EMA

Ema 2020: Kako je glasovala žirija ter koliko gledalcev je imela Ema

Glasovanje na Emi 2020 je že četrtič potekalo po sistemu, da je svoje najprej povedala strokovna komisija, ki je izbrala dva superfinalista, nato pa so zmagovalca izbrali gledalci. Televizija Slovenija je, tako kot je obljubila, po letošnjem izboru objavila rezultate, ne nazadnje pa tudi podatke o gledanosti najbolj odmevnega festivala pri nas.

Najbolj gledan je bil Klemen Slakonja.Foto: Alesh Maatko

In če začnemo pri gledanosti … Slovenski izbor za Pesem Evrovizije EMA 2020 si je v povprečju ogledalo 13,2 odstotka ali 249.600 gledalcev oziroma 27-odstotni delež takratnih gledalcev televizije. “Najvišjo gledanost je oddaja dosegla ob 21:59, ko se je Klemen Slakonja preobrazil v vse dosedanje slovenske evrovizijske predstavnike. Takrat je oddajo v povprečju spremljalo kar 18,3 odstotkov ali 347.000 gledalcev. EMA 2020 je bila v soboto, 22. 2. 2020, tudi daleč najbolje gledana vsebina v svojem časovnem pasu na vseh TV programih v Sloveniji,” so sporočili iz RTV Slovenija.

Komisija, ki so jo tokrat sestavljale evrovizijke Darja Švajger, Nuša Derenda in Maja Keuc, so imele, kot so nam zaupale po Emi, težko nalogo ter da so bile razlike med drugim in tretjim mestom minimalne. Glasbenice so v prvem krogu na prvo mesto postavile Ano Soklič, nato pa Lino Kuduzović, ki sta se pomerile v superfinalu. Na tretjem mestu je končala zasedba Parvani Violet, nato pa so si sledili Simon Vadnjal, Saška, Tinkara Kovač, Gaja Prestor, Inmate, Klara Jazbec, Manca Berlec, Imset in Wolf.

Odgovorni urednik razvedrilnega programa Vanja Vardjan v družbi žirantk.Foto: Alesh Maatko

Slovenija se bo v Rotterdamu najprej predstavila v prvem predizboru 12. maja. Če se bo Ana Soklič uvrstila med prvih deset, bomo zanjo navijali še v finalu, 16. maja.

V drugem krogu Eme 2020, kjer sta se pomerili Ana Soklič in Lina Kuduzović, pa je imelo glavno besedo izključno ljudstvo. Gledalci in poslušalci so Ani namenili 53,54 % (5.035) glasov (Zala in Gašper sta lani prejela 4.666 oziroma 72,89 % glasov), Lina pa je osvojila 46,46 % (4.369). Po rezultatih sodeč nas bo tako s pesmijo Voda zastopala Ana Soklič.

Ljudstvo se je odločilo za Ano Soklič.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button