SANREMO

Sanremo 2020 osvojil Diodato, ki bo zastopal Italijo na Pesmi Evrovizije

Po petih pre-dolgih večerih je Italija skozi tradicionalni festival Sanremo, ki je tudi letos postregel s škandalom, vendarle izbrala in dobila novega evrovizijskega predstavnika. To je postal 39-letni Antonio Diodato, ki je na Sanremu že skoraj stal na stopničkah, saj je leta 2014 v kategoriji mladi osvojil drugo mesto, leta 2018 pa je bil osmi.

Kot kaže je bil njegov tretji glasbeni nastop več kot uspešen, saj je poleg zmage osvojil še dve nagradi in sicer nagrado kritikov (nagrado Mia Martini) in nagrado s strani medijev (nagrado Lucio Dalla). Sicer pa to niso bile edine nagrade, ki so jih podelili skozi finalni večer. Tosca je prejela nagrado za najboljšo glasbo (nagrado Giancarlo Bigazzi), Rancore je bil nagrajen za najboljše besedilo (nagrada Sergio Bardotti), drugouvrščeni Francesco Gabanni pa je prejel glasbeno nagrado TIMmusic.

Antonio Diodato je stavil na pesem Fai Rumore in zmagal! Foto: RAI

Sicer pa se je v Italiji – v času Sanrema, torej od 4. do 8. februarja 2020 – vse skupaj vrtelo okrog glasbe, glasbe in še enkrat glasbe. V znamenitem gledališču Ariston, kjer vsako leto poteka festival, je imel vse niti v rokah umetniški vodja Amadeus, ki je ospešno krmaril festivalsko barko, ob scenografiji, ki je bila zopet nekaj posebnega in ki jo je znova oblikoval Gaetano Castelli.

Sicer pa imajo sosedje Italijani zanimiv sistem glasovanja, saj je sestavljen iz treh različnih skupin. Tu je demografska žirija, svoje glasove pa so oddali tudi festivalski orkester, mediji, in ne nazadnje tudi ljudstvo. Slednje je imelo 34 % moč, demografska žirija je prispevala 33 % vseh glasov, akreditirani mediji pa še preostalih 33 %. Skupni seštevek vseh glasov je prinesel novega zmagovalca.

Znameniti festival Sanremo je tudi tokrat potekal pet večerov. Skozi prvi večer sta še najbolj navdušila gosta Al Bano in Romina Power, drugi večer je ob legendarni zasedbi Ricchi e Poveri plesala cela Italija, tretji večer pa je bil v znamenju festivalskih uspešnic ter Georgine Rodriguez in nogometnega asa Cristiana Ronalda. Četrti večer je prinesel prvega zmagovalca v kategoriji Mladi (Nuove Proposte), poleg tega pa se je zgodil odmevni škandal, ko sta Morgan in Bugo med seboj obračunala kar na odru. Zadnji večer je tradicionalno prinesel novega zmagovalca Sanrema – to je postal Antonio Diodato, ki je prepričal s pesmijo Fai Rumore, saj je osvojil 39,3 % vseh glasov, takoj za njim pa je bil Francesco Gabbani, ki je navduševal s pesmijo Viceversa.

70. Festivala Della Canzone Italiana di Sanremo 2020 (končni razplet):

 1. Diodato – Fai Rumore (39,3%)
 2. Francesco Gabbani – Viceversa (33,9%)
 3. Pinguini Tattici Nucleari – Ringo Starr (26,8%)
 4. Le Vibrazioni – Dov’è
 5. Piero Pelù – Gigante
 6. Tosca – Ho Amato Tutto
 7. Elodie – Andromeda
 8. Achille Lauro – Me Ne Frego
 9. Irene Grandi – Finalmente Io
 10. Rancore – Eden
 11. Raphael Gualazzi – Carioca
 12. Levante – Tikibombom
 13. Anastasio – Rosso Di Rabbia
 14. Alberto Urso – Il Sole Ad Est
 15. Marco Masini – Il Confronto
 16. Paolo Jannacci – Voglio Parlarti Adesso
 17. Rita Pavone – Niente (Resilienza 74)
 18. Michele Zarrillo – Nell’Estasi O Nel Fango
 19. Enrico Nigiotti – Baciami Adesso
 20. Giordana Angi – Come Mia Madre
 21. Elettra Lamborghini – Musica (E Il Resto Scompare)
 22. Junior Cally – No Grazie
 23. Riki – Lo Sappiamo Entrambi

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button