EVROVIZIJA

Vodstvo Evrovizije bo moralo marsikaj pojasniti; ali pač ne?

Dunajski Evrosong očitno še ni doživel svojega epiloga. Potem ko so razveljavili glasovanje makedonske in črnogorske žirije (pri teh dveh državah je bilo pri končnem glasovanju upoštevano samo telefonsko glasovanje), vodja črnogorske delegacije Sabrija Vulić želi odgovore. Pa jih bo dobil?

Črna gora je letos stavila na glasbenika Kneza.Foto: Alesh Maatko

Še več, vodja črnogorske delegacije na evrosongu Sabrija Vulić je še zahteval, da EBU v končni lestvici upošteva tudi rezultate črnogorske strokovne žirije.

V obsežnem pismu, naslovljenem na Jona Ola Sanda in člane t.i. Referenčne skupine, je izpostavil več stvari. Predvsem izraža razočaranje RTCG nad to odločitvijo, saj naj bi črnogorska žirija delovala popolnoma v skladu s pravili in pod nadzorom notarja. Hkrati zahteva podrobnejša pojasnila o tem, kaj naj bi bilo narobe pri glasovanju njihove žirije, saj je bilo prvotno sporočilo EBU izjemno lakonično. Posredno pa postavlja pod vprašaj tudi nadaljnje sodelovanje Črne gore na evrovizijskem festivalu, saj pravi, da bodo v prihodnje težko našli strokovnjake, ki bi bili še pripravljeni sodelovati v žiriji. Na koncu pisma zahteva pojasnilo in uveljavitev glasov črnogorske žirije, sicer bodo prisiljeni “iskati pravico drugje ali pri sodnih oblasteh”.

Bo Jon Ola Sand odgovoril na črnogorsko pismo?Foto: Alesh Maatko

Pismo dejansko opozarja na nekaj nejasnosti in nelogičnosti, na katere bo EBU najbrž morala reagirati. Kdo in po kakšnih kriterijih odloča, kdaj je glasovanje žirije veljavno? Kakšen je številčni prag telefonskih glasov, da se upošteva televoting? Zakaj je bilo glasovanje črnogorske žirije upoštevano v polfinalu, ne pa tudi v finalu? Vulić je opozoril, da je tudi pri žirijah drugih držav prihajalo do velikega ujemanja med člani žirij. Konkretno je omenil Nemčijo, na internetu pa so se takoj pojavile tudi analize glasovanja ‘običajnega osumljenca’ Azerbajdžana. Iz objavljenih rezultatov (razveljavljenega) glasovanja članov črnogorske žirije je namreč razvidno, da se njihovi glasovi niti ne ujemajo tako zelo kot v nekaterih drugih državah. Po drugi strani pa so izračuni pokazali, da se tudi z upoštevanjem črnogorske žirije končna lestvica ne bi skoraj nič spremenila – samo Romunija in Armenija bi zamenjali 15. oz. 16. mesto.

Bomo videli, kako bo reagirala EBU oz. Referenčna skupina. Zanimivo pa je, da od drugega ‘grešnika’ Makedonije doslej še ni bilo glasu.

Uradni evrovizijski rezultat takoj po zaključku ESC izbora 2015.Foto: Eurovision.tv
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button