MALMÖ 2024

Bo finale Evrovizije znova dolgo tri ure?

Veliki finale traja danes že štiri ure

Švedski Aftonbladet poroča, da želi televizijska hiša SVT prihodnje leto skrajšati čas evrovizijskega finala kar za eno uro, kar posledično pomeni, da bi se sklepno dejanje končalo ob polnoči, kot smo bili navajeni dolga leta … in ne več ob 1. uri ponoči (ali celo več minut čez), kot dosedaj.

Danes štiri ure in celo več

Vsi še kako dobro vemo, da se je dolžina finala Pesmi Evrovizije v zadnjih nekaj letih nenehno povečevala. Nedavne dopolnitve formata oddaje, kot sta parada zastav v uvodni točki, daljši šov program med telefonskim glasovanjem in uvedba glasovalnega sistema (najprej spremljamo glasove prav vseh sodelujočih evrovizijskih držav (glasovi žirij) in nato še glasove ljudstva) so povzročile, da sklepni večeri trajajo štiri ali celo več ur, kar je za mnoge občutno preveč …

Slovenija je 12 točk podelila Italiji.
Najbolj zanimiv del je zagotovo tradicionalno sporočanje glasov. Foto: Eurovision.tv

Bistvene spremembe v šovu

Kako namerava švedska nacionalna televizija SVT – kot gostiteljica Evrovizije 2024 – skrajšati čas trajanja za eno uro, trenutno vsaj javnosti še ni znano. Če se bo televizijska hiša zavezala, da bo veliki finale skrajšala vsaj za 60 minut, bi lahko prišlo do bistvenih sprememb skozi samo finalno oddajo.

Ena od takšnih sprememb bi lahko vključevala nacionalne žirije, saj zveza EBU menda razpravlja oziroma razmišlja o spremembah sistema žirij za 68. Izbor za Pesem Evrovizije. Če ne prej bodo nova (ali pa stara) pravila znana v začetku prihodnjega leta, ko se januarja sestane osvežena Referenčna skupina pri zvezi EBU, ki odloča o celotnem formatu Pesmi Evrovizije.

Martin Österdahl
Evrovizijski nadzornik Martin Österdahl. Foto: EBU / Manon Voland

Referenčna skupina za tekmovanje za Pesem Evrovizije je izvršni odbor za vse članice, njen namen pa je nadzorovati in usmerjati evrovizijsko tekmovanje (ESC).

Naloge Referenčne skupine pri zvezi EBU so spremljanje razvoja in razvijanje formata ESC, zagotavljanje financiranja ESC, posodabljanje blagovne znamke in ozaveščanje o ESC ter nadzorovanje vseh priprav gostiteljske televizijske postaje. Referenčna skupin, ki jo po novem sestavljajo Bakel Walden (SSR SRG, predsedujoči), Ebba Adielsson (SVT), Rachel Ashdown (BBC), Felix Bergsson (RÚV), Ana Maria Bordas (RTVE), Carla Bugalho (RTP), Claudio Fasulo (RAI), Simona Martorelli (RAI), Alexandra Wolfslast (NDR) in evrovizijski nadzornik Martin Österdahl (EBU), se v imenu vseh sodelujočih izdajateljev televizijskega programa sestane štirikrat do petkrat letno, sprejemati pa mora odločitve v splošnem interesu ESC.

ANKETA

Menite, da bi morala biti dolžina finala na Evroviziji le tri ure, kot nekoč?

Že oddanih glasov: 54

 

Rezultati

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
2
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button