REPORTAŽA

Popevko 2021, ki je žal sama sebi namen, je osvojila Raiven

Žal festival Popevka že dolgo ni več to, kar je bil nekoč. Če so se v zlatih časih Slovenske popevke po zaključku festivala skladbe vrtele do naslednje festivalske edicije in še dlje, je danes tako, da se bolj kot ne skladbe prvič in zadnjič zavrtijo prav na festivalu. Sodeč po letošnjem festivalu, ki je bil sam sebi namen, žal ne bo nič drugače.

1. Balladero - Marelice (Foto: Adrian Pregelj) 2. Aleksandra Ilijevski & Goran Bojčevski kvartet - Pusti Me (Foto: Adrian Pregelj) 3.  Uroš Buh - Blizu (Foto: Adrian Pregelj) 4. Okustični - Še bolj prav (Foto: Adrian Pregelj) 5. Vudlenderji - Podaril si mi svoje srce (Foto: Adrian Pregelj) 6. Gregor Ravnik - Še ko te ni, te imam (Foto: Adrian Pregelj) 7. Veronika Kumar - Solzam (Foto: Adrian Pregelj) 8. Tomaž Hostnik - Če imel bi moč (Foto: Adrian Pregelj) 9. Raiven - Volkovi  (Foto: Adrian Pregelj) 10. Žiga Rustja - Ko padeš (Foto: Adrian Pregelj) 11. Lea Sirk - Zgodba za dva (Foto: Adrian Pregelj)

Pojasnilo glede Roka Ferengja

"V uredništvu Razvedrilnega programa TV SLO je bila na predlog izborne strokovne komisije Popevke 2021 sprejeta odločitev, da se iz tekmovalnega programa festivala Popevka izloči ena od skladb, saj se je po naknadnem preverjanju ugotovilo, da za sodelovanje na festivalu Popevka 2021 ni izpolnjevala vseh zahtevanih pogojev."

V tem primeru gre za skladbo Pomladni večer, ki bi jo moral odpeti Rok Ferengja.

Na festivalskem odru studia 1 Televizije Slovenija smo slišali 11 novih popevk, ki so se uvrstile v bogato zakladnico slovenskih popevk. Nastopili so: Balladero (Marelice), Aleksandra Ilijevski & Goran Bojčevski kvartet (Pusti Me), Uroš Buh (Blizu), Okustični (Še bolj prav), Vudlenderji (Podaril si mi svoje srce), Gregor Ravnik (Še ko te ni, te imam), Veronika Kumar (Solzam), Tomaž Hostnik (Če imel bi moč), Raiven (Volkovi), Žiga Rustja (Ko padeš) in Lea Sirk (Zgodba za dva).

Vse popevke so izvajalci odpeli v živo ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla. Skozi festivalski večer je občinstvo pred televizijskimi in radijskimi sprejemniki popeljal Tilen Artač.

Na Popevki 2021 je slavila Raiven. Foto: Adrian Pregelj

Festivalske popevke tudi na digitalnem albumu ZKP RTV Slovenija. Založba kakovostnih programov je namreč izdala digitalni festivalski album z vsemi festivalskimi skladbami, dodana pa je tudi zmagovalna skladba festivala Popevka 2019. Album bo od nedelje, 12. septembra, na voljo v spletnih digitalnih trgovinah in v spletni trgovini ZKP.

Izmed vseh je občinstvo najbolj prepričala Raiven, ki je za skladbo Volkovi prejela Veliko nagrado občinstva Popevke 2021.

Avtorica glasbe in besedila je Sara Briški Cirman, avtor priredbe pa Anže Rozman. Izjemna glasbenica Raiven je po zmagi na festivalu Popevka 2021 povedala: "Želim si poiskati kakšne zelo posebne besede, ampak tako kot ve vsak zmagovalec in vsakdo, ki je napisal pesem, ki izhaja iz neke ranljivosti, da so občutki neopisljivi ter da sem zelo hvaležna in zelo presenečena."

Raiven je ob tem še zapisala, da je glasbo in besedilo za Volkove ustvarila sama, doma ob klavirju in to ravno kakšen mesec po nastopu na Emi 2019, kjer je nastopila s pesmijo Kaos. "Takrat si nisem mislila, da bo pesem doživela premiero ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija."

Nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti je prejel Gregor Ravnik.Foto: Adrian Pregelj

Pet nagrad je podelila tudi strokovna žirija, ki so jo sestavljali predsednica žirije Eva Hren ter Eva Boto, Alja Kramar, Leon Oblak in Žiga Pirnat.

Popevka, za katero sem bil vesel, da je znova na programu Televizije Slovenija, je danes žal le še sama sebi namen. Mimogrede, Sanremo traja pet dni od 21h do 1h ponoči, naša žalost, ki res ni za nikamor, pa urco in pol. Tudi to je odnos do slovenske glasbe ... več pa raje ne nadaljujem.

Alesh Maatko,
odgovorni urednik Evrovizija.com

Veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti je prejel Gregor Ravnik za skladbo Še ko te ni, te imam. Avtorja glasbe sta Marko Hrvatin in Mitja Bobič, avtor besedila Drago Mislej Mef, avtor priredbe pa Patrik Greblo. Nagrado za najboljše besedilo je prejel Tomaž Hostnik za skladbo Podaril si mi svoje srce v izvedbi Vudlenderjev. Nagrado za najboljšo priredbo je prejel Aleš Avbelj za skladbo Še bolj prav, ki so jo izvedli Okustični. Nagrado za najboljšo interpretacijo in nagrado za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca je prejela Veronika Kumar za avtorsko pesem Solzam. 

IzvajalecPopevkaGlasba / Besedilo
1.BalladeroMareliceD. Bagola / Dominik Bagola, Aljoša Bagola
2.Aleksandra Ilijevski Pusti meGoran Bojčevski / Aleksandra Ilijevski
3.Uroš BuhBlizuUroš Buh
4.OkustičniŠe bolj pravKarin Zemljič
5.VudlenderjiPodaril si mi svoje srceTomaž Hostnik
6.Gregor RavnikŠe ko te ni, te imamMarko Hrvatin, Mitja Bobič / D. M. Mef
7.Veronika KumarSolzamVeronika Kumar
8.Tomaž HostnikČe imel bi močTomaž Hostnik
 9.RaivenVolkoviSara Briški Cirman
10.Žiga RustjaKo padešŽiga Rustja
11.Lea SirkZgodba za dvaLea Sirk

Sorodne novice

19.9.2021

Slovenska nota 2021: Zmagoslavje za Pio Katarino Kremžar

19.9.2021

Veličasten zaključek LJ Festivala s Simfoničnim orkestrom radia ORF

12.9.2021

Raiven po zmagi: Skladba Volkovi govori o živalski naravi človeka

11.9.2021

Popevka 2021: Pesem Roka Ferengja diskvalificirana; govori se o plagiatu

18.9.2021

Presenetil nas je Filharmonični orkester Baltskega morja

Facebook

Twitter