SANREMO

Sanremo 2024: Razkrit oder

Festival bo med 6. in 10. februarjem

Tik pred 74. festivalom Sanremo je italijanska radiotelevizija RAI razkrila letošnji oder, kateremu naši sosedje posvečajo veliko pozornosti. Scenografija, ki sta jo tudi letos zasnovala oče in hči, Gaetano in Maria Chiara Castelli, je znova prava paša za oči. Za Gaetana je do že 22 scenografija sanremskega odra, Maria pa pri Sanremu sodeluje desetič.

Zgledovala sta se po cvetlici

Mojstra scene sta se, tako RAI, zgledovala po cvetlici (kot je naprimer orhideja) in njenih cvetnih listih. Tako je napirmer nastalo tudi stransko stopnišče, po katerih se bodo sprehodili nastopajoči in številni gosti. “Osrednji del bo avtomatiziran in ga bo mogoče dvigniti, tako da bo postal “vrata” za voditelje in goste proti odru, pod katerim se bo nahajal orkester. Vse bo osvetljeno s polprozornimi materiali, ki lahko izmenično dajejo učinek stekla ali ogledal, kar je bilo – tako Gaetano in Maria – zelo zahtevno in kompleksno delo,” so zapisali od predstavitvi odra za Sanremo 2024, ki so ga začeli postavljati že 20. decembra 2023.

Gledališče Ariston
Gledališče Ariston bo znova gostil Sanremo. Foto: Teatro Ariston Sanremo

Sanremo 2024

Sanremo 2024 se bo pričel v torek, 6. februarja, ob 21. na televiziji RAI, ki je vidna tudi v Sloveniji. Voditeljske niti bo imel že petič v rokah umetniški vodja Amadeus, kateremu se bo vsak večer pridružil še en sovoditelj. Ob njem bodo – po tem vrstnem redu – Marco Mengoni, Giorgia, Teresa Mannino, Lorella Cuccarini in za piko na i še Fiorello.

Skupaj se bo na odru gledališča Ariston predstavilo 30 glasbenikov. Med izbranimi tekmovalci je kar nekaj evrovizijcev. Diodato naj bi Italijo zastopal leta 2020, preden je bilo tekmovanje zaradi koronavirusa odpovedano. Skupina Il Volo je Italijo zastopala leta 2015. Mahmood je Italijo zastopal leta 2019 kot solo izvajalec in leta 2022 na domačih tleh v Torinu skupaj z Blancom. Ricchi e Poveri pa so Italijo zastopali leta 1978.

Obletnica treh skladb

Amadeus je ob tem napovedal, da bo festival Sanremo 2024 praznoval obletnice treh skladb, ki so se še kako zapisale v zgodovino italijanske glasbe. V sredo, 7. februarja bo Giorgia zapela pesem E poi, ki je bila v Sanremu predstavljena pred 30 leti, leta 1994. V četrtek, 8. februarja bo na odru Ariston na vrsti Eros Ramazzotti s pesmijo Terra Promessa, s katero je pred 40 leti zmagal v kategoriji Nuove Proposte. V soboto, 10. februarja pa bo na oder stopila Gigliola Cinquetti s pesmijo Non ho l’età, s katero je pred šestdesetimi leti, leta 1964, zmagala na festivalu in kasneje še na Pesmi Evrovizije.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button