MMS

MMS 2024: Toxine in Marko Vuksanović o lepi, a žalostni zgodbi

Festivalska skladba Slovenska pesem

V Avditoriju Portorož bodo v nedeljo, 7. julija znova odmevale poletne Melodije morja in sonca, s katerimi se tradicionalno začenja vroče poletje, ne nazadnje pa tudi zaslužene počitnice in z njimi še morske dogodivščine. S priljubljenim festivalom Melodije morja in sonca, ki se je začel daljnega leta 1978 vsako leto dobimo nove poletne uspešnice, ki se pridružijo tako zmagovalnim skladbam kot tudi zimzelenim melodijam.

V tekmovalnem delu se bo na festivalu MMS 2024 predstavilo 14 izvajalcev, ki jih predstavljamo (tako kot vsako leto) tudi letos na našem portalu Evrovizija.com. Kot četrti po vrsti je tu skupina Toxine, ki bo nastopila z Markom Vuksanovićem. Skupaj bodo odpeli skladbo z naslovom Slovenska pesem.

Na odru z gostom

Toxine je interdisciplinarna glasbeno-umetniška skupina, ki deluje od leta 2007. Težko opredeljivi glasbeni žanr skupine se je sprva gibal okoli funk in progressive rock glasbe, a se je kasneje iztočasno razvijal v dve smeri – pop in alternativno glasbo. Ustanovni član je Tomi Toth, ki piše besedila, sklada vokalne linije in poje. Samo Turk, prav tako ustanovni član, igra kitaro, piše skladbe, poje in dela na aranžmajih. Žiga Fabbro pa je multi instrumentalist (igra saksofon, klarinet, klavir, harmoniko in še kaj bi se našlo), ki se ukvarja tudi s snemanjem in miksanejm skladb zasedbe. Skupina je imela že veliko različnih oblik, ta trio je trenutna zasedba. Naj ob tem omenimo, ko so Toxine igrali v živo v polni (če lahko tako rečemo) rokenrol obliki, sta na oder z njimi stopila nekdanja stalna člana, prekajena glasbenika basist Erik Čebokli in bobnar Aleš Zorec.

Toxine so nastopali na nekaterih znanih slovenskih glasbenih prireditvah, v različnih konfiguracijah zasedbe in z različnimi programi. Nastopali so tudi na otvoritvah razstav in literarnih večerih, izpeljali več interdisciplinarnih dogodkov v sodelovanju z drugimi umetniki, posneli dva avtorska albuma in izdelali več glasbenih videospotov in drugih video izdelkov.

Toxine in Marko Vuksanović
Toxine in Marko Vuksanović Foto: Arhiv skupine Toxine

Odkrili so nov zvok

Kako bi se pred nastopom v Avditoriju Portorož predstavili našim bralcem?
Toxine (izgovorjava “toksin” z naglasom na i) je zasedba, ki obstaja že veliko časa in če je še ne poznate je to zato, ker smo ustvarjali v senci popularne glasbe. Pisali smo v angleščini in skladali v glavnem precej kompleksne in težje prebavljive skladbe (čeprav tega sami nismo opazili) za sladokusce. (smeh) Na radiu Študent so nam dali vedeti, da smo za njih preveč “pop”, za večje radije pa smo bili preveč “alternativni”. Igrali smo že v vseh večjih slovenskih mestih in na nemalo festivalih, a se zaradi prej omenjenih razlogov nismo prebili do večjih občinstev. Zdaj pa to počnemo čisto slučajno in nenamerno. V enem trenutku smo hoteli svojo glasbo razredčiti in ko smo poskušali “za hec” napisati pesem v slovenščini smo odkrili nov zvok, ki je nas in naše najbližje navdušil. Zdaj nas pa zanima kam nas to pelje in kaj o tem zvoku menite vi, Slovenke in Slovenci.

O čem govori vaša skladba?
Slovenska pesem je večplastna. Gre za zelo lepo, a nekoliko žalostno zgodbo, ki na ožjem nivoju skuša skozi osebni boj umetnika opazovati občutek resigniranosti majhnega naroda in pa možnosti za izstop iz tega občutka. Širše pa je pesem tudi refleksija o dveh življenjskih stalnicah – lepoti in žalosti. Ta širši razmislek povezuje oba nivoja v popoln krog. Če se vam zgornji stavki zdijo nerazumljivi, pretirano filozofski ali brez pravega pomena, lahko to povemo tudi drugače. Pomislite na kako pomembno slovensko umetniško delo, naprimer na film Cvetje v Jeseni ali skladbo Solinar … Vidite? Kakšna žalostna lepota je to.

Bo vaša skladba dobila tudi videozgodbo?
Čisto slučajno je tako, da jo naša skladba že ima, ampak seveda še ni izdana. Na MMS smo se prijavili ravno med tem, ko smo snemali videospot pod taktirko prekaljenega režiserja glasbenih videov Predraga Rajčića. Ko smo prejeli novico o tem, da smo sprejeti na MMS, smo ravno zaključevali projekt.

Kaj so/bodo vaši aduti na odru MMS 2024, kakšen nastop obljubljate ter kako se na vse skupaj pripravljate?
Toxine je skupina, ki je v svojem poldrugem desetletju delovanja in sodelovanja z različnimi ustvarjalci poskusila že marsikaj. Nastope smo kombinirali z umetniškimi inštalacijami, pripravljali smo vizualne nastope s pomočjo igralcev, plesalcev, lučkarjev, grafikov in drugih vizualnih umetnikov in še bi lahko naštevali. Za Toxine bo na MMS novost to, da bo pristop minimalističen. Prednost bomo dali pesmi sami, za katero mislimo, da ima veliko povedati. Glavni adut pri nastopu in pesmi sami pa je zagotovo naš eminenten gost Marko Vuksanović – pevec legendarne slovenske skupine Avtomobili, ki nas je neverjetno počastil s tem, ko je ravno Slovenski pesmi posodil svoj markanten vokal. Priprave so zato precej klasične.

Kaj pa bi vam pomenila morebitna zmaga ali katerakoli druga festivalska nagrada?
Sicer nismo kdovekako kompetitivni in v resnici se nismo prijavili za to, da bi zmagali. Naša tekmovalna pesem predstavlja za Toxine poseben mejnik: Z njo smo se najbolj neposredno približali občinstvu in to tako, da se nismo prav nič odrekli samim sebi. To je naša najbolj spevna skladba v slovenskem jeziku in z njo smo tudi povsem opustili (ali stalno ali začasno, tega še ne vemo) pisanje v angleškem jeziku. Tako, da je naš glavni cilj pri sodelovanju na MMS (z nagrado ali brez nje) nagovoriti slovence in jim omogočiti, da nas slišijo malo bolje 🙂

Toxine in Marko Vuksanović
Toxine in Marko Vuksanović Foto: Aleš Rosa za Avditorij Portorož

Na svojem prihajajočem tretjem albumu sodelujejo z edinstvenim Markom Vuksanovićem, razpoznavnim frontmanom priljubljene, zgodovinske primorske skupine Avtomobili. Z njim bodo nastopili tudi na odru MMS.

Skozi bogato zgodovino festivalov MMS se je nabralo veliko uspešnic … Katera poletna melodija je recimo vam najljubša?
Teh je več. Gotovo so velik pečat pri nas pustili Faraoni, Tinkara Kovač, Anika Horvat ter Rudi Bučar, ki je tudi naš prijatelj. Kar se konkretnih skladb tiče, pa lahko tiste, ki so nam pustile največji vtis kar naštejemo: Kar je res je res, E Tristemente, Solinar, Do roba in še čez, Lahko noč Piran in Sen znala jes. Tukaj se ustavimo, ampak ne zato, ker ne bi bilo še takih, ki bi jih lahko uvrstili na seznam.

Je izmed njih tudi katera, ki jo na vaših nastopih sami radi prepevate?
Sicer igramo načeloma avtorsko glabo. Zdaj prvič, s svojim gostom, preigravamo skladbo, ki ni naša, in sicer Poletje Ljubezni od Avtomobilov – to je tudi skladba, ki je sodelovala na MMS.

Kaj pa po MMS, kaj vse imate v načrtu za letošnje poletje oziroma jesensko-zimski čas?
Imamo nekaj materiala, ki ga je treba končno popiliti in pripraviti za izdajo, na vidiku so singli ali pa celoten album in z njim še kakšen videospot.

In seveda za konec, kakšno je vašo idealno poletje ter kako ga boste preživeli?
Idealno poletje je takšno, v katerem uspemo uskladiti tri pomembne aspekte življenja (družino, delo, umetnost (delo za dušo)) na takšin način, da smo vsi zadovoljni. (smeh) Če se zraven še pojavi nekaj dobrih koncertov, pa je to totalna zmaga.

Toxine in Marko Vuksanović
Toxine in Marko Vuksanović Foto: Arhiv skupine Toxine
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button