ZANIMIVOSTI

Izrael je v solzah

Slovo avtorja pesmi Diva

Poslovil se je avtor glasbe za pesem, ki je zmagala na evrovizijskem festivalu leta 1998 v Birminghamu in dodobra pretresla takratno gledalstvo po Evropi – le kdo ne pozna pesmi Diva v izvedbi Dane International.

Svika (po nekaterih prečrkovanjih tudi Tzvika) se je rodil 3. oktobra 1949 kot Henryk Pick v judovski družini v Vroclavu na Poljske. Še kot otrok se je z družino preselil v Izrael. Na tamkajšnji glasbeni sceni je že v začetku sedemdesetih let zaslovel z glavno vlogo v hebrejski verziji muzikala Hair. Kmalu je postal eden najpriljubljenejših pevcev in bil večkrat izbran tudi za pevca leta.

Kot pevec je nekajkrat poskušal zastopati Izrael na Pesmi Evrovizije – najbližje temu je bil leta 1979, ko je bil na izraelskem izboru drugi za pesmijo Halleluyah v izvedbi Gali Atari s skupino Milk&Honey, ki je nato na domačem terenu v Jeruzalemu Izraelu prinesla drugo zmago.

Evrovizijske zgodbe

Po končani pevski karieri se je posvetil komponiranju in zvezdni trenutek dosegel s tretjo izraelsko zmago na evrosongu – s pesmijo Diva. Kasneje je na evroviziji sodeloval še dvakrat: leta 2002 s pesmijo Light a candle (Izrael), napisal pa je tudi pesem Hasta la vista, s katero je leta 2003 debitirala Ukrajina. S svojimi pesmimi je sodeloval tudi na predizborih v Izraelu, Belorusiji in Gruziji. Iz skladb, ki jih je napisal, so leta 2006 naredili celo muzikal.

Manj znano dejstvo je, da je bil tast Quentina Tarantina – njegova hči Daniela je namreč poročena z znamenitim ameriškim filmskim režiserjem.

Vest o njegovi smrti je povzročila veliko žalost v Izraelu – številne radijske in televizijske postaje pa so mu posvetile daljše spominske oddaje.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Twitter
Back to top button