MMS

MMS 2024: Folk Idoli se vračajo na kraj zločina

Festivalska pesem Lejla

V Avditoriju Portorož bodo v nedeljo, 7. julija znova odmevale poletne Melodije morja in sonca, s katerimi se tradicionalno začenja vroče poletje, ne nazadnje pa tudi zaslužene počitnice in z njimi še morske dogodivščine. S priljubljenim festivalom Melodije morja in sonca, ki se je začel daljnega leta 1978 vsako leto dobimo nove poletne uspešnice, ki se pridružijo tako zmagovalnim skladbam kot tudi zimzelenim melodijam.

V tekmovalnem delu se bo na festivalu MMS 2024 predstavilo 14 izvajalcev, ki jih predstavljamo (tako kot vsako leto) tudi letos na našem portalu Evrovizija.com. Kot dvanajsti po vrsti bodo nastopili Folk Idoli, ki stavijo na skladbo Lejla.

Že 16 let na glasbeni sceni

Zasedba Folk Idoli, ki jo sestavljajo Tadej Prosenc, Rok Podakar, Simon Jurečič in Sašo Marn, na slovensko glasbeno sceno pride koncem leta 2008. Prvi avtorski posnetki nastanejo v narodnozabavnem žanru. Že leta 2012 pa želja, ki tli, postane meso in po združitvi moči z legendarnim slovenskim kitaristom Borom Zuljanom izdajo prvenec, ki zasedbo prekvalificira v pop-rock skupino.

V letu 2014 se zasedba prav tako v sodelovanju z Borom Zuljanom, kot aranžerjem in producentom, pojavi na kultnem slovenskem festivalu Melodije morja in sonca in osvoji zlato plaketo za aranžma. Z Borom zasedba izda še dva singla (Trik, Rada živim), kasneje pa z ustvarjanjem avtorskih del preneha.

Folk Idoli
Folk Idoli na odru MMS 2014. Foto: Alesh Maatko

Znova ustvarjalni

V letu 2020 se skupini močno poveča apetit po ustvarjanju. Povežejo se z enim najbolj uspešnih in dejavnih avtorjev in producentov, Denisom Horvatom, sicer donedavnega članom zasedbe Hamo&Tribute 2Love. V tem obdobju je posnetih 23 avtorskih skladb, trenutno pa je v obliki prvega samostojnega albuma ‘Moje Srce’ objavljenih deset.

Kako bi se pred nastopom v Avditoriju Portorož predstavili našim bralcem?
Predvsem smo zasedba štirih uživačev in entuziastično hiperakrivnih modelov, kateri uživamo v vseh radostih, ki jih življenje ponuja. Glasba je le en delček v mozaiku vsega fajnega.

O čem govori vaša festivalska skladba?
Hja, to pa je zgodba o malo starejši privlačni ženski, katera za svoja leta svoje življenske potrebe gasi z najbrž premladimi, na robu vseh zornih kotov nedolžnimi fanti, o pumi s prehudim nagomom …

Bo vaša skladba dobila tudi videozgodbo?
Absolutno. Vse skladbe, ki jih predstavimo v avdio, dobi tudi video podobo.

Kaj so/bodo vaši aduti na odru mms 2024, kakšen nastop obljubljate ter kako se na vse skupaj pripravljate?
Smo predvsem gentlemeni rokenrola. V povprečju, kot zasedba in posamezniki, malo starejši od sotekmovalnih ekip. Naš nastop bo torej gentlemenski.

Folk Idoli
Folk Idoli Foto: Arhiv skupine Folk Idoli

Napovedujejo nov album

Kaj pa bi vam pomenila morebitna zmaga ali katerakoli druga festivalska nagrada?
Zagotovo je to odličen odziv in potrditev našega dosedanjega dela.

Skozi bogato zgodovino festivalov mms se je nabralo veliko uspešnic … Katera poletna melodija je recimo vam najljubša?
Črta, ki jo v originalu prepeva Slavko Ivančić. To skladbo tudi sicer radi prepevamo.

Kaj pa po MMS, kaj vse imate v načrtu za letošnje poletje oziroma jesensko-zimski čas?
Promocija prvega albuma, ki je izšel nedavno in pa ustvarjanje drugega, katerega pa že napoveduje festivalna skladba.

In še za konec, kakšno je vašo idealno poletje ter kako ga boste preživeli?
Da bi bili vsi ljudje srečni, siti in od sončnega poletja lepo porjaveli.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button