ZABAVNO & DRUŽABNO

Duo Platin stavi na nekaj pozitivnega, nezlaganega in srčnega

Se še spomnite dua Platin, ki sta ga leta 2000 ustanovila zakonca Diana in Simon Gomilšek, ki sta nas nato štiri leta kasneje, leta 2004, zastopala na Evroviziji v Istanbulu, kjer sta se še poročila? Letos se po daljšem medijskem premoru vračata na domači trg z novim albumom, ki je že skoraj gotov. Tokrat pa predstavljata novo skladbo Vesolje srca.

Že več kot 20 let nastopata doma in v tujini. Leta 2008 sta prevzela vajeti znane avstrijske skupine Smash, s katero nastopajo na največjih prireditvah po Evropi, kjer poleg lastnih koncertov spremljajo tudi velika imena šlager scene.

»Že dolgo obljubljava nekaj novega. Tokrat med vas pošiljava nekaj pozitivnega, nezlaganega in srčnega – pesem Vesolje srca, ki je kot nalašč pred valentinovim. Kot po navadi sva tudi to pesem napisala sama in jo posnela v svojem studiu Platin. Pri projektu so sodelovali še Platin band, Zoran Košir (pedal steel kitara), Martin Lesjak (mastering) in Martin Perović (video, frizura in make up),« sta povedala Diana in Simon.

Duo Platin
Diana in Simon sta glasbi predana že več kot dvajset let. Foto: Osebni album

Piše se leto 1980

Simonovi glasbeni začetki segajo v leto 1980, ko je igral z raznimi garažnimi bendi. Leta 1984 so ustanovili skupino Pred remontom (Zlatko Gomilšek, Tine Lekše, Janja Žajbar, Peter Čepin, Simon Gomilšek, sodelovali so še Toni Troha, Borut Mlakar, Tatjana Pohorc), s katero so posneli nekaj skladb, vendar sta se ohranili samo dve – Disco atomic in Ne zapusti me nikdar, s katero so se leta 1986 predstavili na Pop delavnici.

Skupina je prenehala s delovanjem leta 1987, ko je začel Simon profesionalno igrati v Nemčiji s skupino Crash Company (Jill England (Anglija), Zdravko Šatrak (Hrvaška), Mike Kirschler (Madžarska), Simon Gomilšek (Slovenija)). Ob koncu leta 1989 je bila ustanovljena skupina Karavans (Miki Prstec, Milan Štumberger, Nuša Žnidaršič (kasneje Derenda), Frenk Derenda, Radovan Burja, Simon Gomilšek), katero je vodil Miki Prstec iz Ptuja. Igrali so predvsem v tujini, kjer so imeli na repertoarju tudi veliko svoje glasbe, saj je bila večina v nemščini. Simon je s skupino je igral do leta 1994, ko si je vzel premor ter ustanovil tiskarno in občasno igral z raznimi skupinami. Leta 1997 se je ponovno pridružil skupini Karavans, kateri se je januarja 1999 pridružila Diana Lečnik, ki je bila pred tem manekenka in občasno nastopala na modnih revijah. Simon je s skupino Karavans posnel 8 albumov, leta 1999 pa so posneli album z naslovom Im Paradies, ki je edini album iz časa, ko sta oba z Diano delovala v skupini.

ESC 2004 in Duo Platin
Duo Platin na ESC odru leta 2004. Foto: Alesh Maatko

Ustvarjalna na vsakem koraku

Simon in Diana se ne predstavljata le kot izvajalca, ampak tudi kot avtorja pesmi, katere pesnita / pišeta  /ustvarjata tudi za druge izvajalce. Simon se takrat postavi v vlogo komponista in aranžerja, Diana prispeva besedilo, vsa produkcija pa nastane v njunem zasebnem studiu Platin

Leta 2000 sta Diana in Simon vzporedno začela nastopati kot duo Platin, leto kasneje pa sta zapustila skupino Karavans. Kot duo Platin sta se širši javnosti prvič predstavila leta 2001 v televizijski oddaji Orion na RTV Slovenija, kjer sta predstavila pesem Grafit. Kasneje sta nastopila na raznih festivalih, kot so Festival narečnih popevk, Melodije morja in sonca, Hit Festival … Vseslovensko medijsko prepoznavnost sta dosegla leta 2004 z zmago na Emi s pesmijo Stay Forever, s katero sta Slovenjo zastopala na Evroviziji v Turčiji. Na polfinalnem večeru sta se po nastopu na odru zaročila, dan kasneje pa še poročila.

Duo Platin
Nepozabna poroka Simona in Diane. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button