ZABAVNO & DRUŽABNO

Slovenski mladinski orkester in družina Krajnčan bodo združili moči

Ta koncert bo nekaj posebnega

V ljubljanskih Križankah se nam v sklopu 70. Ljubljana Festivala v četrtek, 25. avgusta, ob 20.30 uri obeta še ena zanimiva glasbena zgodba, ki je združila Slovenski mladinski orkester, dirigentko Živo Ploj Peršuh in umetniško družino Krajnčan. “Koncert bo vsekakor nekaj posebnega za vse nas, kot za publiko. Povabila nas je priznana dirigentka Živa Ploj Peršuh in 60-članski Slovenski mladinski orkester. Vse priredbe je za orkester napisal skladatelj, aranžer in dirigent Lojze Krajnčan. Glasbo pa poleg Lojzeta tudi Kristijan in Žigan,” nam je ob tej priložnosti zaupala glasbenica Romana Krajnčan.

Slovenski mladinski orkester

Mladinski orkestri – kot je v mednarodnem okolju na primer Mladinski orkester Gustava Mahlerja – so namenjeni dinamičnemu ustvarjanju v glasbi, navduševanju za glasbeno umetnost in umetnost sploh, tkanju prijateljskih vezi in napredovanju mladih glasbenikov. Tudi na Slovenskem od leta 2019 deluje Slovenski mladinski orkester, v katerega so vključeni mladi med 12. in 22. letom. Pod umetniškim vodstvom ustanoviteljice dirigentke Žive Ploj Peršuh je SMO nastopil na Mednarodnem orkestrskem maratonu nacionalnih mladinskih orkestrov z vsega sveta, bil pa je tudi eden izmed 14 orkestrov, ki so na odmevni podnebni konferenci v Glasgowu (COP26) v sklopu mednarodne iniciative Vivaldi: (Uncertain) Four Seasons izvedli algoritemsko spremenjene Štiri letne čase A. Vivaldija.

Vsakoletne raznovrstne programe pripravljajo na večdnevni poletni rezidenci (POK – poletni orkestrski kamp) pod vodstvom vodilnih profesionalnih orkestrskih glasbenikov, ki jih po koncu srečanja tudi javno izvedejo. Tokratni program bo predstavil člane umetniške družine Krajnčan, na koncertu pa bo slišati tudi dela angleškega skladatelja Gustava Holsta in mehiškega skladatelja Arturja Márqueza.

Letos je Slovenski mladinski orkester postal polnopravni član Evropske federacije nacionalnih mladinskih orkestrov, kar je izredno visoko priznanje dosedanjemu delu in dosežkom.

Romana Krajnčan
Družina Krajnčan je pred koncertom dobro razpoložena. Foto: Borut Bučinel

Umetniška družina Krajnčan

Koncert bomo doživeli z glasbo in umetnostjo prežeto družino Krajnčan. Ob tem, da sta starša Lojze in Romana cenjena glasbenika, ki že desetletja soustvarjata slovensko glasbeno krajino, je izjemno navdihujoče opazovati poti njunih sinov Kristijana in Žigana. Oba glasbo gneteta v več smeri, jo ustvarjata, poustvarjata z vsemi čutili in gibom ter jo prepletata z drugimi žanri in umetnostmi. Vsi člani družine so sodelavci in tudi soavtorji. Obenem si puščajo in dopuščajo svobodo v lastnem umetniškem jeziku, ob tem pa drug drugega navdušujejo kot samosvoji umetniki.

Lojze Krajnčan, skladatelj in dirigent je študiral pozavno, kompozicijo in aranžiranje na Visoki šoli za glasbo in pripadajoče umetnosti v Gradcu v Avstriji, kasneje pa na priznani Berklee College of Music v Bostonu v ZDA. Po vrnitvi iz Amerike je prvo leto sodeloval kot prvi pozavnist v Simfoničnem orkestru RTV Ljubljana, kasneje pa kot solist pozavnist v Big Bandu iste hiše, kjer je od leta 1993 stalni dirigent in aranžer. Gostoval je v mnogih državah, sodeluje z različnimi zasedbami, svetovno znanimi glasbeniki in orkestri.

Romana Krajnčan se z glasbo ukvarja že od mladih let. Sodelovala je z ansambli Sibila, 12. nadstropje, Kranjski Dixiland Band in Rž. Leta 1989 je posnela prvo kaseto za otroke z naslovom Romana in Bolhobend in z leti postala sinonim za pevko avtorskih pesmi za otroke. Izdala je15 kaset in zgoščenk, ustvarila 7 muzikalov in več glasbeno plesnih predstav za otroke, knjige z notnim zapisom, bila urednica glasbenih strani v reviji Ciciban. Deset let je vodila avtorsko oddajo za otroke »Na vrtiljaku z Romano« na Radiu Kranj. Sodeluje z različnimi priznanimi slovenskimi pesniki, glasbeniki ter različnimi pevskimi zbori.

Romana Krajnčan
Koncert bo nekaj posebnega za vse nas, pravijo. Foto: Borut Bučinel

Posnela je tri plošče avtorskih šansonov in uglasbljene poezije: Nekaj je v zraku , Vonj po ljubezni in Manjka mi, manjka ter v glavnih vlogah nastopila tudi v dveh muzikalih za odrasle: Ljubim te – spremeni se! in avtorskem žepnem muzikalu Manjka, manjka. Izjemno odmevna je tudi zadnja predstava z naslovom Na dvorišču. Njeno delo je bilo večkrat nagrajeno.

Kristijan Krajnčan (1986) je z igranjem violončela pričel pri petih in igranjem bobnov pri desetih letih. Po končani srednji glasbeni šoli na obeh instrumentih se je preselil na Nizozemsko, kjer je diplomiral iz jazz bobnov na Konservatoriju Price Claus in magistriral iz filmske glasbe na Konservatoriju v Amsterdamu.

Kot bobnar in čelist je sodeloval pri 52 zgoščenkah in koncertiral v več kot 25 državah v Evropi, ZDA, Aziji, Indoneziji, Bližnjem Vzhodu in Afriki. Kot skladatelj filmske glasbe se je podpisal pod tri celovečerce in devet kratkih filmov, hkrati pa nenehno sodeluje s številnimi gledališkimi in plesnimi projekti. Prejel je mnoge mednarodne nagrade na vseh področjih svojega ustvarjanja. Uspešen in v svetovnem merilu unikaten je njegov solo projekti DrummingCellist v katerem združuje oba svoja instrumenta bobne in violončelo.

https://www.youtube.com/watch?v=G5UKlwKWGQ0

Žigan Krajnčan (1995), glasbenik, plesalec, koreograf, igralec in performer je svojo ustvarjalno pot pričel zelo zgodaj in je že v času osnovne šole igral violino in pozavno, pel v zboru ter bil dejaven kot igralec in plesalec. Šolanje je nadaljeval na srednji šoli za sodobni ples, ter kljub mladim letom sodeloval s številnimi koreografi in drugimi ustvarjalci, kot so Matija Ferlin, Maja Delak, Gregor Luštek, Branko Potočan, Gramatik, Matjaž Pograjc, Miha Hočevar, Ivana Djilas, Matjaž Farič, Jurij Zrnec, Uroš Smolej, Gašper Tič, Ivan Mijačevič,…..s svojim bratom Kristijanom Krajnčanom je soustvaril več glasbeno plesnih projektov in kratkih filmov.

Ustvarjalno je razpet po različnih koncih sveta in razvija idejo integralnega ustvarjanja, pri čemer vselej stremi k širjenju, zlitju in potiskanju žanrskih ter stilnih meja. Umetniška pot ga je v sicer kratki, a uspešni in z več nagradami oplemeniteni karieri vodila v ZDA, na Kitajsko, po Evropi in Afriki, kjer je spoznaval različne kulturne vzorce, jih v zanj značilni odprtosti vpijal, premišljal in vnašal v lastne umetniške projekte. Pripravlja glasbeni album Fusion Reactor kjer z avtorsko glasbo in plesom potuje med številnimi žanri.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button