MISIJA MALMÖ 2024

RTV SLO želi od EBU konkretne odgovore: Kdo so skrivnostni glasovalci?

Vprašanja RTV SLO so na mestu!

Televizija Slovenija je zaradi dogodkov in posledic letošnjega izbora za Pesem Evrovizije na vodstvo EBU naslovila nekaj najbolj urgentnih vprašanj, ki zahtevajo odgovore in razpravo. RTV Slovenija je že pred izborom EBU pozvala k strokovni razpravi, ki pa je ni bilo!

ESC 2024 oboževalci
Evrovizija je potekala 7., 9. in 11. maja 2024. Foto: Alesh Maatko

Urgentna vprašanja

Po letošnjem evrovizijskem tednu so zato na Televiziji Slovenija, ki tradicionalno skrbi za projekt ESC (Pesem Evrovizije), zbrali nekaj najbolj urgentnih vprašanj, ki so posledica letošnje prireditve in dogodkov, povezanih z njo.

“Poudarjamo, da je izbor za Pesem Evrovizije za Televizijo Slovenija in Slovenijo izjemno pomemben projekt, da gre za dogodek z izjemno odmevnostjo v naši državi in med našimi glasbeniki in da je RTV Slovenija z veseljem del te zgodbe. Prav zato pa po letošnjem polemičnem evrovizijskem tednu od odgovornih na EBU Televizija Slovenija zahteva nekaj konkretnih odgovorov na najbolj pereča vprašanja, hkrati pa si želi, da bi s temi vprašanji spodbudili širšo razpravo o prihodnosti in razvoju izbora za Pesem Evrovizije, ki so ga, kot že zapisano, v letošnjem letu žal zaznamovale številne polemične razprave,” so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

Arena Malmo
Arena Malmö je bila prizorišče Evrovizije. Foto: Alesh Maatko

Rezultat vzbuja dvome

Televizija Slovenija EBU tako prosi za podatke o glasovanju slovenskega občinstva, ne zgolj števila glasov, ampak natančne podatke, kako je glasovalo slovensko občinstvo. Skupni rezultat namreč vzbuja nekaj dvomov, predvsem veliko število ‘novih’ glasovalcev na spletu, ki jih doslej ni bilo.

Izrael je menda potrdil, da je organizirano ‘spodbujal h glasovanju’, kar se je še kako opazilo pri glasovanju ljudstva, kjer je Eden Golan v finalu prejela 323 točk, le 14 manj od Hrvaške, ki je sicer osvojila telefonsko glasovanje.

Dodatna pojasnila

Televizija Slovenija med drugim od EBU zahteva bolj natančna pojasnila glede izključitve Nizozemske; poročanja nekaterih medijev, da naj bi s tehničnimi sredstvi zamenjali dejansko zvočno podobo dogajanja v dvorani; o prepovedi zastave EU; o morebitnem vplivu sponzorja na vsebino dogodka …

Nizozemska 2024
Nizozemska: Joost Klein – Europapa Foto: Sarah Louise Bennett / EBU

Glasovanje ‘preostali svet’

Televizija Slovenija pristojne na EBU poziva tudi k razpravi o uvedbi glasovanja ”Rest of the World”. Kaj je njen smisel in zakaj bi imeli vpliv na izid tekmovanja državljani držav, ki pri Pesmi Evrovizije ne sodelujejo?

Nenazadnje pa Televizija Slovenija poziva tudi k razmisleku o načinih, kako v prihodnje učinkoviteje vključiti mnenje članic EBU v snovanje izbora in pri sprejemanju ključnih odločitev oz. kako vzpostaviti bolj demokratičen sistem odločanja.

(Raz)druženi v glasbi

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
2
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button