EVROVIZIJA

Od trdne evrovizijske poroke Simona in Diane (Duo Platin) je minilo 15 let

V svoji bogati zgodovini nam je Pesem Evrovizije ponudila tudi pravo slovensko poroko, ki se je zgodila pred 15 leti, leta 2004, ko smo v Istanbulu stiskali pesti za Duo Platin, ki se je v prvem predizboru predstavil s pesmijo Stay Forever.

Medtem ko je bil za večino Slovencev dan D predvsem njun nastop, pa je bilo precej drugače za Simona in Diano, ki sta dan po nastopu – na otočku Sveti Lavrent sredi Bosporske ožine – izrekla usodni da. Kot se danes spominjata tega nepozabnega in pravljičnega dogodka, sta bila med poroko mnogo bolj nervozna kot pa pred nastopom. No, še bolj nervozni pa so bili predvsem z zlobnim obrekovanjem številni drugi, ki so menili, da je vse skupaj le en velik medijski pomp in da je poroka zaigrana. A so se še kako zmotili! Vedno prijazna glasbenika sta namreč še danes srečna in skupaj, številnih nastopov, kot nam je v prijetnem pogovoru zaupala Diana, pa jima zlepa ne zmanjka.

Duo Platin
Prihod na otoček, kjer stoji deviški stolp Maiden, kjer je potekala porokica. Foto: Alesh Maatko

Od zmage na Emi do poroke

Pa vendarle ob tem za začetek nismo mogli mimo vprašanja, kako danes Simon in Diana danes gledata na svoj evrovizijski nastop leta 2004? “Danes na tisti nastop gledam veliko bolj sproščeno kot takrat. Zmage na Emi resnično nisva pričakovala, zato se nisva niti psihično niti ‘tehnično’ vnaprej pripravila na ‘cunami’, ki ji je sledil. Najinih normalnih nastopov, na katere sva bila pogodbeno vezana, nisva smela zavrniti in sva zato prvič v najini karieri veliko stvari prepustila drugim. Tudi poroka na Evroviziji ni zrasla na najinem zelniku, Simon je le v finalu Eme pokleknil pred menoj, Marjan Babič, najin osebni prijatelj, je organiziral skoraj vse, kar je zadevalo poroko, RTV Slovenija pa vse v zvezi z nastopom. Midva pa sva tekala od pomirjanja za oblačila za celotno ekipo prek sestankov na nacionalni televiziji do najinih celovečernih nastopov v Avstriji in kratkih nastopov po Sloveniji, tudi po štirikrat na dan! Zame je to bilo najbolj izčrpavajoče obdobje v življenju predvsem zato, ker sva se morala prepustiti organizaciji in zahtevam drugih, tega se ne bi šla nikoli več in dam zelo prav našima predstavnikoma letos, ki sta vsaj malo ohranila svoj ‘jaz’. Kljub vsemu izbor za pesem Evrovizije gledava vsako leto, predizbore, ki so čez teden, navadno v živo, finale pa si ogledava za nazaj, ker so sobote za naju delovni dnevi. Na Evrovizijo bi sama šla le še kot avtorica besedila ali še raje kot povabljenka, da bi si lahko zadevo ogledala in jo doživela popolnoma neobremenjeno,” je vse skupaj v uvodu opisala Diana, ki nam je v nadaljavanju zaupala še vrsto zanimivosti.

Duo Platin
Nepozabna poroka Simona in Diane. Foto: Alesh Maatko

Pred 15 leti se je na Pesmi Evrovizije v Turčiji zgodila velika evrovizijska poroka. Naša predstavnika Diana in Simon (Duo Platin), ki se sicer nista uvrstila v finale, sta ob priči Sertab Erener (turški evrovizijski zmagovalki 2003) dahnila usodni da.

Duo Platin
Duo Platin je bil na poroki še kako obegan. Foto: Alesh Maatko

Piše se leto 2004

Letos mineva 15 let od vajine ‘evrovizijske’ poroke, ki se je zgodila takoj po predizboru v Istanbulu. Meni se zdi, kot da bi se to zgodilo včeraj, kaj pa vama?
No, nama se zdi kot eno majhno stoletje. (smeh) Verjetno tudi zato, ker to ni bil najin edini ‘projekt’ v življenju, bila je ena od stopnic v nekaj nadstropij visoko zgradbo. Res pa je, da je zelo trdna in uspešna.

Številni so takrat namigovali, da je vajina poroka le zaradi medijskega pompa in da bo šlo vse v maloro, da se bosta kmalu ločila, da o drugih neumnostih niti ne govorim. Ampak vendarle ni tako, saj sta še vedno skupaj in srečno poročena, drži?
Drži kot sekundno lepilo dva najprimernejša materiala! Tisto precej zlobno obrekovanje takrat je naredilo veliko škode meni in mojemu zdravju … ni pa napravilo popolnoma nobene škode najini zvezi. Midva sva zares ustvarjena drug za drugega, to sva vedela že takrat in vsak skupen dan to le še potrdi.

Če se danes ozremo nazaj, kateri je bil najlepši trenutek, ko sta v Istanbulu rekla da, tam daleč na majhnem otočku ob južnem vhodu v Bosporsko ožino, ob znamenitem Maidenovem stolpu, kjer so snemali tudi film o Jamesu Bondu?
Kljub krasni poroki, posebej za to najeti ladji, polnemu otočku medijev, kjer se drugače sme zgoditi le poroka medijsko ali politično ‘zelo pomembnih’ domačinov, kljub temu da je najin zakon kronal kapitan velike evrovizijske ladje pred vsemi predstavniki takratnega Eurosonga, mi je najbolj v spominu ostal trenutek, ko sva za kratek čas ostala sama za mizo, prepletla vseh skupnih 20 prstov rok in sem rekla: “Lubam te!” On pa meni: “Jaz pa tebe še bolj.”​

Duo Platin
Simon in Diana sta se poročila v Istanbulu 2004. Foto: Alesh Maatko

Spoznala sta se leta 1999

Če se ne motim, se je vajina ljubezen začela že kar nekaj let pred Evrovizijo v leta 2004. Kje in kdaj sta se sploh spoznala?
Spoznala sva se v prejšnjem tisočletju, leta 1999, in sicer ko sem prišla na neke vrste avdicijo benda Karavans, katerega član je bil Simon že od ustanovitve. In bil je zelo strog do mene, mi v tednu dni naložil domačo nalogo nekih 30 pesmi, ki jih še v življenju nisem slišala. Pa sem presenetila njega in ves bend, se vse naučila, pa še popravila vse tekste v nemščini in angleščini, ki so bili precej fonetično napisani.

Danes številni mislijo, da ne ustvarjata več, da je glasba za vaju le še zgodovina. A sta še kako ustvarjalna. Kaj vse danes počneta Simon in Diana ter kje vse nastopata oziroma kaj vse še načrtujeta za prihodnost?
Diana in Simon sta profesionalna glasbenika še danes. Zadnjih 11 let se selimo po Evropi kot šestčlanska zasedba, igramo na vseh možnih prireditvah, kjer se znajde od 30 do 30 tisoč ljudi. Tudi svojo glasbo še ustvarjava, le promovirati je nimava časa. Zadnje leto pa sva se poleg nastopanja lotila še projekta, ki nama bo polepšal tudi dni, ko sva prosta … in … pssst … še komu, ki si bo želel malo oddiha. Vendar o tem drugič. Hvala!

Duo Platin
Simon in Diana s pričo Sertab Erner. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button