MALMÖ 2024

Kje bo Evrovizija 2024? Malmö, Stockholm ali presenečenje

Izbrano mesto naj bi bilo znano julija

Gostiteljica Pesmi Evrovizije 2024, Švedska, se že pripravlja na največje glasbeno tekmovanje. Te dni se je namreč iztekel rok za prijavo tistih mest, ki želijo gostiti 68. Izbor za Pesem Evrovizije. Kot poročajo evrovizijski mediji so se vabilu odzvale štiri mesta, in sicer Örnsköldsvik, Gothenburg, Malmö in Stockholm, kjer je nazadnje (leta 2016) potekal evrovizijski izbor.

Örnsköldsvik, ki še nikoli ni gostilo Evrovizije, namerava v primeru izbire uporabiti Areno Hägglunds, kjer so v preteklosti že potekali nacionalni izboru Melodifestivalen.

Gothenburg je gostil Evrovizijo daljnega leta 1985. Če bo to švedsko mesto izbrano za evrovizijsko tekmovanje nameravajo uporabiti isto dvorano Scandinavium, ki je bila za to glasbeno tekmovanje uporabljena pred skoraj 40 leti. Od takrat dalje so dvorano dvakrat razširili in prenovili. Glede na to, da je mestni svet maja to dvorano uvrstil na seznam za rušenje (in na istem mesti zgraditi novo dvorano) je težko napovedati, kaj se bo zgodilo.

Malmö
Malmö Foto: Alesh Maatko
Malmö ali Stockholm?

Malmö je evrovizijsko tekmovanje gostil leta 1992 in nazadnje pred dobrimi desetimi leti, leta 2013, in sicer na stadionu Malmö Isstadion oziroma v areni Malmö Arena.

Za konec je tukaj še Stockholm, ki je tekmovanje priredil že trikrat, in sicer leta 2000 in 2016 v dvorani Ericsson Globe, leta 1975 pa v dvorani Stockholmskega mednarodnega sejma, kar je bilo prvo leto, ko je Evrovizija potekala na švedskih tleh. Globe Arena, ki je zdaj znan kot Avicii Arena, naj bi po načrtih prenovili v letu 2024, tako da je vprašanje, ali bi Evrovizijo sploh lahko gostila. Mestni svet Stockholma si želi, da če bi bili izbrani, da bi na koncu uporabili Areno Friends, ki je prizorišče skoraj vsakega finala Melodifestivala od leta 2013 dalje. Temu pa naj bi nasprotovale nogometne ekipe, ki uporabljajo stadion.

Arena Globe
Arena Globe v Stockholmu. Foto: Alesh Maatko

V letih 2013 in 2016 je SVT gostiteljsko mesto objavila v začetku julija. Če bo tako tudi letos, bomo izvedeli že kaj kmalu.

REZULTATI ANKETE

Kje menite, da bo potekala Pesem Evrovizije 2024?

  • V Gothenburgu. (54%, 108 glasov)
  • V Stockholmu. (33%, 65 glasov)
  • V Malmöju. (9%, 17 glasov)
  • V Örnsköldsviku. (5%, 10 glasov)

Skupno glasov: 200

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
2
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button