SLO POPEVKA

Popevka 2021: Leina zgodba za dva

11. septembra se bo na TV Slovenija odvila letošnja Popevka, na kateri se bo predstavilo ducat tekmovalcev, ki se bodo potegovali za številne nagrade. Vse izvajalce, tako kot vsako leto, tudi letos predstavljamo na Evrovizija.com. Kot zadnja po vrsti je tu še naša evrovizijka Lea Sirk, ki bo tokrat prepevala o zgodbi za dva.

Lea je tudi studijska glasbenica in aranžerka, nastopala je na številnih
velikih odrih in snemala za mnoge slovenske izvajalce. Ob vsem tem pa
ima še lastno glasbeno šolo Glasbeno izobraževanje Cirque.

Lea Sirk je svojo glasbeno pot začela pri petih letih v Glasbeni šoli Koper, nadaljevala pa na Umetniški gimnaziji v Kopru. V času šolanja, med leti 2001 in 2007, se je na državnih in mednarodnih tekmovanjih redno uvrščala na najvišja mesta in prejela kar 14 prestižnih nagrad ter priznanj. Srednjo šolo je zaključila predčasno, z odliko na maturi iz predmeta flavta.

Leto 2018 je bilo Lei Sirk pisano na kožo.Foto: Alesh Maatko

Od leta 2007, ko je opravila sprejemne izpite na Konzervatoriju za glasbo v Ženevi v razredu profesorja Jacquesa Zoona, je sodelovala z raznimi orkestri, se udeleževala seminarjev po celi Evropi ter poučevala flavto na zasebni šoli pri Ženevi, v francoskem mestu Annecy. Maja 2009 je po predčasno zaključenem dodiplomskem študiju diplomirala z odliko. Prav tako je, čez dve leti, z odliko zaključila magistrski študij in prejela naziv magistra solista.

V času šolanja se je uveljavila tudi na področju petja, ki je bila od vedno njena velika strast. Lein prvi odmevni nastop se je zgodil leta 1998, ko je nastopila na Prince of Venice kot zmagovalka Veselega tobogana v Primorski regiji. Leta 2005 je prejela nagrado za najobetavnejšo mlado pevko na mednarodnem tekmovanju orkestrov s solisti v Kölnu. Postala je tudi redna gostja festivalov – začela je na festivalu FENS (2004, 2005), Melodije morja in sonca, izboru EMA … Sledila so leta sodelovanj v hišnih spremljevalnih bendih v televizijskih oddajah in nepozabno lanskoletno sodelovanje v oddaji Znan obraz ima svoj glas, kjer je s svojimi preobrazbami znanih svetovnih izvajalcev med vsemi tekmovalci pustila največji vtis.

Leto 2018 je bilo Lei Sirk pisano na kožo.Foto: Alesh Maatko

Svojo solistično pevsko kariero je mamica dveh deklic gradila vzporedno, počasi in vztrajno. Leta 2012 je prejela nagrado za najboljšo interpretacijo na 50. Slovenski popevki z avtorsko pesmijo Čudovit je svet, ki jo je za orkester tudi sama aranžirala. Leta 2014 je izdala svoj prvi samostojni album Roža in kot avtorica ustvarila več kot 30 skladb za mlade glasbenike in izvajalce. Svoja festivalska sodelovanja je oplemenitila s prepričljivo zmago na Emi 2018. Z avstrosko skladbo Hvala, ne! se je v Lizboni nato uvrstila tudi v evrovizijski finale. Takoj nato, še istega leta, pa je zmagala tudi na festivalu Melodije morja in sonca s skadbo Moj profil.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button