MALMÖ 2024

Glasovanje na Evroviziji: Bodo te spremembe vplivale na rezultate?

Sporočanje glasov ostane enako

Malmö 11. in 12. marca gosti predstavnike sodelujočih delegacij na Pesmi Evrovizije 2024. Vodje delegacij (37) so med drugim seznanili s potekom evrovizijskega tekmovanja, poleg tega pa so razpravljali tudi o nekaterih novostih. Nekaj izmed teh je javnosti že znanih!

Glasovanje
Glasovanje vsako leto buri duhove. Foto: Eurovision.tv

Glasovanje od prve pesmi dalje

Med drugim so se dotaknili tudi glasovanja v velikem finalu. V soboto, 11. maja, ko bo na sporedu Veliki finale Pesmi Evrovizije 2024 se bo glasovanje začelo tik pred izvedbo prve pesmi. Gledalci bodo lahko oddali svoje glasove med izvajanjem pesmi. Tako jim ne bo potrebno čakati, da se predstavijo vse pesmi (26), kot je to veljalo od uvedbe javnega glasovanja leta 1997 (razen v letih 2010 in 2011, ko se je glasovanje prav tako začelo ob pričetku posameznega tekmovanja).

“Glasovanje v finalu se je začelo, ko smo slišali vseh 26 pesmi. Namesto tega želimo gledalcem omogočiti, da sodelujejo že od začetka. Torej, če nekdo sliši pesem, ki mu je všeč, mora imeti možnost takoj glasovati. Seveda lahko počaka tudi do povzetka na koncu, kot v prejšnjih letih. Televizija SVT ima na švedskem nacionalnem finalu Melodifestival pozitivne izkušnje s tem postopkom glasovanja. Poleg tega želijo glasovati tudi gledalci iz drugih delih sveta, zato jim želimo omogočiti boljšo možnost sodelovanja pri izidu. Zdaj jim ne bo treba nastavljati budilke sredi noči.” Ebba Adielsson, izvršna producentka

Kaj pa preostali svet?

Poleg tega bodo imeli evrovizijski oboževalci v nesodelujočih državah (torej preostali svet) na voljo skoraj 24 ur, da glasujejo za svoje najljubše pesmi pred začetkom vsakega od nastopov v živo. Spletno glasovanje za preostali svet se bo začelo takoj po koncu druge generalke za vsak polfinalni večer in veliki finale prejšnji večer in bo odprto do začetka posamezne oddaje v živo.

Slovenija je 12 točk podelila Italiji.
Sporočanje glasov bo ostalo enako. Foto: Eurovision.tv

V finalu približno 50:50

Kaj pa strokovne komisije? Nacionalne žirije v vsaki sodelujoči državi bodo še vedno glasovale, toda le v velikem finalu (kar bo predstavljalo skoraj 50 % končnega rezultata, le nekaj več kot 50 % pa bodo prispevali glasovi javnosti). Predstavitev rezultatov (torej sporočanje točk) se v velikem finalu ne bo spremenila.

O desetih najboljših uvrščenih iz vsakega polfinala pa bodo odločali le glasovi javnosti. Predstavitev rezultatov v polfinalu bo enaka, kot smo jo vajeni!

ANKETA

Kakšno mnenje imate o spremembi glasovanja na Evroviziji 2024?

Že oddanih glasov: 122

 

Rezultati

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button