ZANIMIVOSTI

Tuji evrovizijski predstavniki kopirali Slovence … in bili celo uspešnejši

Evrovizija je gotovo prireditev, ki lansira nove trende – glasbene, modne, scenografske in druge. Za naše nastope so velikokrat dejali, da posnemajo že izživete evrovizijske zgodbe. A tokrat smo izbrskali, da smo tudi mi postavljali trende, ki so jih od nas ‘prekopirali’ izvajalci kasnejših izborov.

Duo Platin na velikem evrovizijskem odru.Foto: Alesh Maatko

Duo Platin sta, kljub končnemu 21. mestu, dvignila kar nekaj prahu in celo tako navdušila turške organizatorje, da sta voditelja v finalu v živo povedala, da sta se dan po predizboru poročila na ladji, kjer je bila njuna poročna priča Sertab Erener, zmagovalka Evrosonga 2003. Veliko pozornosti pa sta požela tudi na odru, kjer sta se med nastopom poljubila. Njun poljub nam finala ni prinesel. Kdo ve, če sta letošnja litvanska predstavnika Monika Linkytė in Vaidas Baumila za poljub med nastopom dobila idejo ravno pri našem duetu. A njun izkupiček je bil vseeno večji – uvrstila sta se v finale!

Duo Platin (2004) ter Monika Linkytė in Vaidas Baumila (2015).Foto: Zajem zaslonske slike

Anžej Dežan je pred svojim evrovizijskim nastopom leta 2006 v Grčiji dejal, da bo storil nekaj, česar od njega ne bi pričakovali. To je bila najbrž koreografija, med katero je proti koncu pesmi skoraj legel na tla, ob njem pa so plesala dekleta. Čez devet let se je na tla ulegel Loïc Nottet iz Belgije in svoji državi prinesel finale, tam pa visoko 4. mesto. Je videl, kako na odru leži naš predstavnik?

Anžej Dežan (2006) ter Loïc Nottet (2015).Foto: Zajem zaslonske slike

Da se pred njo na Pesmi Evrovizije ni predstavil operni pevec oziroma pevka, ne bo čisto držalo, a gotovo je s svojim nastopom in uvrstitvijo v finale (prvo za Slovenijo) spodbudila glasbenike, da so pisali pesmi za operne vokale. Alenki Gotar je že leta 2009 sledila podobna izvajalka s Švedske, Malena Ernman, ki pa je v finalu zasedla nižje mesto od naše pevke. Leta 2011 je z opernim nastopom prišel na oder Francoz, letos (ko smo že mislili, da je opera passé), pa so z njo zopet navdušili Italijani. In to celo tako, da so bili tretji. Alenka pa ni postavila trenda samo z opero v moderni preobleki. Njene svetleče diode na dlani so bile gotovo ideja, ki so jo od nas ‘vzeli’ nizozemski pevci iz skupine The Toppers leta 2009 (Shine). Čeprav so imeli po dve diodi na vsaki roki, jim to ni prineslo finala.

Alenka Gotar (2007) ter The Toppers (2009). Foto: Zajem zaslonske slike

Slovenci imamo zelo veliko uspešnih modnih oblikovalcev. To so ugotovili tudi kreatorji iz drugih držav, posebej pa jih je navdušila oprava Maje Keuc iz leta 2011, ki si jo je zamislil David Matej Goljat. Kovinski nedrček v krožni obliki, ki je kukal izpod korzeta, je bil všeč Francozinji Anggun, ki ga je že leto kasneje vpletla v svojo kreacijo. Letos pa si je Majinih črnih usnjenih škornjev z vrtoglavo visoko peto želela gruzinska pevka Nina Sublatti.

Maja Keuc (2011), Anggun (2012) ter Nina Sublatti (2015).Foto: Zajem zaslonske slike

Tujina uspešnejša pri ‘kopiranju’

Kot smo videli, Slovenci velikokrat postavljamo nove smernice, s
katerimi navdušimo – enkrat bolj, drugič manj. A žal so drugi, ko nas
pri tem ‘kopirajo’, velikokrat uspešnejši.

Za konec pa seveda ne moremo mimo prve skladbe na Pesmi Evrovizije v slovenščini (takrat je zastopala še Jugoslavijo) leta 1966, ki jo je prepevala Berta Ambrož. Njena zimzelena uspešnica Brez besed je osvojila sedmo mesto. Leta 1973 so na oder Pesmi Evrovizije stopili Španci s skoraj identično melodijo v skladbi Eres tú. Nekateri so jih obtožili, da je njihova pesem plagiat. A to mnenje kaj dosti ni bilo upoštevano, bolj bistveno je, da je skupina Mocedades s to skladbo slavila!

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button