ZANIMIVOSTI

Zakaj se Evrovizija vsako leto pričenja ob 21. uri?

Sprva je bil mesec za evrosong – marec

Evrovizijski navdušenci, pa tudi mnogi drugi, so že leta navajeni, da si rezervirajo eno od majskih sobot ob devetih zvečer za ogled evrosonga. Dan in ura začetka se zdita kar samoumevna, seveda pa ni bilo vedno tako. Prvi evrovizijski festival je potekal v četrtek, 24. maja 1956. Naslednje leto je bil festival v nedeljo, nato dvakrat v sredo in v torek. Prvič je bil festival v soboto leta 1961, nato spet v nedeljo, od 1963 pa se je dokončno ustalil v soboto.

Hujši problemi so se začeli, ko so se evrovizijskemu festivalu pridružile zakavkaške države in Rusija, ki se razteza čez toliko časovnih pasov. Probleme so imeli tudi organizatorji, saj se je festival leta 2009 v Moskvi začel šele ob 23. uri po lokalnem času, v Bakuju 2012 pa celo opolnoči, končal pa po tretji uri zjutraj.

Sprva je bil mesec za evrosong – marec. Tako je bil drugi festival na najzgodnejši datum doslej, 3. marca 1957. Skupno je bilo v marcu 15 festivalov, nato se je zdel primernejši mesec april (13-krat). Prvič po 1956 je bil festival maja leta 1977, a še to zgolj zato, ker so morali zaradi stavke tehničnega osebja na BBC-ju prireditev prestaviti za pet tednov. Sredi osemdesetih let je postal skoraj stalni termin prva sobota po prvem maju, ob koncu prejšnjega stoletja pa se je termin vse bolj pomikal v drugo polovico maja. Koledarsko najpozneje sta bila festivala v letih 1999 in 2010 – 29. maja.

Lys Assia, prva zmagovalka (1956), si je ogledala tudi izbor na Dunaju. Foto: Alesh Maatko

Podobno je variirala ura začetka. Zaradi težav pri koordinaciji programov toliko različnih nacionalnih televizij se je prireditev navadno začenjala zelo pozno zvečer: leta 1965 se je prenos iz Neaplja začel ob 22h, 1967 z Dunaja pa ob 21.30. Res pa je, da se je zaradi manjšega števila sodelujočih prireditev vedno končala pred polnočjo. Zdi se, da so se za 21. uro prvič odločili Švedi v Stockholmu leta 1975, dokončno pa se je ta ura uveljavila v 80-ih letih. Ob 21h po srednjeevropskem času, ki ga uporablja največ evropskih držav, se je zdela najprimernejša ura tudi zaradi časovnih razlik: tako so ujeli t.i. »prime-time« tudi v Londonu, Lizboni, Dublinu in Reykjaviku, pa tudi v Helsinkih, Atenah in Carigradu še ni bilo prepozno.

Ko so se naprimer leta 2015 oglasile evrovizijske fanfare z Dunaja, je bila v kraju Nuuk na Grenlandiji (ki je formalno del Danske) ura pet popoldne, na Azorih sredi Atlantika (del Portugalske) pa sedem. Če bodo hoteli Avstralci v živo spremljati nastop svoje države na evrosongu, bodo morali vstati zelo zgodaj: v Perthu na zahodni obali ob treh ponoči, v Sidneyju pa ob petih zjutraj, ko bo pri njih že nedelja. Za morebitne evrovizijske navdušence, ki živijo na Kamčatki v Rusiji, pa se bo festival začel v nedeljo ob sedmih zjutraj – evrosong za zajtrk, torej.

Eurovision Winners
Evrovizijski zmagovalci skozi čas. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
8
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
Twitter
Back to top button