro jesensko-zimsko odrsko nadaljevanje. Nekam vmes bo treba “stisnit” še dopust. (smeh) Zelo bi si želel nadaljevati tudi studijsko delo. V načrtu je, da z zasedbo, s katero smo posneli kantino (Peter Dekleva – kitare, aranžma in produkcija, Pavel Čebašek – bobni, Goran Sarjaš – bas kitara), dokončamo še nekaj novih, svežih skladb. Teh je skoraj še za en album. Ampak bomo videli, pravijo, da je dobro hiteti počasi.

In še za konec, kakšno je vašo idealno poletje ter kako ga boste preživeli?
Iskreno je moje idealno poletje takšno, ki se čim bolj odvija na odrih (in v zaodrjih ter v kombijih na poti na špile). Res uživam v poletnih koncertih. Kot rečeno, bo veliko odrskega dogajanja tudi v letošnjih vročih dneh, seveda pa se veselim tudi zasluženega oddiha. Kam jo bova z mojo Eriko smuknila letos še ne vem, ker je zdaj fokus na festivalu, ampak verjamem, da bo letošnje poletje, kot tudi 43. festival MMS, za vse nas zares čudovito in nepozabno. Prav vsem pa želim veliko lepih melodij, morja in sonca!

V desetletju ustvarjanja je nastopil na številnih vidnejših festivalskih, klubskih in drugih odrih.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button