TORINO 2022
Zgodba v trendu

ESC 2022: V Italiji največ 44 držav

Medtem, ko predvsem evrovizijski oboževalci nestrpno čakajo razglasitev novega evrovizijskega mesta, so zaokrožile informacije, da bo na Pesmi Evrovizije 2022 v Italiji lahko sodelovalo maksimalno 44 držav. Toliko jih gre namreč še skozi obstoječi format. Če bi bilo zanimanje toliko večje, bi imele prednost tiste države, ki imajo boljše rezultate.

Trenutno je udeležbo na ESC 2022 potrdilo že 25 držav. Uradno Slovenije še ni med njimi, neuradno pa bo RTV Slovenija sodelovala na Pesmi Evrovizije v Italiji. Kot velevajo pravila za ESC 2022, ki so zaokrožila po evrovizijskih spletnih straneh, bo v Italiji 2022 lahko sodelovale le 44 držav, prej je bila ta omejitev 46. Ta številka je delno prilagojena tudi glede na vsesplošno pandemijo.

Maksimalno 44 držav

Številka 44 je precej blizu evrovizijskih edicij 2008, 2011 in 2018, ko je sodelovalo 43 držav, številka 44 pa se ni dosegla še nikoli. Seveda pa bi lahko vse skupaj postalo bolj zapleteno, če bi se na evrovizijski oder vrnile Andora, Bosna in Hercegovina, Madžarska, Črna gora, Slovaška in ne nazadnje še Turčija in Armenija, ki letos ni sodelovala. Se je pa zato ‘sprostilo’ eno mesto, saj Belorusija zaradi političnih mahinacij začasno ni več članica zveze EBU.

Kaj naj bi se zgodilo, če bo zanimanje veliko?

Na zadnji Pesmi Evrovizije v Rotterdamu je sodelovalo 39 držav. Neuradno se govori, da je za novo evrovizijsko edicijo veliko zanimanje, tako da ima zveza EBU menda tudi za to rešitev! Vse skupaj je/bo, kot poročajo evrovizijski mediji, v rokah t. i. referenčne skupine, ki bo v tem primeru odločila, katere države lahko sodelujejo na izboru v Italiji. Prednost naj bi imele tiste države, ki so na Evroviziji sodelovale največkrat v preteklih petih izborih. Lep primer sta tukaj Madžarska in Slovaška. Na novi izbor naj bi se v tem primeru uvrstila Madžarska, saj je na preteklih petih izborih sodelovala štirikrat.

V pričakovanju razglasitve mesta

Kakor koli, več bo znanega, ko bo znano novo evrovizijsko mesto v Italiji. Takrat bodo znana tudi pravila in ne nazadnje še usklajeni datumi. Zaenkrat se govori, da naj bi Pesem Evrovizije 2022 potekala 10., 12. in 14. maja 2022 …

V preteklosti, pred več kot petnajstimi leti, ko je bil prvič prvi predizbor, so vse skupaj reševali tudi tako, da so pregledali pretekle rezultate. Tiste države, ki so imele boljše rezultate so imele več sreče, kot tiste s slabšimi uvrstitvami. Enako je bilo tako v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko recimo leta 1994 Slovenija ni sodelovala zaradi slabega rezultata leta 1993.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button