MMS

Helena Blagne in Nace Junkar, kot ju še nismo videli

Spomin na veličastno zmago

Številni naši estradniki na družbenem omrežju skoraj vsak dan objavijo kakšno zanimivost iz svojega življenja, ki so jo preživeli na odrih sveta in s tem osvojili širše občinstvo. Eden izmed njih je tudi naš pevec Nace Junkar, ki se vsako leto s ponosom spominja Melodij morja in sonca. Junkar ima prav tako lepe spomine na glasbene začetke, saj je bila glasba včasih, kot pravi, na precej višjem nivoju kot pa je danes. “Tudi na slovenske festivale je bilo težje priti,” ob teme Nace.

Nepozabno leto 1989

In če se ob tem vrnemo v leto 1985 … sta Helena Blagne in Nace Junkar na festivalu Melodije morja in sonca v Portorožu najprej nastopila vsak s svojo pesmijo. Štiri leta kasneje, leta 1989, je Nace Junkar Otu Pestnerju predlagal, da bi za njiju napisal pesem. Oto je napisal besedilo, glasbo ter aranžma … in tako je nastala pesem Vrniva se na najino obalo, ki je čez noč osvojila Slovenijo in tujino oziroma povsod, kjer so spremljali slovensko televizijo in radio. Helena in Nace, ki sta že prej nastopala skupaj, se festivala spominjata z najlepšimi spomini.

Nace Junkar
Nace Junkar ima lepe spomine na MMS. Foto: Osebni album

“Bravo, bravo, …”

Naslednji večer, ko je bila Portoroška noč, je bila, kot se spominja Nace, cesta v Portorožu zaprta za ves promet. Ko sta se s Heleno nekajkrat sprehodila po portoroški promenadi, sta občutila pomembnost festivala. “Vsaj jaz sem se počutil kot velika glasbena zvezda. Ljudje so nama ploskali na cesti, čestitali, vzklikali: Bravo, bravo, …,” se – kot da bi bilo včeraj – vsega skupaj spominja Nace Junkar, ki se na nastopih s Heleno Blagne rad vrača na ‘njuno obalo’ …

Nace Junkar in Helena Blagne
Nace Junkar in Helena Blagne leta 2019 v oddaji Pri črnem petru. Foto: Planet TV

Kaj pa festivalske prigode?

“Bile so zanimive prigode. Na dan festivala so nama opoldan sporočili, da festivala zaradi dežja ne bo, saj avditorij takrat še ni imel strehe. Bila sva precej žalostna, saj sva vedela, da je pesem lepa, na zmago pa niti pomislila nisva. Popoldne je znova zazvonil telefon v Fiesi, kjer sva bivala v času festivala. Sporočili so, da festival vendarle bo! Nato se je začelo … trema je bila toliko večja, ko sva izvedela, da je žreb določil, da greva prva na oder,” se dogodkov spominja Nace, ki ob tem dodaja, da sta bila čisto iz sebe, kajti nastopiti na prestižnem festivalu, ki so ga številni gledali tako v živo kot po televiziji, ni mačji kašelj.

Pomislila sta, da bi celo rekla, da je enemu od njiju slabo ali kaj podobnega, samo da bi šla kasneje na oder. Pa vendar sta se držala protokola ter prišla na oder … odpela in zmagala. Občinstvo ju je nagradilo z aplavzi že med pesmijo … Po reprizi (po prejetju nagrade) pa je občinstvo želelo pesem slišati znova in znova, čeprav se je televizijski prenos že končal …

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
7
+1
4
+1
2
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button