INTERVJUJI

Gaja Prestor po Emi: Trenutno sem ravno na veliki prelomnici v življenju

Gaja Prestor. Ambiciozna in miroljubna. Od generacije mlajših in starejših glasbenikov se razlikuje po tem, da je drugačna. Izžareva nekakšno posebnost. Teži k odličnosti svojih glasbenih izdelkov. Poleg tega pa deluje drugače, saj zna vsako novo glasbeno zgodbo povedati po svoje – ko ustvarjalno izziva, spreminja intimne in družbene vzorce.

Gaja PrestorFoto: Samantha Kandinsky

Glasbenica Gaja Prestor, ki prihaja iz Celja, bo kaj kmalu, 22. aprila, praznovala dvajseti rojstni dan Po horoskopu je nežna bikica. Marsikdo razsodno glasbenico pozna kot influencerko in instagramarko. Med njene najbolj znane skladbe spadajo Lepši svet, Ona, Decembra, Najino nebo, Le tebe rabim in Verjamem vase.

Kljub obilici dela se je prijazno odzvala našemu povabilu in nam zaupala nekaj svojih pogledov na glasbo.

Gajo Prestor smo pred kratkim spremljali na Emi 2020.Foto: Alesh Maatko

Prijazno pozdravljeni. Kdaj ste prvič začutili ljubezen do glasbe? Ste že kot otrok veliko peli in zabavali starše ali goste?
Tudi Vi prijazno pozdravljeni. Ljubezen do glasbe se je zagotovo rodila že v prvih letih življenja. Starši pravijo, da sem najprej pela, šele kasneje govorila. Spomnim se, da sem na pamet znala vse otroške cedeje – poslušala sem Zvončke, ki so vsebovali zgodbice in veliko pesmic. Že kot čisto majhna punčka sem doma organizirala koncerte in nastope za svoje starše ter sosede. Skupaj z najboljšo prijateljico Emo, ki je stanovala eno stanovanje pod nami, sva skoraj vsak dan ustvarjale nove koncerte in igre – verjetno so naju starši imeli kar polno glavo (smeh). Vedno, ko je bila v šoli kakšna prireditev, sem takoj dvignila roko, da želim sodelovati. Sploh me ni bilo sram, ni me bilo strah, kar dandanes prav občudujem. Leta 2008, ko sem bila stara osem let, sem z družino odšla na morje, in sicer v mesto Poreč. Tamkajšnji hotel je organiziral prireditev, iskali so talente. Zmagala sem in družini pridobila brezplačen dopust v hrvaškem Šibeniku.

Če izhajamo iz naslova pesmi Lepši svet, lahko rečemo, da verjamete v boljši svet, ki bi moral obstajati? Ali mogoče celo obstaja nekje?
Moram priznati, da me še nihče v nobenem intervjuju ni vprašal po tej pesmi. Tudi sama včasih pozabim nanjo, čeravno je igrala kar pomembno vlogo na začetku mojega ustvarjanja. Ko sem napisala to pesem, sem imela dvanajst let in obiskovala sem šesti razred osnovne šole. Takrat sem sama šla skozi kar težko obdobje, a sem vseeno verjela, da nekje obstaja lepši svet z iskrenimi in z ljubečimi ljudmi. Pesem je bila moja opora in motivacija. Danes pa rečem, da boljši svet ni ravno fizičen prostor, ki bi ga lahko našli ali obiskali. Svet si vsak posameznik oblikuje sam. Neverjetno je, koliko vpliva ima naš um na to, kako doživljamo svet okoli nas. Če bomo razmišljali negativno in se osredotočali le na slabe stvari, ki se nam dogajajo, bo svet črn. Ko pa pogledamo svet z druge strani, s tiste dobre in pozitivne, bo naš svet boljši. Še več, čudovit.

Ema je bila čudovita izkušnja, pravi Gaja Prestor.Foto: Alesh Maatko

Kaj dobrega Vam je dala Ema 2020?

Letošnja Ema je bila zame ogromna prelomnica tako v karieri kot tudi v osebnem življenju. Z nastopom sem sama sebi dokazala, da lahko izpeljem nastop pod ogromnim pritiskom. Spoznala sem, koliko dela je treba vložiti za samo tri minute nastopa na televiziji. Spoznala sem tudi sebe v drugačni in bolj dinamični luči kot prej. Vedno, ko sem pela, sem bila navajena stati pri miru. Na Emi 2020 pa sem si dala duška in nastop podkrepila s koreografijo. Naučila sem se, da je dobro imeti pozitivna pričakovanja o rezultatih, ampak tudi realna. Na tekmovanje sem vstopila z željo, da od teh dni odnesem čim več. Zelo veliko mi je pomenilo, ko sem videla, kakšno trdno oporo imam pri domačih in osebah, ki so mi blizu.

Ali ste se v pesmi Verjamem vase, ki ste jo predstavili na letošnji Emi, dotaknili prav tega, da si človek s tem, ko želi ugajati večini, dela več škode kot koristi?
Človek se z ambicijami in željami, da postaja vse boljši, lahko velikokrat ujame v napačne miselnosti. Recept do uspeha je definitivno ta, da si ostajaš zvest tudi takrat, ko tvoje razmišljanje morda drugim ni všeč. Sama sem se velikokrat ujela v trenutkih, ko sem postajala nekdo drug. Večina ljudi vsak dan preživi nekaj časa na socialnih omrežjih in s tem se zastruplja z ideali sveta. Toliko energije se dnevno porabi samo za to, da bi postali bolj podobni nekomu drugemu. In šele takrat, ko sem res želela postati nekdo drug, sem bila najbolj nesrečna. Mediji nas po tihem zastrupljajo. Ko opaziš, da gredo tvoje misli in dejanja po tej poti, se moraš ustaviti in vprašati o svojem jazu. Lahko tudi pred ogledalom. Pomembno je, kdo si in kako se izboljšati. Sreča pride šele takrat, ko dnevno delaš na tem, da se učiš novih stvari in gradiš na svojem karakterju. Ugajati moraš sam sebi in drugim moraš pomagati, da postanejo najboljša verzija njih samih.

Gaja Prestor s svojo ekipo na Emi 2020.Foto: Alesh Maatko

Delujete izredno čutno in ljubeznivo. Je Vaša osebnost že začrtana ali se prepuščate toku usode?
Najlepša hvala. Težko rečem, da je moja osebnost že začrtana. Sigurno bom čez mesec ali čez leto malo drugačna. Osebnost se razvija z leti, izkušnjami in osebnostmi, ki so okoli nas. Osebnost se nadgrajuje z vsakim pogovorom, s prebrano knjigo, z dogodivščinami itd. Lahko rečem, da se prepuščam toku usode. Skrbim pa, da se razvijam vedno na boljše in zrelejše. In na vedno bolj polno ljubezni.

Koliko v glasbi sledite lastnim željam in koliko zahtevam občinstva?
Vedno sem izhajala iz sebe. Izhajala sem iz tega, kar čutim, da želim predati občinstvu. Če sam verjameš v svoje delo, potem bodo vate zelo lažje verjeli tudi drugi. Ne predstavljam si, da bi ustvarjala le po željah drugih. Trudim se, da ustvarjam iskreno in kvalitetno. Seveda pa z veseljem prisluhnem idejam občinstva.

Katera vaša pesem najbolj ponazarja oziroma opisuje, kako Vi dojemate ljubezen?

Če
izhajam iz svojih pesmi, potem je to pesem Le tebe rabim. V njej
opisujem to, da ni vedno vse tako rožnato, kot se zdi na prvi pogled. Da
se vsi v ljubezni včasih izgubimo, bojimo se sprememb in celo nas
samih. A vsi padci in težki trenutki so tisti, ki nas najbolj zbližajo.
Sama pravim, da je v ljubezni potrebno tudi delo. Delo, da se učiš, kako
ljubljeno osebo razumeš tudi takrat, ko se z njo ne strinjaš.

Zame je
ljubezen najbolj pomembna vrednota. Vse nastane iz ljubezni in vse se
začne z ljubeznijo, zanjo pa se je treba boriti in jo spoštovati. Včasih
nas ravno ljubljena oseba spomni na to, da moramo ljubiti tudi samega
sebe. Tako tudi zapojem v pesmi: »Le tebe rabim, da spet bom ista kot
prej.

Odlično pojete. Ste samoukinja?
Hvala. Nisem popolnoma samoukinja, obiskovala sem kar nekaj glasbenih in vokalnih profesorjev. Začela sem v osnovni šoli, kjer sem v glasbeni šoli obiskovala program petja. Kasneje sem se vpisala na vokalno šolo v Preboldu, potem sem kar šest let obiskovala Vocal BK Studio v Celju – lahko rečem, da sem večino svojega znanja pridobila kar tukaj. Seveda pa sem velik delež prispevala tudi sama z vajami in improvizacijo različnih pesmi doma.

Posneli ste že nekaj videospotov. Je po Vašem računalniška tehnologija dala glasbi dodaten čar ali ga je odvzela?
Obožujem snemanja videospotov. Sigurno bi rekla, da mu je dodala dodaten čar. Včasih je lažje, če ljudje poleg glasbe še vizualno vidimo nekaj, kar bi brez tega morda spregledali. Poglejmo videospot za pesem Ona – videospot skozi ples prikazuje stisko odvisnika. Vsak moj videospot nosi neko globlje sporočilo za gledalce in poslušalce, da lažje začutijo emocije. Za ustvarjanje dobrega videospota pa je potrebna dolga priprava in ekipa, ki razume, kaj si želiš kot artist prikazati. Zato moraš biti pri izbiri ekipe zelo pozoren. Imam ogromno idej za prihajajoče pesmi in videospote, vendar je to kar močan finančni zalogaj, zato izdam na leto od dva do tri videospote. 

Žan Serčič in Gaja Prestor na Emi 2020.Foto: Alesh Maatko

Pri glasbenih izdelkih sodelujete z glasbenikom Žanom Serčičem. Zakaj je on naredil na Vas največji vtis?
Res je Žan Serčič edini producent, s katerim delam že od samega začetka. Z Žanom sva se spoznala prek Instagrama leta 2016, ko je opazil moje delo. Tudi sama sem ga spremljala že od njegovega nastopa na Talentih. Ko sva se spoznala tudi v živo, sva se res odlično ujela. Žan razume moje ustvarjanje in razume mojo glasbo, kar je pri izbiri producenta najpomembnejše. Odnos med artistom in producentom je zelo poseben, zato si trenutno skoraj ne predstavljam ustvarjati s kom drugim. Nikoli mi ni lagal in nikoli ni želel na meni samo zaslužiti. Res je iz mene vedno potegnil vse najboljše in to posnel na trak. To me je prepričalo, da nadaljujem delo z njim.

Spodbujate k pogumu v ljubezni. Zakaj včasih tako težko sledimo svojemu srcu?
Če v življenju ne tvegamo ali če živimo v strahu, potem lahko zamudimo čudovite stvari. Če govorim iz svojih izkušenj, lahko povem, da še dve leti nazaj nisem ravno verjela v ljubezen. Vedno sem se znašla okoli ljudi, ki mi ljubezni niso znali deliti. Dala sem vse od sebe in vedno ostala sama. Zato je včasih res težko slediti srcu, ko te okolica vedno bolj zabija v tla. Tako glede kariere kot tudi osebnih odnosov. Če v svoje delo ali ljubezen ne verjamemo, potem slednje ne bo prišlo do nas. Kot sem že omenila, je ljubezen vredna tega, da kdaj pademo in nas boli. Bolečina je na nek načinlepa, saj nas oblikuje. Brez slabih dni ne bi cenili dobrih. Vsak od nas bo v življenju doživel na milijone zavrnitev. Najbolj pa nas oblikuje ravno to, da se vedno znova postavimo na noge in začnemo znova.

V pesmih ste res tako odkriti v razgaljanju ženskih globočin. Tudi zaradi osebnih izkušenj?
V svojih pesmih rada predstavim vse globine čustev in pa dogodkov iz svojega življenja. Rada ustvarjam v bolečini, mogoče se to sliši čudno. Vedno lažje pišem besedila takrat, ko sem žalostna. Menim, da se glasba lahko še veliko boljše izrazi, če govori o realnih čustvih in dogodkih. Z glasbo vsi iščemo neko tolažbo ali motivacijo – nekaj, da nas dvigne oz. da nam pomaga iz težkih situacij. Sploh ženske smo zelo komplicirana bitja, včasih nas je zelo težko razumeti. Sama se veliko lažje izražam skozi pesmi kot pa skozi besede same.

Gaja verjame, da se je za ljubezen treba boriti in jo spoštovati.Foto: Samantha Kandinsky

Kakšni pa so načrti in želje po Emi 2020? Je Slovenija pripravljena na Vas in Vašo glasbo?

Trenutno
sem ravno na veliki prelomnici v življenju. Po napornem letu 2019 in
Emi sem se za trenutek malo ustavila. Zdi se mi, da sem ravno na
razpotju poti – ne vem točno, kam me najbolj vleče.

Imam željo, da se v
prihodnosti preizkusim v kakšnem novem glasbenem stilu. Poleg tega tudi
upam, da mi letos uspe dokončati prvi album. Težko obljubim, kaj lahko
pričakujete od mene. Pustila se bom presenetiti vesolju, a imam dober
občutek. Trudila se bom in delala vsak dan na tem, da se moje znanje
širi. Pripravljena sem na vse in upam, da bo tudi Slovenija
pripravljena. A ne želim se omejevati samo na Slovenijo – nikoli ne vem,
kam me bo popeljalo življenje.

Kaj vse se lahko naučimo iz glasbe?
Iz glasbe se lahko ogromno naučimo. Ne le o sebi, vendar tudi o svetu. Večina pesmi nosi veliko večjo zgodbo, torej ne le užitek ob poslušanju melodije. Seveda pa ima užitek ob poslušanju glasbe svoje mesto. Glasba je lahko zdravilo za rane, ki jih sami težko zacelimo. Glasba doda tisto piko na i k vsem pomembnim in lepim trenutkom v naših življenjih.

Kakšen je danes Vaš vsakdan?
Za žarometi sem samo preprosta in navadna ženska. Sem zelo kreativna, vedno najdem nekaj za početi, nikoli mi ni dolgčas. Obožujem ustvarjanje v kuhinji, zelo rada pečem in kuham. Veliko dam na osebno nego svoje duše in tudi svojega telesa. Ukvarjam se tudi s kozmetiko, obožujem nego kože in ličenje. Najraje preživljam proste dneve s svojimi bližnjimi, prijatelji in s fantom. Drugače sem tudi zelo štorasta in zmedena na trenutke – odvisno od dneva. (smeh)

Iskrena hvala za sproščen klepet, želimo Vam, da še naprej verjamete vase. Srečno.
Hvala Vam za povabilo. Naj zaključim z delčkom besedila komada Najino nebo: »Zvezde so sanje, ki so v meni našle pot.« Najdite pot do svojih sanj.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button