SLO POPEVKA

Nino Ošlak: Vsak festival je po svoje zanimiv, ampak bistvo je pesem

Zmagovalec Popevke 2023

Festival Popevka 2023 je tokrat osvojil Nino Ošlak, ki je ljudstvo prepričal s skladbo Med nama. Vsestranski akademski glasbenik Nino Ošlak, ki v svetu glasbe deluje kot pevec, pianist, avtor glasbe in besedil, producent ter še kot pedagog, si je nekaj dni po Popevki z veseljem vzel čas za naš portal Evrovizija.com ter spregovoril tudi o Emi in Evroviziji.

Nino Ošlak
Nino Ošlak na odru Popevke 2023. Foto: Erazem Paravinja

Super spodbuda

Sedaj, ko so se umirile misli, kako gledate na nepozabno zmago na Popevki?
Zmaga je ena krasna pika na i, še slajša pa je zato, ker sem prvič sploh tekmoval na naših festivalih. Pa še letos teče petnajsto leto mojega delovanja in je to ena zares super spodbuda za delo in kreativo naprej.

Kakšni pa so odzivi ljudstva, ki vam je v bistvu dalo največ glasov?
Izjemno pozitivni. Kaj takšnega res nisem pričakoval. Dobil sem preko dva tisoč sporočil, čestitk, ljudje so celo izbrskali moj domač naslov, v poštni nabiralnik dobivam risbice mladih oboževalk, dobil sem celo unikatno srebrno zapestnico, na kateri je naslov pesmi Med nama … Gotovo se najdejo tudi zvesti ‘kavč komentatorji’, ki so seveda vedno najbolj pametni in vedo vse in še več, a tega res ne berem. Niti enega spletnega komentarja namreč nisem šel prebrat. Svojo energijo usmerjam v novo glasbo, v osebni razvoj, nove izzive.

Je bil to v bistvu vaš prvi festivalski nastop?
Res je, ampak … mislim, da zagotovo ne zadnji. (smeh)

Nino Ošlak
Popevko 2023 je osvojil Nino Ošlak. Foto: Katja Kodba

Z orkestrom je vedno lepo

Kako drugačen je nastop ob velikem orkestru v primerjavi s tistim brez orkestra?
Vedno je z orkestrom izjemno lepo, tokrat pa je bilo zame tudi precej naporno, saj sem par dni prej zelo zbolel. Tudi na dan nastopa sem bil precej slabega zdravja, a sem se za nastop nekako za silo sestavil. Če bi bil čisto fit, bi bil osebno še bolj zadovoljen. Težko je, če si perfekcionist.

Pesem Med nama ste ustvarili sami. Nam lahko zaupate zgodbo pesmi?
Pesem je lahko na prvi vtis zelo klišejska, skoraj preveč enostavna, lahko pa si jo vsak poslušalec razlaga bolj osebno. Takrat mislim, da res zadane v srce. Izbiral sem preproste besede, brez odvečnih metafor, zelo direktna je. Prav vsak, ki je kdaj ljubil in bil ljubljen, si jo lahko preslika v svoj osebni svet. Prepričan sem, da so to srčnost začutili tudi gledalci na letošnji Popevki.

Verjetno pa je po novem devetica vaša srečna številka?
Bila je sobota, 9., mesec 9, pa še moja pesem številka 9. Nekaj očitno imam s številom 9. (smeh)

Nino Ošlak
Osvojil je Popevko 2023. Foto: Erazem Paravinja

Mika ga …

Vas potemtakem mika tako Ema kot MMS?
Vsak festival je po svoje zanimiv, ampak bistvo je pesem. Tudi na Popevko se prej nisem prijavil, ker nisem imel pesmi, ki bi mi zvenela dobro z orkestrom. Ko bo prava pesem, pade tudi EMA in mogoče še kaj. Mika me, seveda.

Se vam zdi, da ste si z leti in lepo predvajanimi avtorskimi skladbami ustvarili kar lep krog zvestih poslušalcev?
Zagotovo. Tri albume sem posnel, 20 videospotov, cel kup raznih odrov in nastopov je za mano. Zagotovo je tudi to pripomoglo, veliko ljudi, res veliko, mi je pisalo že pred festivalom, da so zelo veseli, da sem se odločil za festivalski nastop.

Skladba Med nama je dobila tudi videozgodbo, kajne?
Videospot smo posneli že pred festivalom, a ker nam vreme ni bilo naklonjeno, nismo posneli celote. Zato smo nekaj dodatnih kadrov posneli po Popevki. Nisem želel klišejske ljubezenske zgodbe, zato smo posneli spot, kjer se s soigralko (Živa, ki je bila med drugim tudi moj spremljevalni vokal na festivalu) igrava z občutki skozi poglede. Ni poudarek na fizičnem stiku, ampak na energiji oz. kemiji med dvema. Želel sem prikazati tudi to, da ni vse vedno lepo, da je življenje vedno valovanje, malo gre gor in malo dol. Kadar gre navzdol je pomembno, da se dobro odrineš in poletiš čim višje v nove zmage.

Nino Ošlak
Zmagovalni trenutek na Popevki 2023. Foto: Erazem Paravinja

Med nama

Bi lahko izmed vseh vaših pesmi izluščili tisto, ki je recimo vam najbolj všeč?
Najbolj nehvaležno vprašanje, res! Ampak, te dni zagotovo Med nama, če izbiram med mojimi baladami, če pa si zaželim kaj bolj ritmičnega, pa zagotovo letošnja To je to.

Je kakšna nova že v predalu tako za vas kot za druge glasbenike, glede na to da pišete za druge?
Ne pišem na zalogo, nikoli. Nekaj pesmi je svežih, v delu, a vedno delam precej po instinktu. Ko bo pravi trenutek za določeno pesem, bo našla pot do ljudi, zagotovo.

Lahko za konec napoveva že četrti album, ali je še prerano?
Časi za albume niso ravno rožnati, a toliko kreative kot je v meni, pač naredi svoje. Najbrž bo prihodnje leto, a ne upam še govoriti o konkretnih časovnih okvirih.

Nino Ošlak
Nino Ošlak Foto: Erazem Paravinja

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
1
+1
2
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button