POPEVKA

Ste vedeli, da smo pred desetimi leti dobili knjigo o Slovenski popevki?!

Knjiga z naslovom Enkrat še zapoj

Slovenska popevka, ki se bo letos zgodila 29. oktobra, v letu 2022 obeležuje prav poseben jubilej – 60. obletnico. Znameniti festival je bil namreč prvič prirejen prav leta 1962, in sicer v Festivalni dvorani na Bledu. Takrat je slavil Stane Mancini s pesmijo Mandolina.

No, leta 2012, ob 50. obletnici Popevke, pa smo dobili knjigo z naslovom Enkrat še zapoj … (naslov je dobila po začetku refrena prve zmagovalne skladbe Mandolina), ki jo je napisal Vladimir Frantar, ki je prav gotovo najprimernejši človek za to delo. Že kot rosni mladenič se je namreč zanimal za ta festival in bil med drugim prisoten v dvorani že daljnega maja 1962, ko se je vse skupaj začelo. Knjiga je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi.

Vladimir Frantar
Vladimir Frantar je pred desetimi leti izdal knjigo o Slovenski popevki. Foto: Alesh Maatko

Kronološki princip

Knjiga sledi kronološkemu principu in predstavlja festival leto za letom, pri čemer je jasno potegnjena ločnica med ‘zlatimi’ leti, tj. prvo fazo od 1962 do 1983), in obnovljenim festivalom po 1998 (ta leta avtor morda celo prelaskavo imenuje ‘srebrna’ leta). V drugem delu sledi 75 portretov najpomembnejših ljudi, ki so soustvarjali Slovensko popevko. Pri tem se avtor ni omejil zgolj na pevce, skladatelje in besedilopisce, ampak je vključil tudi druge tv delavce (režiserje, urednike itd.), ki so pomembno prispevali k uspehu prireditve.

Opomba: Pri vsebini članka je sodeloval tudi profesor Samo Koler.

Vladimir Frantar je osebno spremljal slovensko popevko od njenih začetkov vse do danes. Velja za enega najbolj informiranih poznavalcev popevke.

Vladimir Frantar
Knjigo Enkrat še zapoj … je napisal Vladimir Frantar. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button