FESTIVALI

Melodije morja in sonca imajo nepredstavljivo srčno publiko

Festival Melodije morja in sonca je letos doživel že svojo 35. izvedbo (moral pa bi že 38., a je v zadnjih letih festival žal trikrat odpadel). Primorci so ponovno dokazali, da se prireditev, ki so jo za svojo vzeli tudi gledalci, počasi razvija v najpomembnejši slovenski zabavnoglasbeni festival.

Ob tem izkoristimo še priložnost, da umetniškemu vodji Slavku Ivančiću,
ki mu gre poglavitna zasluga za ta vzpon, zaželimo hitro in uspešno
okrevanje po prometni nesreči

Na začetku je bil festival zamišljen predvsem kot lahkotnejša poletna alternativa »resnejši« Slovenski popevki. Tako smo na njem slišali veliko morsko obarvanih popevčic z veliko odrskega »zviranja in spakovanja«, a treba je priznati, da je ustvaril tudi zelo veliko t.i. poletnih hitov, ki so se trajno zapisali v zgodovino slovenske zabavne glasbe.

Na MMS je zmagala tudi Manca Špik.Foto: Alesh Maatko

V soboto, 4. julija, zvečer je v portoroškem Avditorju potekal že 35. festival Melodije morja in sonca, na katerem je slavil Easy, ki je za skladbo Nekaj med nama prejel Veliko nagrado Melodij morja in sonca 2015.

Potem pa je še Slovenska popevka za 15 let »mrknila«, ker ni več imela ne zagnanih organizatorjev ne zvestega občinstva. Nekaj časa je nekaj podobnega grozilo tudi Melodijam morja in sonca, a po kratkem, ponesrečenem sodelovanju s Štajerci v prvem desetletju novega tisočletja, se je festival ponovno postavil na noge. Izkazalo se je, da je za uspeh take prireditve najbolj pomembno – srce!

Rudi Bučar je slavil s Frčafelami.Foto: Alesh Maatko

Najprej pri organizatorjih, ki so v zadnjih letih sprejeli več pogumnih odločitev v smeri glasbene kvalitete (res pa je, da sta tej usmeritvi dala veliko podporo tudi piranska občina in RTV Slovenija kot soorganizatorja). Na prvem mestu je vsekakor ponovna uvedba izvajanja glasbe v živo. Rudi Bučar (lanski in delno letošnji zmagovalec) je to lepo ponazoril na zaključni tiskovni konferenci letošnjega festivala: »Izvajalec na odru nikakor ne more tako dobro vibrirati z matrico, kot lahko z živimi glasbeniki!« In 10-članska spremljevalna skupina, ki svoje delo za vsakega nastopajočega opravlja s srcem, lahko ustvari veliko bolj pristno in tudi sodobno glasbeno kuliso kot 60-članski revijski orkester, ki se mu nemalokrat pozna, da se počuti zgolj, kot da je v službi.

Avditorij Portorož zadnja leta ob festivalu MMS poka po šivih.Foto: Alesh Maatko

Festival Melodije morja in sonca je v soboto, 4. julija, spremljalo povprečno 7,8 % ali 152.500 gledalcev, starih nad 4 leta, oz. 31 % delež vseh gledalcev televizije v času prenosa. Festival MMS je bil v soboto tudi najbolje gledana oddaja na slovenskih televizijah, najvišjo gledanost pa je dosegel ob 22.13, ko ga je spremljalo 9,4 % oz. 183.000 gledalcev, starih nad 4 leta. Vsaj del prenosa festivala pa si je ogledalo kar 420.400 različnih gledalcev

Predvsem pa imajo Melodije morja in sonca nepredstavljivo srčno publiko v Avditoriju, ki je vsakokrat čisto poln. Ta z bučnim ploskanjem sprejme in nagradi prav vsakega izvajalca na odru. Velikokrat doživimo celo aplavze na odprti sceni med samo skladbo. Res pravo mediteransko vzdušje! Tega v notranjosti dežele skoraj ne moremo doživeti. Še manj pa seveda v televizijskem studiu, kjer gledalcev praktično sploh ni.

Letos je portoroškemu občinstvu očitno sledilo tudi televizijsko gledalstvo, saj si je po uradnih podatkih vsaj del festivala ogledalo več kot 400 tisoč Slovencev. Zato: še na mnoga leta, MMS!

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button