MMS

MMS 2024: Regina pravi, da je vzdušje na tem festivalu neverjetno

Festivalska skladba Zopet plešem

V Avditoriju Portorož bodo v nedeljo, 7. julija znova odmevale poletne Melodije morja in sonca, s katerimi se tradicionalno začenja vroče poletje, ne nazadnje pa tudi zaslužene počitnice in z njimi še morske dogodivščine. S priljubljenim festivalom Melodije morja in sonca, ki se je začel daljnega leta 1978 vsako leto dobimo nove poletne uspešnice, ki se pridružijo tako zmagovalnim skladbam kot tudi zimzelenim melodijam.

V tekmovalnem delu se bo na festivalu MMS 2024 predstavilo 14 izvajalcev, ki jih predstavljamo (tako kot vsako leto) tudi letos na našem portalu Evrovizija.com. Kot predzadnja po vrsti bo na tekmovalni oder stopila evrovizijka Regina, ki stavi na skladbo Zopet plešem.

Evrovizijska predstavnica

Regina je nase opozorila že leta 1988, ko je nastopila na takrat najpomembnejšem glasbenem festivalu Pop delavnica. Tega leta je izšla tudi njena prva samostojna plošča. Od takrat je postala stalnica na slovenskih festivalih.

Na izbor za Pesem Evrovizije se je prvič prijavila že leta 1990, in sicer za Jugovizijo, v samostojni Sloveniji pa leta 1993 nastopila s pesmijo Naj ljubezen združi vse ljudi. Leta 1996 je zmagala s skladbo Dan najlepših sanj in nas zastopala na Norveškem. Na izborih za Pesem Evrovizije je kot tekmovalka nastopila osemkrat, kar je rekord v Sloveniji. Na Slovenski popevki je prvič nastopila leta 1998. Leto kasneje je prejela nagrado za najboljšo produkcijo. Leta 2000 je bila zelo uspešna na festivalu, saj je po mnenju žirije zmagala, prejela je tudi nagrado za najboljšo upodobitev videospota. Leta 2005 je izdala skladbo Gabriel, za katerega je posnela spektakularni videospot, ki je bil premierno prikazan na MTV 2005. Na festivalu Vesela jesen je leta 2007 prejela nagrado strokovne komisije, skladba pa je prejela tudi nagrado za najboljše narečno besedilo.

Njena glasbena pot je zaznamovana z različnimi glasbenimi žanri, prav tako je sodelovala z mnogimi zvenečimi umetniškimi imeni. Sodelovala je tudi v muzikalu Dundno Maroje, odpela uvodno skladbo glasbenega projekta Snežna pravljica Alda Kumarja ter uprizorila mačka v glasbeni pravljici Pekarna Miš Maš, Svetlane Makarovič.

Regina
Regina se že veseli nastopa na MMS. Foto: Osebni album

Festivalska skladba

Skladba, s katero se tokrat predstavlja na MMS se žanrsko spogleduje z bossa novo, jazzom in sambo.  S tem slogom realizira dolgoletno željo po takšni zvrsti glasbe, ki ji je kot pevki zelo blizu. “Vedno sem iskala nove sloge v glasbi in ta je zame na posebnem mestu. Akustika je nekaj, s čimer sem začela in lahko rečem, da sem se vrnila k svoji prvi ljubezni,” nam je zaupala Regina, ki je ob tem še dodala: “Besedilo, ki ga je napisal Feri Lainšček … to sem preprosto jaz. Ljubezen je zame pogonska sila sveta, ki jo najdemo povsod, če si le to želimo. Tisti, ki me poznajo še osebno, pa vedo povedati, da je ples moto mojega življenja. Preprosto povedano … plešem.” Bo pa to še ena posebnost za Regino, saj se bo na odru festivala MMS pojavila kot debitantka, zato se tega nastopa še posebej veseli.

Regina in Feri Lainšček
Regina in Feri Lainšček Foto: Osebni album

Rekorderka po festivalskih nastopih

Tako kot preostali tekmovalci za MMS 2024 se je tudi Regina precej razgovorila pred festivalskim nastopom. “Zame je ta nastop nekaj zares posebnega, kljub temu da sem najverjetneje rekorderka po številu nastopov na festivalih. Mislim, da jih je bilo vse skupaj 24,” nadaljuje glasbenica, ki nam ob tem zaupa, da se je pred leti zavestno umaknila od festivalov. “Čutila sem, da so festivali kot šprint, kjer moraš v pičlih treh minutah pokazati vse kar zmoreš in ni prostora, da bi zadihal in vspostavil pravo povezavo med publiko. Zato sem se usmerila na manjše bolj intimne nastope in koncerte.”

Kako pa se je potemtakem odločila za ponoven festivalski nastop? “Vmes se je zgodilo nekaj lepega in nepričakovanega, to je bilo povabilo s strani Ferija Lainščka. Ker ga imam rada, ga cenim in mi je sodelovanje z njim v veliko zadovoljstvo, sem se vabilu z največjim veseljem odzvala. Besedilo, ki ga je napisal, pa lahko opišem takole: To sem jaz. Prav zato je sodelovanje s Ferijem tako krasno, ker napiše besedilo, kot bi ga sama, kot da me do potankosti pozna. Ljubezen in ples, to je moje gonilo in o tem prepeva moja skladba, za katero je glasbo napisal moj mož Aleksander Kogoj, pri priredbi mu je pa pomagal še Luka Dolničar. Je skladba, ki nadaljuje mojo lanskoletno zgodbo, ko sem se podala v ritme bossa nove, salse in jazza in v tem žanru se počutim vokalno zelo dobro. Vedno me je veselila ta zvrst glasbe in zdaj se bom predstavila z njo še na festivalu.”

Regina
Ji bo številka 13 prinesla srečo? Foto: Osebni album

“Vzdušje, ki ga doživljam na tem festivalu je neverjetno. Ne bom pretiravala, če povem da tako pozitivnega odnosa še nisem doživela. Vsi so zares predani in uživajo v tem projektu in to lahko čutimo tudi izvajalci, kar je izjemno.” Regina

Lahkotna in pozitivna zgodba

Regina na festivalski oder MMS stopa z velikim veseljem. “Že samo dejstvo, da sem povabljena od nagrajenca je zame zmaga, tako da drugih pričakovanj nimam. Želim si le, da se bo skladba prijela med poslušalci in da si jo bomo prepevali in se ob njej zibali še dolgo ne samo to poletje. Skladba je lahkotna in pozitivna in je prav to kar potrebujemo, da pozabimo na težke in zapletene čase.”

Kaj lahko potemtakem pričakujemo na odru? “Komaj čakam na druženje z glasbeniki in veselim se nastopa z bendom, ker je to vedno krasno sploh, ko so to tako kot zdaj vrhunski glasbeniki. Na odru mi bosta delala družbo Maja Pucelj in Peter Fileš, s katerima sem pred leti v Mariotovi oddaji Zvezde plešejo preživela krasne trenutke, a smo potem stik izgubili. To je sedaj res poseben trenutek, katerega se vsi zelo veselimo, ker se bomo po tolikih letih spet družili in ustvarjali … Pa seveda moram omeniti še obleko, ki jo bom nosila, ker je tudi to posebna zgodba, saj mi jo bo oblikoval Matic Veler. V njegove kreacije sem se zaljubila, ko se je prvič pojavil še kot dijak. Njegovi laserski izrezi so prave umetnine in zdaj je bil pravi čas, da si jo nadenem tudi jaz. Pravzaprav sva bila že leta v stiku in že leta govorila o temu in očitno so Melodije morja in sonca bile tiste, ki so to vse tako lepo povezale … Kaj naj rečem, tako se zelo veselim, da sem lahko obkrožena z vsemi temi ljudmi, ki jih imam rada in s katerimi se čutimo.”

Regina
Regina je pred festivalom nasmejana, kot že dolgo ne. Foto: Osebni album

“Kot zanimivost naj vam povem, da je bil moj zadnji festivalski nastop leta 2016 na Emi, kjer sva si takrat delili z Manuello garderobo in je ona takrat zmagala. In če si bova letos tudi delili garderobo, se bo scenarij morda spet ponovil.” Regina

Idealno poletje

Ker je ravno poletje nismo za konec mogli mimo vprašanja, kakšno je idealno poletje za Regino? “Zame takšno kot bo letošnje, ker je treba uživati v tem trenutku. Spomini so v preteklosti, kaj bo v prihodnje ne vemo, živimo pa v tem trenutku, ki ga moramo izkoristiti kar se najbolje, da pa naj bo tako kot pravijo Zmelkoow: Smisel življenja je ležanje na plaži ali pa kako drugače, le da začutimo življenje,” je zaključila Regina, ki je tudi režiserka zvoka, prav tako pa sodeluje še pri realizaciji in sinhronizaciji oglasov, risanih filmov in gledaliških predstav.

Regina
Regina Foto: Aleš Rosa za Avditorij Portorož
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button