FESTIVALI

Ob Mariu Galuniču Nuška Drašček

Skozi večer novih slovenskih popevk vas bosta popeljala zmagovalka Popevke 2017 Nuška Drašček in mojster velikih odrov Mario Galunič. Na festivalu, ki bo 23. septembra v studiu 1 TV Slovenija se bo predstavilo 13* novih popevk, ki se bodo potegovale za nagrade.

Nuška Drašček in Mario GaluničFoto: Žiga Culiberg

Nuška Drašček je izjemna vokalistka in ena najbolj priljubljenih slovenskih pevk, ki občinstvo navdušuje s svojim glasom, odrsko prisotnostjo in izredno širokim glasbenim repertoarjem. V vlogi voditeljice se sicer še ni preizkusila, a kljub temu je z veseljem sprejela povabilo k vodenju letošnje Popevke. »Kot strela iz jasnega me je zadelo Marievo povabilo, da bi na letošnji Popevki stala drug ob drugem. Neizmerno spoštujem televizijske voditeljice in voditelje in se zavedam, da nam, gledalcem, njihovo delo izgleda preprosto, ki pa seveda ni. Nobena skrivnost ni, da se vedno rada lotim česa novega, zato sem vabilo s hvaležnostjo (in z začetki treme!) sprejela, seveda z zavedanjem, da mi bo na nek način lažje ravno zaradi Marieve izkušenosti. Prosila sem ga tudi, naj bo kar »strog« z menoj – jasno je, da nisem voditeljica, pa vendar si želim svoje delo opraviti kar najbolje, s pravo mero »Nuške«. (smeh) Zelo zanimivo bo spremljati ta, meni najljubši festival še z druge plati. Trema se že kar precej oglaša, nekako si poskušam čim večkrat vizualizirati celoten potek, da se ga vsaj mentalno navadim, čeprav mislim, da se na vodenje oddaje v živo ne moreš v celoti pripraviti … Ja, precej se bodo tresla kolena, upam le, da zaradi tega ne bom govorila še hitreje kot po navadi (smeh)!« se prvega voditeljskega izziva veseli Nuška Drašček.

»Letos Popevka praznuje mali jubilej, mineva ravno 20 let od njenega drugega rojstva. Leta 1998 se je vrnila v velikem slogu in zmagovalka Za prijatelje je v hipu postala nova zimzelena uspešnica. In rdeča nit najinega vodenja bo prav zavedanje, da je Popevka festival, kjer so se od nekdaj rojevale večne melodije, in da je tak še zmeraj. Oder, orkester in prijatelji slovenske popevke zagotovo nestrpno čakajo, da slišijo in vidijo letošnjo ponudbo in si izberejo najljubšo popevko,« napoveduje letošnji festival Mario Galunič.

Lansko leto je na festivalu Popevka slavila Nuška Drašček.Foto: Alesh Maatko

* Programsko-produkcijska ekipa festivala Popevka je na predlog strokovne komisije v tekmovalni program festivala uvrstila 13. skladbo, ki je bila najprej določena kot rezervna skladba. Na podlagi kvalitativnih kriterijev ocenjevanja strokovne komisije dve skladbi enakovredno izpolnjujeta pogoje za uvrstitev na 12. mesto, tudi rezervna skladba Ti si izvajalca Gregorja Ravnika. Programsko-produkcijska ekipa meni, da je predlog korekten do avtorjev in izvajalcev, obenem pa je tudi ekonomičen za RTV Slovenija, saj se za rezervno skladbo opravijo vse aktivnosti in delovni procesi kot za tekmovalno skladbo, skladbe pa ne RTV Slovenija ne avtor ne moreta uporabiti.

Na Popevki 2018 bo ob spremljavi z revijskega orkestra ali festivalskega ansambla nastopilo 13* izvajalcev: Alex Volasko (Če pomlad nikoli več ne pride), Manca Špik (Kot bi te kdo ustvaril po meni), Rene Markič (Naprej), Tjaša Hrovat in Uroš Steklasa (Odgovor že poznaš), Flora Ema Lotrič (Pijana od ljubezni), Canegatto (Samo mirno, samo dalje), Andraž Hribar (Stari most), MJAV (Tak moment), Nastja Gabor (Tisoč in ena zgodba), Lea Likar (Z očmi zaljubljenca v maju), Nika Zorjan (Za vedno (za skaus)), Matjaž Kumelj (Živim na pol) in Gregor Ravnik (Ti si). Na festivalu bodo podelili pet nagrad, in sicer nagrado za najboljše besedilo skladbe, nagrado za najboljšo interpretacijo oz. izvedbo, nagrado za najboljšo priredbo, nagrado za najbolj obetavnega avtorja ali izvajalca ter nagrado za zmagovalca festivala, tj. za zmagovalno popevko 2018.

Neposredni prenos boste lahko spremljali na Televiziji Slovenija, programih Radia Slovenija in prek spleta na RTV 4D.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button