EMA

Manca Berlec: Na odru Eme bom sama – jaz, mikrofon in moja glasba

Na Emi 2020 se bo 22. februarja za novo evrovizijsko vstopnico borilo ducat tekmovalcev, ki jih tudi letos predstavljamo na Evrovizija.com. Tretja po vrsti je 24-letna Manca Berlec, ki se z igranjem in ustvarjanjem avtorske muzike ukvarja že od malih nog.

Vsestranska ustvarjalka in zaprisežena ljubiteljica mačk se je v medijih prvič pojavila, ko je s srednješolsko skupino Me3 nastopila na natečaju Misli z vodo na Radiu Slovenija. Nekaj let kasneje je v šovu Slovenija ima talent Branko Čakarmiš zanjo stisnil zlati gumb in jo povabil v polfinale. Kot perspektivna mlada kantavtorica pa je po seriji koncertov na intimnih prizoriščih (Klubar, Blunout, hostel Tresor, Prulček, Pod Skalo) jeseni 2018, s prijavo in nastopom v glasbenem izzivu Tobačna akustika v ljubljanskem ČinČinu, končno pritegnila pozornost številnih vplivnih mož in dam iz domače koncertne, medijske in založniške industrije.

Navihana glasbenica Manca Berlec ima zapeljiv vokal, ki najraje nastopa s kitaro,
looperjem in kazoojem, poleg tega igra tudi diatonično in klavirsko harmoniko,
ukulele, bobne ter klavir; hkrati pa sama piše svoje melodije in
besedila.

Po samo treh mesecih predvajanja je bila skladba Sama 11. najbolj vrtena pesem leta 2018 na Valu 202, kjer so jo že predstavili tudi v oddaji Glasbene notice in se ogreli še za dve njeni skladbi (Prezgodaj in Milijon Zvezd). Spomladi je izdala svoj prvi album z naslovom Gola, pod okriljem založbe MenArt; predstavitev pa je imela tudi na Valu 202 pri Andreju Karoliju. Za skladbo Kadilka je posnela svoj prvi videospot, ta pa je bila kasneje izbrana za popevko tedna na Valu 202.

Manca Berlec se je na Emo prijavila že lani, a ji sreča takrat ni bila naklonjena.Foto: Anže Šestovič

Ali vas je presenetila odločitev strokovne komisije, da so vas izbrali za Emo 2020?
Malo pa res. Prijavila sem se že lani in nisem bila sprejeta, tako da letos nisem imela nikakršnih pričakovanj.

Kako bi se predstavili vsem tistim, ki vas morda še ne poznajo (predvsem mlajša publika) ali pa morda celo dvomijo o vas?
Sem 24-letno dekle, ki jo že od malih nog spremlja glasba. Sem multinštrumentalistka ter kantavtorica, v prostem času pa najraje ustvarjam video vsebine in preživljam čas z mojimi mački.

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalca Eme 2020 oziroma za predstavnika Slovenije na Evroviziji 2020?
Lahko bi pokazala, da je dovolj skladba in iskreno avtorsko delo, da se glasba dotakne ljudi in na njih pusti vtis.

Moji aduti na Emi 2020 so predvsem to, da bom na odru točno to kar sem – preprosta, igriva in iskrena.

Manca Berlec

Kakšen nastop obljubljate za Emo 2020?
Moj nastop na Emi zagotovo ne bo velik šov. Na odru Eme bom sama – jaz, mikrofon in moja glasba. Ustvariti želim intimno in magično atmosfero, predvsem pa si želim, da ljudje prisluhnejo moji glasbi, ne da so zaslepljeni s šovom.

Moj nastop na Emi zagotovo ne bo velik šov, pravi glasbenica.Foto: Anže Šestovič

Manca Berlec o skladbi za Emo 2020

“Skladba Večnost govori o tisti prvi iskri in kemiji med dvema osebama, ki se na novo spoznavata in zaljubita.”

Če bi slučajno zmagali na Emi 2020, kaj lahko pričakujemo od vas v Rotterdamu ter kaj bi za vas pomenil nastop na tem največjem glasbenem odru?
Od mene lahko pričakujete, da bom ne glede na vse ostala to kar sem in stavila vse na pristnost in iskrenost moje glasbe.

Koliko časa že, če sploh, spremljate Pesem Evrovizije?
Evrovizijo spremljam že od nekdaj. Postala je neka tradicija, da se vsako leto gleda v družbi družine ali prijateljev.

Katera evrovizijska pesem vam je najljubša ter kateri od naših predstavnikov vas je najbolj navdušil, če se ozremo nazaj?
Najljubša mi je definitivno Fairytale od Alexandra Rybaka. Od slovenskih predstavnikov pa Sestre, Samo ljubezen.

Če damo Emo in Evrovizijo ob stran, kaj vse lahko še pričakujemo od vas v letu 2020?
Načrtov je veliko. Po Emi bo izšel nov videospot za skladbo Gola, iz istoimenskega albuma, ki je izšel lansko pomlad; marca me lahko ujamete v Siti teatru v sklopu koncertov 1na1, kjer bom nastopala z Andrejem Šifrerjem; za ostalo se pa pustimo presenetiti. Zagotovo pa lahko še letos pričakujete nov album

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button