ZANIMIVOSTI

To so evrovzijske obletnice 2019 oziroma tega zagotovo niste vedeli

Ko govorimo o Evroviziji različnih zanimivosti, obletnic, kot tudi smešnih dogodkov, ne zmanjka. Ste morda vedeli, da je bil leta 1979 ESC festival prvič v Izraelu (Izraelcu so nasploh abonirani na organizacijo ESC v letih, ki se končajo na 9)? Ali pa, da se je pred petnajstimi leti na ESC zgodila slovenska poroka? Da, vse to in še več. Poglejmo!

Pred 60 leti …
Na četrti Evroviziji je že drugič zmagala Nizozemska – Teddy Scholten je zapela ‘n beetje. Kasneje so Nizozemci zmagali še dvakrat, a nazadnje leta 1975.

Pred 55 leti …
Mlada, komaj 16-letna Gigliola Cinquetti je s sanremsko zmagovalko Non ho l’età zmagala v Københavnu leta 1964. Kasneje je bila še enkrat druga ter bila sovoditeljica festivala v Rimu 1990.

Pred 50 leti …
Festival je bil prvič (in edinič) v Madridu. Leto 1969 so zaznamovale kar 4 zmagovalke: Španija, Velika Britanija, Nizozemska in Francija so vse zbrale po 18 točk. Šele kasneje so določili pravila za razdelitev mest v primeru enakega števila točk, tako da se delitev zmage ne more več ponoviti.

Pred 45 leti …
Po mnenju mnogih je bil leta 1974 v Brightonu najboljši festival vseh časov. Zmagala je Abba, druga je bila Gigliola Cinquetti, 3. nizozemski duet Mouth & MacNeal, 4. Avstralka Olivia Newton-John za Anglijo.

Evrovizijske obleke zmagovalcev 1974 so shranjene v muzeju ABBA v Stockholmu Foto: Alesh Maatko

Pred 40 leti …
Leta 1979 je bil festival prvič Izraelu (Izraelcu so nasploh abonirani na organizacijo evrosonga v letih, ki se končajo na 9). Drugič v zgodovini se je zgodilo, da je zmagala domača predstavnica (Gali Atari in Milk & Honey: Halleluyah), vendar Izraelci niso organizirali festivala tudi naslednjo leto, še več, niti sodelovali niso.

Pred 35 leti …
V Luksemburgu 1984 so drugo zmago Švedski pripeli bratje Herreys (zlobno poimenovani tudi »plešoči deodoranti«) s pesmijo Diggi-loo-diggi-ley. Zadnjič je pod jugoslovansko zastavo na evrovizijskem odru stal tudi slovenski pevec: Božidar Wolfand-Wolf je bil spremljevalni vokalist dueta Izolda (Barudžija) in Vlado (Kalember).

Pred 30 leti …
Svojo prvo in edino zmago je tik pred razpadom dočakala tudi nekdanja Jugoslavija. V Lausanni leta 1989 je zadrska skupina Riva z Rock me na seznamu zmagovalcev nasledila Kanadčanko Céline Dion, ki je za Švico slavila leto poprej.

Evrovizijska obleka Kanadčanke Céline Dion (levo) v muzeju ABBA Foto: Alesh Maatko

Pred 25 leti …
Potem ko so vzhodnoevropske države pogorele na predizboru v Ljubljani, saj so jim vse tri vstopnice odnesle nekdanje jugoslovanske republike, pa se je leta 1994 v Dublinu začel njihov veliki pohod – debitiralo jih je kar sedem, nekatere celo z odličnim uspehom: Poljska je bila druga, Madžarska četrta, Rusija pa deveta. ESC je sicer zaznamovala tretja zaporedna zmaga Irske (Rock’n’roll kids).

Dana Internationa Foto: Alesh Maatko

Pred 20 leti …
Po zmagi Dane International, ki je leta 2011 znova poizkusila evrovizijsko srečo (s pesmijo Ding Dong se ni uvrstila niti v finalni večer, ampak je v drugem predizboru zasedla 15. mesto, naša Maja Keuc pa s pesmijo No One takrat tretje), je bil festival spet v Izraelu. V zagrizenem dvoboju dveh Nordijk, Islandke Selme in Švedinje Charlotte Nilsson, je zmagala slednja s skladbo Take me to your heaven. Tega leta so, kot kaže, dokončno ukinili orkester ter ponovno dovolili petje v poljubnem jeziku (večinoma v angleščini).

Pred 15 leti …
Tudi Turčija je dočakala svojo evrovizijsko zmago in leta 2004 organizirala festival v Carigradu. Prvič je festival potekal dva večera, saj so zaradi velikega števila prijavljenih organizirali polfinale. Zmagala je ukrajinska »princesa Xena« Ruslana s svojimi divjimi plesi (Dziki tancy). Našemu dvojcu Platin, Simonu in Daini, niti poroka v Turčiji ni pomagala v finale. Pa čeprav je bila njuna priča še ena evrovizijska zmagovalka, in sicer turška diva Sertab Erener.

Za slovensko evrovizijsko poroko Dua Platin je bilo izjemno zanimanje. Foto: Alesh Maatko

Pred 10 leti …
V Moskvi, kjer je bil leta 2009 eden izmed največjih evrovizijskih odrov in kjer si je vaje (le nekaj minut po slovenski) ogledal tudi ruski predsednik Vladimir Putin, je zmagal Norvežan beloruskega rodu Alexander Rybak in s pesmijo Fairytale osvojil rekordno število točk po dotedanjem načinu glasovanja. V svojem drugem poskusu lani v Lizbonu je bil veliko manj uspešen.

Pred 5 leti …
Kar 38 let je trajalo, da se je na evrovizijski vrh ponovno povzpela Avstrija. To je v Københavnu 2014 uspelo Conchiti Wurst (alias Thomasu Newirthu) z disneyevsko balado Rise like a Phoenix. Bradata dama, ki so jo izbrali na internem izboru in ki še danes podira tabuje, je najbolj prepričala gledalce in strokovne žirije.

»Tempus fugit!«so rekli stari Latinci ali po naše »Čas beži!« Po 40 oziroma 20 letih se bo evrovizijska karavana spet zbrala v Izraelu, le da tokrat v Tel Avivu in ne v Jeruzalemu kot doslej.

Jeruzalem (na sliki) tokrat ne bo gostil Evrovizije, ampak bo to Tel Aviv Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button