SLO POPEVKA

Raiven o usodnem srečanju s Heleno

Ikona združila vrhunski pevki

Pevka Raiven, ki smo jo skupaj s Heleno Blagne lahko spremljali v voditeljski vlogi na Popevki 2023, je ustvarila hommage ženski, ki jo presojajo ne glede na to, kdo pripoveduje njeno zgodbo. Motiv lepe Helene je prenesla v sedanjost in nastal je singel Ikona, ki je zaživel ob ikoni slovenske popularne glasbe Heleni Blagne.

Helena Blagne in Raiven
Helena Blagne in Raiven Foto: Anže Furlan

Raiven o Ikoni

“Preden sem se lotila komponiranja novih skladb, sem nosila v sebi močno željo, da bi na prihajajočem albumu sodelovala z drugimi umetniki. To je nekaj, česar do zdaj nisem delala, vsaj ne pri svojih avtorskih delih. Želela sem, da so ta sodelovanja osmišljena in nekoliko presenetljiva, ki bi me potisnila iz moje cone udobja. Priložnost se je pojavila sama, ko so naju s Heleno povabili k vodenju Popevke. In med pisanjem besedila je sodelovanje pridobilo še večji smisel,” je ob tem razložila Raiven.

Ikona ni le skladba, je koncept, ki zajema avantgardo današnjega časa. Raiven se je že srečala z usodo lepe Helene prek tragedije Trojanke. Ta dvojnost, ki jo Ikona zajema, odstira brezčasno zgodbo usode in pogube. Helena je večplasten arhetip ženske, ki ga zaznamujeta tako krona idealizacije kot trnje obsojanja.

“Čeprav osebnoizpovedne skladbe lahko odsevajo umetniško globino, menim, da se lahko glasbeniki hitro zapletemo v samovšečnost. Pogosto se mi zdi tak pristop klišejski, pretiran in egocentričen. S tem tudi obstaja nevarnost, da se kot umetnik nepotrebno omejuješ. Menim, da zgodbe drugih ljudi nudijo priložnost, da se kot ustvarjalec ne ujameš v lastno zgodbo ali bolečino, temveč si razširiš perspektivo. To prinaša večjo kreativno svobodo. Tako besedila postanejo manj subjektivna in ponujajo večji prostor za interpretacijo poslušalcev, kar je srčika umetnosti – da postane odsev občutkov in izkušenj širše skupnosti,” je ob tem dodala Raiven.

Helena Blagne in Raiven
Pesem ikona sta predstavili na Popevki 2023 Foto: Anže Furlan

Prvič v vlogi producentke

Ikona predstavlja še en mejnik v glasbenem razvoju akademsko izobražene glasbenice, saj se je prvič preizkusila v vlogi producentke. Gre za prvo skladbo, ki nosi njen markanten podpis od začetka do konca ustvarjalnega procesa. Raiven se pod skladbo, tako kot na svojih dozdajšnjih stvaritvah vse od albuma Magenta, podpisuje kot avtorica glasbe in besedila.

Mala rožnata soba

Na vprašanje, kako je nastala Ikona, akademsko izobražena pevka odgovori: “Skladba je nastala v moji mali rožnati glasbeni sobi. To je bila ena izmed prvih skladb, ki sem jo zasnovala v vlogi producentke od začetka do konca. Začetno različico skladbe sem posnela sama, nato pa sem odletela v London, kjer je moj dolgoletni producent skladbi dodal zadnji pečat. Pri pisanju besedila sem združila moči s svojo učenko, pri čemer so mi pomagali tudi predlogi ljudi, ki so mi blizu. Medtem ko je Peter (producent, op. a.) izpopolnjeval melodijo, smo si medsebojno izmenjevali različice skladbe in jo na koncu poslali Heleni. Helena se je v tednu dni naučila besedilo, nato sva se skupaj odpravili v studio in zaokrožili ustvarjalni proces.”

Ikona je nadaljevanje elektro-opernega in elektro-pop poglavja, katerega temelji segajo do prvenca Magenta in kratkometražnega albuma REM. Raiven je svoj zadnji avtorski pečat pustila prav na Popevki, kjer je leta 2021 slavila s skladbo Volkovi. Ob vrnitvi na festival, tokrat v vlogi voditeljice, se je priložnost, da predstavi nadaljevanje svojega avtorskega dela, ponudila sama od sebe.

Izpopopolnjevanje v operi

Vmes se je Raiven posvetila udejstvovanju in izpopolnjevanju v operi. Za svoje študijske dosežke je po magisteriju 2022 prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Po zaključku študija je mezzosopranistka debitirala v ljubljanski Operi, kjer nadaljuje gostovanja v predstavah, kot sta bili Orfej v peklu (režija Vito Taufer) in Evgenij Onjegin (režija Vinko Möderndorfer).

Helena Blagne in Raiven
Njun nastop po Popevki 2023 odmeva! Foto: Anže Furlan

Z Ikono se napoveduje album

Ikona je skladba, ki slavi žensko, prepoznava njeno moč, hkrati pa postavlja ogledalo družbi, v kateri živimo. Ikona je tudi razmislek o individualnosti, ki poudarja, da so naše osebne zgodbe gradniki naše identitete. Hkrati je Ikona znanilka novega kratkometražnega albuma z naslovom Sirene, ki ga bo Raiven izdala 17. februarja prihodnje leto. V novih skladbah bo odsevala usode ikoničnih žensk zgodovinskih obdobij, ki so ji služile kot navdih.

“Ikona zvočno odlično odraža smer, ki sem si jo začrtala na novem EP-ju. Pri skladbah za novi album sem uporabila operne vokale na način, da delujejo kot del inštrumentalnega ‘hooka’. Večkrat operni vokali delujejo kot inštrument. Besedilo Ikone pa predstavlja uvod v zgodbe žensk. Ob ustvarjanju skladb sem se predvsem zabavala. Še vedno ostajam zvesta razkrivanju neke temnejše plati, ki bo verjetno pri meni vedno prisotna in vidna. Tukaj je še del, ki ga do zdaj nisem bila pripravljena kazati, ali pa nisem bila dovolj sproščena, da bi ga na odru prikazala. Zame je ta album eksperiment, saj me zanima, kako bo občinstvo sprejelo moj pristop k produkciji,” je sklenila Raiven.

Leto 2024 bo za Raiven prelomno, saj bo praznovala desetletnico glasbenega udejstvovanja na slovenski popularni glasbeni sceni.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Twitter
Back to top button